Marmaris’in tarihine ışık tutan Amos Antik Kenti, son yıllarda yapılan kazı çalışmaları ile dikkat çekmeye devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın başlattığı Geleceğe Miras Projesi kapsamında yer alan antik kent, 2025 yılında başlanacak restorasyon çalışmaları ile daha da önem kazanacak. Proje kapsamında antik tiyatro alanı aslına uygun olarak yenilenecek ve geleceğe taşınacak.
Amos Antik Kenti’nde kazı çalışmaları, 2019 yılında başlatılan Arkeolojik Yüzey Araştırması ile başladı. 2022 yılında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kazı statüsü kazanan antik kent, Türk Tarih Kurumu’nun da desteğiyle yürütülen projeler arasında yerini aldı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gürbüzer’in başkanlığında yürütülen çalışmalarda, nekropol alanı, Athena Tapınağı, sivil konutlar ve tiyatro sahne binası ortaya çıkarıldı. 2023 yılında ise antik tiyatronun doğusunda, antik dönemde “thermopolium” adıyla bilinen bir lokanta ve depolama alanı keşfedildi. Aynı alanda bulunan 10 adet amfora da gün yüzüne çıkarıldı.
Marmaris Ticaret Odası (MTO) Yönetim Kurulu Başkanı S. Mutlu Ayhan, Amos Antik Kenti’nde yapılan çalışmalara verdikleri desteğin kendilerini gururlandırdığını belirtti. Geçtiğimiz yıl Cumhuriyet’in 100. yılı kutlamaları kapsamında antik kentte düzenlenen konserin ardından tiyatro alanının restore edilmesiyle yeni projelere imza atacaklarını ifade eden Ayhan, “Marmaris’in tarihine ve kültürel mirasına sahip çıkıyoruz. Amos Antik Kenti, sadece Marmaris için değil, ülkemiz için de önemli bir kültürel zenginlik. MTO olarak bu tür projelere desteğimizi sürdüreceğiz” dedi.
Kazı çalışmalarının 2023 yıl sonuna kadar devam etmesi planlanıyor. Amos Antik Kenti’ndeki tiyatro alanının restorasyonu ise 2025 yılında başlayacak. Bu çalışmalar, Marmaris’in tarihi mirasını daha geniş kitlelerle buluşturmayı hedefliyor.