Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türkiye'nin denizcilik alanında önemli bir aşama kaydettiğini ve dünya deniz ticaretinde önemli bir oyuncu haline geldiğini duyurdu. 2024 yılı itibarıyla Türkiye, dünyanın en büyük 11. deniz ticaret filosuna sahip ülke olarak denizcilik gücünü pekiştirdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ülkenin 193 uluslararası deniz trafiğine açık liman tesisi ile 531 milyon tondan fazla yük elleçlediğini belirtti.
Bakan Uraloğlu, Bölge Liman Başkanları ile gerçekleştirdiği toplantıda, geçen yıl limanlarda yaklaşık 5 bin gemiyi denetlediklerini ve bu denetimlerin denizcilik güvenliği açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.
İLERLEME İÇİN YENİ YASALAR DÜZENLENECEK
Bakan, gelecekte sektörde daha fazla ilerleme kaydedilmesi için gerekli olan yasal düzenlemeleri gerçekleştirdiklerini belirterek, bu süreçte daha fazla yenilik ve düzenleme yapacaklarını söyledi. Türkiye’nin denizcilik sektöründe gelecekte daha güçlü bir konumda olacağına olan inancını yineleyen Uraloğlu, denizcilik alanındaki yatırımların devam edeceğini sözlerine ekledi.
DÜNYA TİCARETİNİN YÜZDE 85’İ DENİZ YOLUYLA GERÇEKLEŞİYOR
Dünya ticaretinin yüzde 85’inin deniz yoluyla yapıldığını anlatan Bakan Uraloğlu, “Bir taraftan yolcu taşımacılığı ile ilgili görevlerimiz de var. Bu noktada da mutlaka denizde taşınan insanların burunları kanamadan seyahat etme imkanlarını sağlamalıyız” dedi.
Türkiye’nin 2024 yılı itibarı ile dünyanın en büyük 11. deniz ticaret filosuna sahip ülke olduğunun altını çizen Uraloğlu, “Yine sektörümüzde geçen yıl limanlarda 5 bine yakın gemiyi denetledik. Bunun için gayret gösteren bütün çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Türkiye denizcilikte ciddi bir ülkedir” diye konuştu.
GEMİ DENETLEMELERİ ARTACAKGemi denetimlerindeki performansın artırılmasının da önem arz ettiğini de vurgulayan Uraloğlu, “Gemi sigortaları ile ilgili çalışmamız da Denizcilik Genel Müdürlüğümüzce bu ay içinde bitirilecek. Avrupa Birliği limanlarındaki Türk Bayraklı gemilerin performansını yukarıya çıkarmak için de elimizden gelen gayreti göstermeliyiz. Teknelerimiz gerek denetimlerde gerekse vatandaşlarımıza hizmet anlamında kullanılacak. Yıl içerisinde bu teknelerimizin sayısını arttırmayı da planlıyoruz” dedi.
HİZMETLER DİJİTAL ORTAMA TAŞINIYOR
Denizciliğin yüksek gelirli bir istihdam alanı olmakla birlikte yeterli sayıda kalifiye personel konusunda sıkıntı yaşandığına dikkat çeken Uraloğlu, söz konusu durum için gerekli çalışmaların ilgili birimler tarafından yürütüldüğünü belirtti. Hizmetleri dijital ortama taşıyarak hem vatandaşlara daha etkili ve hızlı bir hizmet hem de personeli daha verimli kullanmak için hizmetleri e-devlete taşıdıklarını belirten Uraloğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Liman Yönetimi Bilgi Sistemi (LYBS), Seyir İzin Belgesi Sistemi (SİB), Gemi İnsanı Bilgi Sistemi (GİBS) gibi sistemlerimiz üzerinden yapılan işlemlerin online olarak yürütülmesiyle sürecin şeffaf, hızlı ve etkin bir şekilde yönetilmesini sağlıyoruz.”