?>

Ağız ve beyin arasındaki dikkat çekici bağlantı

Uzman diş hekimi ve ağız, diş ve çene cerrahı prof. Dr. Birkan taha özkan, "diş sağlığı ile alzheimer, demans ve bilişsel gerileme arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu gösteriyor" dedi.

Sağlık - 3 saat önce

Uzman Diş Hekimi ve Ağız, Diş ve Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, ağız sağlığının beyin üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, "İleri diş eti hastalıkları sadece diş kaybına yol açan bir rahatsızlık değil, aynı zamanda beyni tehdit eden bir enflamasyon kaynağıdır. Bilimsel araştırma sonucuna göre, demans riski, diş eti hastalıkları olan bireylerde 2 kat artıyor. Ayrıca, ileri diş eti hastalıklarında üreyen bakteriler, kan yoluyla beyne ulaşarak sinir hücrelerine saldırıyor" dedi.

Uzman Diş Hekimi ve Ağız, Diş ve Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, ağız ve beyin arasındaki sağlık bağlantısına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 2024 yılının ağustos ayında yapılan bilimsel araştırma üzerine konuşan Prof. Dr. Özkan, diş çürükleri, diş kaybı, diş eti hastalığı ve diş sıkmasının beyin sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtti. "Çürük ve diş kaybı olan bireylerin sadece yemek yemesi değil, beyin fonksiyonları da sekteye uğruyor"

Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, "Dişlerinizi kaybettiğinizde sadece çiğneme fonksiyonunuzu değil, beyninizin enerjisini de kaybediyorsunuz. Ağız sağlığına gereken özeni göstermeyen bireylerde hafıza kaybı ve dikkat eksikliği çok daha hızlı ilerliyor. Diş çürüklerinde üreyen bakteriler, kan yoluyla beyne ulaşarak sinir hücrelerine saldırıyor. Özellikle porphyromonas gingivalis bakterisinin alzaymıra neden olan amiloid plakları tetiklediği artık bilimsel olarak kanıtlandı. Bilim insanları tarafından yapılan 5 yıllık geniş çaplı son güncel çalışmada, daha az dişi olan bireylerde bilişsel fonksiyonların çok daha hızlı gerilediği ortaya konuldu. Her eksik diş, çiğneme sırasında beyne giden sinyalleri azaltıyor. Bu da nöronların yavaş yavaş ölmesine yol açıyor. Diş kaybı yaşayan bireylerde hafıza performansı yüzde 35 düştü ve dikkat süresi yüzde 28 daha kısa çıktı. Yani, çürük ve diş kaybı olan bireylerin sadece yemek yemesi değil, beyin fonksiyonlarını da sekteye uğruyor" dedi. Diş sıkmanın beyin sağlığına etkisi

Diş sıkmanın beyin sağlığına doğrudan etki ettiğini ifade eden Prof. Dr. Özkan, "Çiğneme sırasında çene kaslarının aktif olarak kullanılması, beyne daha fazla kan pompalanmasını sağlıyor. Bu da nöronları besliyor ve hafıza ile dikkat süresini güçlendiriyor. Ancak aşırı diş sıkma veya gıcırdatma (bruksizm) gibi durumlar bu avantajı tam tersine çevirebilir. Özellikle stres nedeniyle dişlerini sıkan bireylerin masseter botoksu veya diğer alternatif tedavilerinin yapılması gerekiyor" diye konuştu. "Demans riski, diş eti hastalıkları olan bireylerde 2 kat artıyor"

Diş sağlığını korumanın yalnızca ağız sağlığı için değil, beyin sağlığı için de kritik durumda olduğunu belirten Özkan, "İleri diş eti hastalıkları (periodontitis), sadece diş kaybına yol açan bir rahatsızlık değil, aynı zamanda beyni tehdit eden bir enflamasyon kaynağıdır. Bilimsel araştırma sonucuna göre, demans riski, diş eti hastalıkları olan bireylerde 2 kat artıyor. Ayrıca, ileri diş eti hastalıklarında üreyen bakteriler, kan yoluyla beyne ulaşarak sinir hücrelerine saldırıyor. Özellikle porphyromonas gingivalis bakterisinin alzaymıra neden olan amiloid plakları tetiklediği bilimsel olarak kanıtlandı. Periodontitis, ağız içindeki bakterilerin kan dolaşımına geçerek beyinde iltihabi süreçleri tetiklemesine yol açıyor. P. gingivalis bakterisinin alzaymır hastalarının beyin dokusunda bulunduğunu biliyor muydunuz? Yani diş etleriniz iltihaplıysa, bu bakteriler doğrudan beyninize ulaşıyor ve sinir hücrelerinde ölümcül bir yangın başlatıyor" şeklinde konuştu. 7 tavsiye ile yapılması gerekenler

Yapılması gerekenleri 7 ayrı tavsiye ile vurgulayan Prof. Dr. Özkan, "Diş eti kanaması yaşayan bireylerde bilişsel gerileme yüzde 50 daha hızlı gelişiyor. Periodontitis, alzaymır riskini 2, 3 kat artırıyor. Özellikle 40 yaş üstü bireylerde, diş eti çekilmeleri ve diş eti kanamalarının demansın ilk habercisi olabileceğini, düzenli diş hekimi muayenesi ile erken teşhis sayesinde nörolojik sağlığı korunabilir. Diş kaybı veya eksik diş varlığında, beyin performansını ve bilişsel fonksiyon artırmak için kaybettiğiniz her dişi mutlaka implant veya uygun tedavilerle telafi edilebilir. Çürük dişleriniz varsa, beyne giden bakterileri önlemek ve alzaymırı önlemek adına tedaviyi zamanında yaptırın. Çürük dişlere yapılan, anatomik diş dolgusu tedavisiyle, dolgulara ana diş şekline yakın görünüme ve etkin çiğneme işlevine kavuşturun. İleri diş eti hastalığı olan periodontitis durumlarında ağızdaki tehlikeli bakteri acilen uzaklaştırılmalı. Periodontitis, tedavi seçenekleri ve bu tedavi seçeneklerinin sıralaması, erken teşhis ve doğru tekniklerle başarılabilir. Bu tedavi seçenekleri; diş taşı temizliği ve parlatma, kök yüzey düzleştirmesi, kapalı cerrahi küretaj ve açık cerrahi küretaj olarak belirlenebilir. Ağız sağlığınızın korunması ağızdaki bakterileri uzaklaştırır ve beyin sağlığınızı korur. Ağız diş ve diş eti sağlığınızın korunmasında sabah ve akşam 2’şer dakika manuel diş fırçasıyla diş fırçalamak, dil sıyırıcı kullanımı, diş ipi kullanımı veya ara yüz fırçasının kullanılması tavsiyesi. Çene egzersizi, beyin fonksiyonlarını destekler. Günde 10 dakika şekersiz sakız çiğnemek demans riskini yüzde 17 azaltıyor. Diş hekiminize düzenli muayene olun. Diş randevunuzu ertelemek, iptal etmek ve bende hiçbir şey yok demek yerine, erken teşhisle sayesinde hastalığın üstüne gidin ve doğru tedavi yöntemi ile beyin sağlığınızı koruyun" ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Bayburt’ta vatandaşlara ’Metamfetamin Fotoblok’ eğitimleri verildi

2025-01-28 10:15 - Genel

Samsun’da Metamfetamin ve Sentetik Ecza Ele Geçirildi

2025-01-27 12:24 - Asayiş

Operasyonda 40 Gram Metamfetamin ve Av Tüfeği Ele Geçirildi

2025-01-29 11:58 - Asayiş

Yastık İçine Saklanmış Metamfetamin Ele Geçirildi

2025-02-01 11:09 - Asayiş

Tekirdağ’da 10 Gram Metamfetamin ve Mühimmat Ele Geçirildi

2025-01-27 12:30 - Asayiş

ANTALYA’DA 13 KİLOGRAM SKUNK VE METANFETAMİN ELE GEÇİRİLDİ

2025-01-29 14:43 - Asayiş

Yolbulan metal işçilerine Başkan Amaç’tan destek

2025-01-30 16:51 - Genel

Kayseri Esen Metal SK Play-Off’ta

2025-01-28 09:29 - Spor

MUĞLA’DA  METAMFETAMİN, KOKAİN COK ÇEŞİTLİ UYUŞTURUCU MADDE ELE GEÇİRİLDİ

2025-02-01 12:30 - Asayiş

Yeni Rakip DeepSeek, Yapay Zeka Pazarını Salladı

2025-01-28 15:38 - Ekonomi

İlgili Haberler

Ücretsiz sünnet çağrısına 500 çocuk başvurdu

17:05 - Sağlık

Elazığ’da vatandaşlar serviks kanseri hakkında bilgilendirildi

14:26 - Sağlık

Uzmanından ’kalp sağlığı’ önerisi: "Mineraller içeren gıdaları sofranızdan eksik etmeyin"

12:22 - Sağlık

Erzurum’da "Stresle Mücadele ve Sağlık" konferansı

11:17 - Sağlık

Uzmanından ‘kaçak alkol’ uyarısı: "Ölümler çok sık görülüyor"

10:44 - Sağlık

Günün Manşetleri

Vanlı Boksör Anıl Çelik, İranlı Rakibini Nakavt Etti

16:22 - Spor

Fenerbahçe, Virtus Bologna’yı Mağlup Etti

16:22 - Spor

açık elektrik panoları tehlike saçıyor

16:21 - Asayiş

Kadın sürücü, aracını yatak odasına soktu

16:21 - Asayiş

Feci Kazada Tofaş Otomobil Hurdaya Döndü, 1 Ölü, 2 Yaralı

16:21 - Asayiş