?>

Adanalı kebapçı çapraz bulaşa karşı uyardı

Adanalı kebapçı yaşar aydın, et kesilen bıçakla tavuk, tavuk kesilen bıçakla da et kesilmemesi gerektiği konusunda hem vatandaşlara hem de çalışanlarına uyarılarda bulundu.

Sağlık - 1 hafta önce

Adanalı kebapçı, et kesilen bıçakla tavuk, tavuk kesilen bıçakla et kesilmesinin çapraz bulaşa yol açtığını belirterek, “Tavuğun hafif beklemede ve sıcakta kalması zehirlenmeye yol açar. Bu nedenle çok dikkat edilmeli” dedi.

Gıdalarda çapraz bulaşma, mikroorganizmanın maruz kaldığı bir yüzeyden, bulaşma olmamış başka bir yüzeye bulaşma olması olarak tanımlanıyor. Çapraz bulaşma gıdadan gıdaya, ekipmandan gıdaya, temas yüzeyinden gıdaya, insandan gıdaya gibi birçok şekilde bulaşabiliyor. Bulaş olması ise ciddi zehirlenmelere yol açıyor. Ustası uyardı

Adanalı kebapçı Yaşar Aydın, et kesilen bıçakla tavuk, tavuk kesilen bıçakla da et kesilmemesi gerektiği konusunda hem vatandaşlara hem de çalışanlarına uyarılarda bulundu. “Sağlık her şeyden önemli”

İhlas Haber Ajansı’na konuşan kebapçı Yaşar Aydın, “Et bıçağı ve et tahtası tavuk bölümünden ayrı olmak zorunda. Çünkü tavuk ve etin çapraz bulaşması olabilir. Bu da zehirlenmeye ve hastalanmaya yol açar. Et ve tavuğun dolapları, doğranma yeri, bıçak ve tahtaları ayrı olmalı. Yıllar önce biz bunun eğitimini aldık. Hiçbir zaman tavuk ve eti aynı yere getirmedim. Çünkü sağlık bizim için her şeyden önemli” ifadelerini kullandı. “Tavuk yerini, et yerini, sebze yıkama yerini ayırıyorum”

Tavuğun zehirlenmeye çok çabuk yol açtığını belirten Aydın, “Tavuk, zehirlenmeye en elverişli olan üründür. Ette zehirlenme kolay kolay olmaz. Eğer et çok bayatsa veya ocakta is yaparsa zehirlenme olur. Tavuğun ise hafif beklemede ve sıcakta kalması zehirlenmeye yol açar. Ustalarımıza her gün uyarıda bulunuyorum. Tavuk yerini, et yerini, sebze yıkama yerini ayırıyorum” dedi. “Yağ kalıntıları zehirler”

Kebapçılardaki temizlenmeyen bacaların da zehirlenmeye yol açabileceğini vurgulayan Yaşar Aydın, “Eğer baca temizlenmezse kebap ocağı bacasının içinden akan yağ kalıntıları kebabın üstüne dökülür ve o da zehirlenmeye yol açar. Biz buradan para kazanıyorduk buraya da bakmamız lazım. Bütün kazancı almak olmaz” diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Bayburt’ta vatandaşlara ’Metamfetamin Fotoblok’ eğitimleri verildi

2025-01-28 10:15 - Genel

Operasyonda 40 Gram Metamfetamin ve Av Tüfeği Ele Geçirildi

2025-01-29 11:58 - Asayiş

Samsun’da Metamfetamin ve Sentetik Ecza Ele Geçirildi

2025-01-27 12:24 - Asayiş

Bodrum FK, Enis Bardhi’yi kadrosuna kattı

2025-01-24 16:38 - Spor

ANTALYA’DA 13 KİLOGRAM SKUNK VE METANFETAMİN ELE GEÇİRİLDİ

2025-01-29 14:43 - Asayiş

Tekirdağ’da 10 Gram Metamfetamin ve Mühimmat Ele Geçirildi

2025-01-27 12:30 - Asayiş

Yolbulan metal işçilerine Başkan Amaç’tan destek

2025-01-30 16:51 - Genel

BODRUM FK, ENİS BARDHİ'Yİ KADROSUNA KATTI

2025-01-24 16:51 - Spor

Kayseri Esen Metal SK Play-Off’ta

2025-01-28 09:29 - Spor

Yeni Rakip DeepSeek, Yapay Zeka Pazarını Salladı

2025-01-28 15:38 - Ekonomi

İlgili Haberler

FETHİYE’DE YENİ YAPAY ZEKA DESTEKLİ MR CİHAZI HİZMETE GİRDİ

15:11 - Sağlık

Türk doktorlar, TİKA’nın desteğiyle Kamboçya’da şifa dağıttı

14:48 - Sağlık

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan: "25-30 bin ailenin her yıl kanserle karşı karşıya kalması durumuyla yüz yüzeyiz"

14:43 - Sağlık

Meme kanserine karşı kendini kontrol et

14:42 - Sağlık

Elazığ’da normal doğumu teşvik eğitimi

14:27 - Sağlık

Günün Manşetleri

SBTÜ, Havacılık ve Uzay İçin Geleceği Yaratıyor

14:34 - Eğitim

Soğuk Hava Bakterileri Durdurmaz

14:34 - Sağlık

Enerji ve Nakil Kablosu Hırsızlığına Büyük Darbe

13:36 - Asayiş

Galatasaray UEFA Avrupa Ligi Kadrosunu Güçlendirdi

13:00 - Spor

Habur’da 370 Kilo Uyuşturucu Ele Geçirildi

13:00 - Asayiş