?>

Araba pazarında sessiz bekleyiş, faiz oranları araç alım satımını vurdu

Hatay’ın antakya ilçesinde her pazar kurulan ve 350 ila 500 aracın olduğu araba pazarını, bankaların faiz oranları olumsuz etkilerken vatandaşlar yeni araç alma yerine faize yatırım yapıyorlar.

Genel - 8 ay önce

Hatay’ın Antakya ilçesinde her pazar günü kurulan ve 300 ila 500 aracın satışa sunulduğu araba pazarında faiz oranlarının yüksek olması alım ve satımı olumsuz etkiliyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde en çok yıkıma uğrayan Hatay’da yıllardır her pazar günü kurulan araba pazarı uzun zaman sonra yeniden kurulmaya başlandı. Vatandaşların hiçbir ücret ödemeden gelip araçlarını satışa sundukları araba pazarı, Hataylıların araç alım ve satımında uğrak noktası. Antakya ilçesi Haraparası Mahallesi’nde kurulan pazarda 300 ila 500 arasında araç satışa sunuluyor. Türkiye 2. el araç piyasasının kalbinin attığı noktalardan olan pazarda her fiyata ve her bütçeye uygun araç almak mümkün fakat artan faiz oranları piyasayı olumsuz etkilemiş durumda. Faiz oranlarının yüksek olması sebebiyle vatandaşlar araç satın almakta güçlük çekiyor. “İnsanların faize para yatırmalarından dolayı biz galericiler bile burada araç satmaya çalışıyoruz”

Faizlerin yüksek olması nedeniyle galericilerin pazara gelerek araç satmaya çalıştığını ifade eden Mustafa Bilgin, “Burada vatandaşlar araçlarını zararına veya karına göre satmaya çalışıyor. Kredilerin yüksek olması ve insanların faize para yatırımlarından dolayı biz galericiler bile burada araç satmaya çalışıyoruz. Sattığımız araçlardan da zarar ediyoruz. Burada fiyatlar aracına göre değişir ama ortalama 100 bin TL ila 1 milyon TL arasında araç bulunuyor. Burada her bütçeye uygun araç bulunur. Piyasaların kapanmadan önceki 600 bin TL olan aracın 500 bin TL’ye düştüğünü görüyoruz. İnsanlar faizden dolayı araçlarını satamıyor. Binici yok. İnsanlar aracını satıyor ve parasını bankaya yatırıyor. Çünkü faiz oranı yüksek, kazanç yok ve araç piyasası ölü” dedi.

Araba pazarının kurbanlık pazarından daha yoğun geçtiğini söyleyen İrfan Karakuş, “Araba pazarında şu an 350 - 500 arasında araç var. Araba pazarı her pazar burada kurulur. Burada insanlar ikinci el ve ömrünü bitirmekte olan araçlarını satmaya geliyorlar. Burada depremden çıkmış araçlar da var. Bayram öncesi aşırı bir yoğunluk var. Burası kurbanlık pazarından daha yoğun geçiyor” şeklinde konuştu. “İnsanlar, banka faizleri yüksek olduğu için ticaret yapmaktan vazgeçip garanti olsun diye faize yatırım yapıyorlar”

Araba pazarında 150 bin TL ila 1 milyon TL arasında araçların satıldığını belirten Ahmet Çelik, “Burada kurulan araba pazarında insanlar ticaret yapmaya çalışıyorlar. Her pazar burada kurulur. Sabah saatlerinde başlar öğlen saatlerinde biter. Araba piyasası modellerine göre değişiyor ve piyasada genel bir durgunluk var. Burada 150 bin TL ila 1 milyon TL’ye kadar araçları alınıp satılıyor. Araba satan kişi geri araba almıyor. Banka faizlerinin yüksek olduğu için ticaret yapmaktan vazgeçip garanti olsun diye faize yatırım yapıyorlar. Buradaki aracıma 550 bin TL istiyorum. Giriş maliyeti 600 bin TL’dir. 50 bin TL zararına satıyorum ama müşteri bulamıyoruz. 1 aydır aracımı buraya getiriyorum” dedi. “Buraya yaklaşık 1 aydır gidip geliyorum ama aracımı satamıyorum, piyasa çok durgun”

1969 model aracını 1 aydır satamadığını söyleyen İsmail Sağbaş, “Buraya yaklaşık 1 aydır gidip geliyorum ama aracımı satamıyorum, piyasa çok durgun. Kredilerin yüksek olduğu için hiç kimse araba almıyor. Elinde olan parasını bankalara yatırıyor. Benim arabam 1969 model klasik olduğu için her şeyiyle orijinal bir arabaya, 600 bin TL istiyorum. Müşteri hiç yok. Zaman geçiriyoruz burada. Krediler düşerse araba piyasası canlanır” ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

DÜNYA OKYANUS GÜNÜ’NDE DATÇA’DA KARA VE SUALTI TEMİZLİĞİ

2024-06-08 18:29 - ÇEVRE

SUÇIKAN'DA SU BİTTİ, ARTIK YETER

2024-06-09 14:59 - ÇEVRE

DALAMAN SARSALA KOYU'NA GİRİŞE REKOR ZAM

2024-06-10 16:58 - Ekonomi

DUBLE YOL İÇİN ORMANI, ANTİK KENTLERİ, KÖYLERİMİZİ YOK ETMEYİN

2024-06-07 15:11 - ÇEVRE

MEHMET AKPINAR ATAUZDERE BAYRAM SEVİNCİ YAŞATTI

2024-06-10 13:39 - Gündem

MUĞLA’YA GELEN BU ADAYI GÖRMEDEN DÖNMESİN

2024-06-06 13:38 - ÇEVRE

Amasya’da otomobil yol kenarındaki tezgaha daldı: 1 ölü

2024-06-10 17:37 - Asayiş

KARACA: TURİZM BÖLGELERİNDE BAZI TASARRUF MADDELERİ MUAF TUTULMALI

2024-06-04 11:31 - Turizm

MUHTEŞEM GÖKOVA’NIN CENNET KÖŞESİ AKYAKA

2024-06-10 15:02 - ÇEVRE

102 Kurum: Hukuku işletin tüm termik santralleri kapatın

2024-06-04 13:24 - ÇEVRE

İlgili Haberler

Başkan Çerkez’den golbol takımına destek

19:24 - Genel

Deprem bölgesindeki cami ve Kur’an kurslarına destek için hayır çarşısı açıldı

18:42 - Genel

Efeler Belediyesi’nin misafirhanesi düzenlenen tören ile hizmete açıldı

18:16 - Genel

Ekipler ambulansın yolunu açtı, hasta hastaneye yetiştirildi

17:52 - Genel

İncirliova’ya ucuz et mağazası için imzalar atıldı

17:48 - Genel

Günün Manşetleri

Meme Kanserinde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor!

16:07 - Sağlık

Manisa FK, Birama Toure’yi Transfer Etti

15:53 - Spor

Sahte Sözleşmelerle 60 Milyon Lira Vurgun

15:41 - Asayiş

SBTÜ, Havacılık ve Uzay İçin Geleceği Yaratıyor

14:34 - Eğitim

Soğuk Hava Bakterileri Durdurmaz

14:34 - Sağlık