?>

Ağaçların hepsini soğuktan korumak için dondurmuştu, tomurcukların yüzde 80’i çiçek açtı

Amasya'da bir çiftçinin şubat ayının son günlerinde erkenden tomurcuk açan 400 meyve ağacını kar yağışı sonrası oluşan aşırı soğuktan korumak için uyguladığı 'dondurarak dondan koruma sistemi' başarılı sonuç verdi. 2 hafta öncesine kadar buzla kaplanan ağaçlardaki meyveye dönüşecek çiçeklerin yüzde 80’i korundu. Görenlerin şaşırıp sonucunu merakla beklediği uygulamayla yüzü gülen çiftçi fatih şahin, haziran ayının ortasında hasat yapacağı günü bekliyor.

İnsan - 9 saat önce

Amasya’da bir çiftçinin Şubat ayının son günlerinde erkenden tomurcuk açan 400 meyve ağacını kar yağışı sonrası oluşan aşırı soğuktan korumak için uyguladığı ’dondurarak dondan koruma sistemi’ başarılı sonuç verdi. 2 hafta öncesine kadar buzla kaplanan ağaçlardaki meyveye dönüşecek çiçeklerin yüzde 80’i korundu. Görenlerin şaşırıp sonucunu merakla beklediği uygulamayla yüzü gülen çiftçi Fatih Şahin, Haziran ayının ortasında hasat yapacağı günü bekliyor. Sonucu merakla bekleniyordu

Hava sıcaklığının -12 dereceyi bulması üzerine bir tanesinin bile dayanamayacağını düşündüğü nektarin ağaçlarının üstüne su püskürtüp dallarının buzlanmasını sağlayan 45 yaşındaki Fatih Şahin, havadan kar tanesi gibi görünen buzla kaplı bahçesinde 3 gün boyunca sistemi uyguladı. Zarar görüp görmeyeceği merakla beklenen ürünler bu yöntemle korundu. Taşova ilçesine bağlı Yerkozlu köyündeki 6,5 dekarlık bahçede inceleme yapan Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri tomurcuklanan dalların yüzde 80’inin korunduğunu belirledi. "Ağaçları dondurmasaydık meyve alamayacaktık"

Çeşidi nedeniyle erken uyanan nektarin tomurcuğunun buzun içerisinde durmasıyla dışarıdaki -12 dereceye ulaşan aşırı soğuğu hissetmediğini belirten Şahin, "Ağaçları dondurmasaydık meyve alamayacaktık. Ürünümüzü yüzde 80 oranında korumayı başardık" dedi. "Çiçeklerin beklediğimizin de üstünde sağlıklı"

Hava sıcaklığının gündüzün -6’ları bulduğu o günlerde tedbir alınmaması halinde nektarin ağaçlarının bir tanesinin bile çiçek açamayacağının beklendiğini anlatan Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin, "Dondurma yoluyla dondan koruma sistemi sayesinde çiçeklerin beklediğimizin de üstünde yüzde 80’inin sağlıklı olduğunu gördük" diye konuştu. "Bu ağaçların kuruyacağını bile söyleyenler oldu"

Havadan kar tanesi gibi görünen buzla kaplı bahçeye uzaktan bakanların çiçek açmış sandığını hatırlatan Amasya Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cebeci ise, "Ağaçların tamamı buz kristali gibiydi. Bu ağaçların kuruyacağını bile söyleyenler oldu. Sonucu merakla bekleniyordu" şeklinde konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Şırnak’ta dağ keçileri dronla görüntülendi

2025-03-13 11:14 - Gündem

Küçükçekmece’de iftar sofralarına büyük ilgi

2025-03-10 10:57 - Genel

Fenerbahçe, ASVEL’i konuk edecek

2025-03-12 11:32 - Spor

Mardin Büyükşehir Belediyesi, Nusaybin Belediyesinin yapmadığı çöp temizliğini üstlendi

2025-03-10 13:35 - Gündem

Mardin’de ’bayat ekmek kutusu’na bırakılan ekmekler değerlendirilerek israf önleniyor

2025-03-10 13:45 - İnsan

Galatasaray, Antalyaspor maçı hazırlıklarını tamamladı

2025-03-14 09:19 - Spor

Sultanbeyli Belediyesi evlere iftar ve sahur yardımını sürdürüyor

2025-03-09 15:11 - Genel

Bayraklı’dan Adıyaman’a gönül köprüsü

2025-03-10 12:46 - Genel

Sultangazi’deki Ramazan Etkinlik Çadırı’na çocuklardan yoğun ilgi

2025-03-10 15:59 - Genel

Ortaca'da Drone Destekli Trafik Denetimi

2025-03-11 11:11 - Genel

İlgili Haberler

Kızılay Kars Şube Başkanı Kübra Hüryurt oldu

17:46 - İnsan

Vali Aygöl, çocuklarla yakından ilgilendi

17:13 - İnsan

Çocuklardan Başkan Ataç’a destek teşekkürü

17:05 - İnsan

Liseler Arası 3. Milli Kültür Bilgi Yarışması düzenlendi

17:07 - İnsan

Orman yangınlarına karşı bilinçlendirme seferberliği

17:05 - İnsan

Günün Manşetleri

Sobadan Sıçrayan Kıvılcımlar Evi Kül Etti

13:03 - Asayiş

Çinli bisikletçi, dünya rekoru kırdı

12:38 - Spor

Rize’de Yaratıcı Çözüm

12:27 - İnsan

Çalıları yakarken, yangın başlattı

12:20 - Asayiş

Eşini ve Kendini Yakmaya Çalıştı

11:53 - Asayiş