?>

Akdeniz Bölgesi için kuraklık uyarısı

çevre mühendisleri odası antalya şubesi, antalya, ısparta ve burdur illerinde şubat-nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. şube, yağışlarda geçen yılın nisan ayına göre %70 azalma yaşandığını vurguladı.

Gündem - 1 yıl önce

Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. Şube, yağışlarda geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma yaşandığını vurguladı.

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Antalya Şubesi yaptığı yazılı açıklamada, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2023-2024 su yılı verilerine göre, ülkede genel olarak normalleri civarında yağışlar gerçekleşmiş olsa da, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri olduğuna dikkat çekti. ÇMO Antalya Şubesi, “Şu unutulmamalıdır ki: meteorolojik kuraklık sırasıyla tarımsal kuraklık ve hidrolojik kuraklığın habercisidir ve meteorolojik kuraklığın ne zaman biteceği belli değildir. Bu bağlamda, Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi olarak bu zor dönemin üstesinden nasıl gelebileceğimiz konusunda bazı önemli bilgilendirmeler ve önerilerde bulunmak istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki, sadece birlikte hareket ederek dirençliliğimizi arttırırsak: Yapabiliriz.” İfadelerine yer verdi. Kuraklığın mevcut durumu

2024 yılı Nisan ayı yağışlarının, Türkiye geneli normaline göre yüzde 50, geçen yılın Nisan ayı yağışlarına göre yüzde 67 azaldığının vurgulandığı açıklamada, Akdeniz Bölgesi’nde ise Nisan ayı yağışlarının, normaline göre yüzde 57, geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma gösterdiğine dikkat çekildi.

ÇMO Antalya Şubesi, yağışların Antalya batısında yüzde 20- yüzde 40 arasında, kent merkezi ve doğusundaki sahil bölgelerinde yüzde 80 azaldığını kaydederek, şu şekilde devam etti: “Isparta güneyinde %20’ye varan artış, kuzeyinde ise azalma, Burdur’un batı ilçelerinde yüzde 40-60, diğer bölgelerde yüzde 20-40 azalma yaşandı. Kuraklık, tarım, hayvancılık, su kaynakları ve ekonomik alanlarda önemli etkilere neden olmaktadır. Tarımsal üretimde verim kaybı, hayvancılıkta yem sıkıntısı, içme suyu rezervlerinde azalma ve gıda fiyatlarında artış beklenmektedir.” Kuraklıkla mücadele için iş birliği çağrısı

Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, kuraklık kapsamında alınması gereken önlemlerin 3 ayrı alanda alınması gerektiğine işaret ederek, kamunun, çiftçilerin ve bölge halkının dikkat etmesi gereken hususları sıraladı. ÇMO Antalya Şubesi; “ Yerel Yönetimler, su tasarrufu kampanyaları başlatmalı, su kaynaklarının yönetimini optimize etmelidir. Tarım ve Orman Bakanlığı, çiftçilere kuraklığa dayanıklı tohum ve bitki türleri hakkında eğitim ve destek sağlamalıdır. Devlet Su İşleri, baraj ve göletlerde su seviyelerini izlemeli ve acil durum planları hazırlamalıdır. Çiftçiler, damla sulama gibi su tasarrufu sağlayan yöntemler kullanmalı, kuraklık şartlarına dayanıklı bitki türlerine yönelmeli, tarım alanında faaliyet gösteren kurumların eğitim programlarına katılım göstermeli. Hayvancılık yapan çiftçiler, yem ve su kaynaklarını daha verimli kullanmalıdır. Tarımsal üretimde teknolojik yenilikler ve sürdürülebilir uygulamalar benimsenmelidir. Kuraklıkla mücadelede halkımızın bilinçlenmesi ve aktif katılımı büyük önem taşımaktadır. Su yönetimi, yağmur suyu hasadı, gri su kullanımı ve sulak alanların korunmasının önemi konusunda bilinçlendirme kampanyaları düzenlemeliyiz. Bu süreçte tüm vatandaşlarımızın, resmî kurumlarımızın ve sivil toplum kuruluşlarımızın iş birliği içinde olması büyük önem taşımaktadır. Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi olarak, kuraklıkla mücadelede hep birlikte hareket ederek bu zorluğun üstesinden gelebileceğimize inanıyoruz: Yapabiliriz!” açıklamasında bulundu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris Barlar Sokağı

2024-05-27 11:53 - Marmaris

KATLİAMA HAYIR SOKAK HAYVANLARI SAHİPSİZ DEĞİL

2024-05-25 13:16 - Gündem

KARACASÖĞÜT MÜCADELESİ  MUÇEV E KARŞI BİR KEZ DAHA KAZANILDI

2024-05-23 12:08 - Gündem

SOKAK DOSTLARI İÇİN TÜRKİYE AYAKTA

2024-05-27 10:59 - Gündem

TÜRKİYE’NİN EN GENÇ KADIN PROFESÖRÜ 35 YAŞINDA

2024-05-21 16:05 - Genel

ESNAF ODASİ TANITIM ATAĞINDA

2024-05-26 21:01 - Marmaris

YEŞİM CEREN BOZOĞLU 60 KİLO VERDİ!

2024-05-24 17:56 - Magazin

Fatih Erbakan, "Biz sokak hayvanların uyutulmasına kesinlikle karşıyız"

2024-05-24 13:03 - Siyaset

BU KADAR DA OLMAZ ARTIK

2024-05-25 13:59 - ÇEVRE

KALE SOKAKLARINDA YAZ TEMİZLİĞİ YAPILDI

2024-05-22 14:25 - Marmaris

İlgili Haberler

Bu fidanlık Kocaeli’yi yeşillendiriyor

11:51 - Gündem

Kartepe’de iki mahallede asfalt çalışması

11:21 - Gündem

Orman muhafaza ekiplerine eğitim verildi

11:19 - Gündem

Alt geçitteki refüj demirinin içinde sıkışan yavru kedi kurtarıldı

11:08 - Gündem

Çeltik tarlası değil leylek tarlası: Binlerce leylek tarlayı kapladı

11:07 - Gündem

Günün Manşetleri

Üniversite Sınavı Öncesi Ebeveynlere Kritik Uyarılar

10:50 - Sağlık

Arı Ekmeği Üreticilerinin Yeni Gözdesi Oldu

10:41 - Gündem

İrem Su'nun Annesi Adalet İstiyor

10:38 - Asayiş

Motosiklet Yarışı Can Aldı

10:16 - Asayiş

İranlılar Gürbulak Sınır Kapısı’na akın etti

10:10 - İnsan