?>

Aradan 63 yıl geçti ama unutulmadı

Adnan menderes demokrasi müzesi vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor.

Genel - 10 ay önce

“Yeter Söz Milletindir” diyerek demokrasi tarihine damga vuran, 17 Eylül 1961’de idam edilen merhum Başbakan Adnan Menderes, aradan geçen 63 yıla rağmen Aydın’da adına açılan ve döneminin anlatıldığı müzede hatıraları ile yaşamaya devam ediyor. Müzeyi ziyarete gelen vatandaşlar demokrasi şehidi Menderes’in dönemine tanıklık ediyor.

Türkiye demokrasisinin en kara günlerinden birini yaşadığı 16-17 Eylül 1961’de, Adnan Menderes ve arkadaşlarının idam edilmesinin üzerinden 63 yıl geçerken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 15 Ocak 2022 tarihinde Aydın’ın Koçarlı ilçesi Çakırbeyli Mahallesi’nde açılışı gerçekleştirilen Adnan Menderes Demokrasi Müzesi vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor.

Merhum başbakan Adnan Menderes’in iktidar olduğu dönemdeki yaptığı çalışmaların, eserlerin anlatıldığı, gazete kupürlerinin, kullandığı makam arabasının yer aldığı müzede vatandaşlar o döneme bir kez daha tanıklık ediyor. Çine Çayı kenarında 90 dönüm arazi üzerine kurulan müzeyi ziyaret eden vatandaşlar merhum Başbakan Menderes’in eserlerini ve hayatını öğrenme imkanı bularak kendisini yad ediyor. “17 Eylül’e yüz karası diyelim”

Müzeyi ziyaret eden emekli Polis Memuru ve İşletmeci Mehmet Reşit Duymuş, merhum Başbakan Adnan Menderes’in öncelikle hayırsever birisi olduğunu belirtip, 17 Eylül’ün yüz karası bir gün olarak ifade ederek, “Merhum Menderes duyduğum kadarıyla burada 35 bin metrekarelik araziyi köylülere hibe etmiş. Daha sonra paranız olduğu zaman geri ödemek şartıyla buraları ekip biçebilirsiniz demiş. Yüz karası diyelim 17 Eylül’e. Böyle bir durumla karşı karşıya kalması çok üzücü. Dünyada tanınan, takdir edilen, icraatlarıyla büyük devlet adamı olduğu söylenen bir lider. Ülkemizde onun gibi yetişen insan sayısı pek az. Gerçekten insan üzülüyor, böyle büyük devlet adamlarının cezalandırılması, büyük kayıp. Müzeyi gezdiğimizde görüyoruz. O döneme ait şartlarda ne büyük işler başarılmış. Kolay değil bunların yapılması. Artı otoyollar, o dönemde Hakkari’ye gidip otoyol yapması. Yani yaptığı şeyler o dönemlere ait zor şartlarda çok büyük işler başarmış, takdir etmek lazım. Ben buradan yad ediyorum kendisini” dedi.

Mehmet Reşit Duymuş ayrıca, Adnan Menderes Demokrasi Müzesi’ne her geldiğinde, merhum Menderes döneminde yapılanları yeni yaşamış, yeni görmüş gibi olduğunu ifade ederek, tüm vatandaşları müzeyi gezmeye davet etti. “Başbakan Menderes’in hikayesi çok üzücü”

Amcasının yanına Aydın’a gezmeye gelen Hülya Duymuş ise Adnan Menderes Demokrasi Müzesi’ni çok beğendiğini söyleyerek, “Buraya geldim bazı şeyleri okudum, gerçekten çok etkilendim. Zaten belgeselini daha önce izlemiştim, burada da bazı yazılarını okudum o beni çok etkiledi. Başbakan Menderes’in hikayesi çok üzücü. Zaten Başbakan olmadan önce de çok üzücü şeyler yaşamış, sonu da çok üzücü olmuş. Nur içinde yatsın, mekanı cennet olsun” diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

MUĞLA’NIN BAŞI SAĞ OLSUN ÇEVRE DOSTU OĞUZ ALTINBAŞ'I KAYBETTİK

2024-09-14 13:25 - Gündem

MUĞLA’DA GÖL VE DAĞ ARASINDAKİ GİZEMLİ KÖY

2024-09-16 12:14 - Gezi

TARİH VE MİLLİ MÜCADELESİYLE KARADENİZ’İN İNCİSİ SAMSUN

2024-09-14 14:41 - Gezi

Galatasaray’da Victor Osimhen ilk antrenmanına çıktı

2024-09-13 00:33 - Spor

Muğla’da şaşırtan “tıraş” fiyatları

2024-09-12 17:08 - Marmaris

Fenerbahçe, Süper Lig’de Kasımpaşa’ya konuk olacak

2024-09-14 09:35 - Spor

200 YILLIK 3 BİN PARÇALI YÖRÜK ÜZESİ

2024-09-11 10:52 - Kültür Sanat

Galatasaray, Gaziantep FK ile 11. Kez Karşılaşacak

2024-09-16 13:32 - Spor

Sonat ve Efekan yaşam boyu ödüllerini aldı

2024-09-10 11:58 - Magazin

Trendyol Süper Lig: Kasımpaşa: 0 - Fenerbahçe: 0

2024-09-15 17:16 - Spor

İlgili Haberler

Yangınlara hızlı müdahale için kırsala güç takviyesi

09:54 - Genel

Didim’de gerçeğini aratmayan cankurtaran tatbikatı gerçekleştirildi

09:52 - Genel

Prof. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu: "İsrail-İran Savaşı Orta Doğu’da yeni dönemin habercisi"

09:47 - Genel

Taksi içinde işlenen gasp suçuna emsal karar

09:31 - Genel

Darıca’da 3-6 yaş grubu çocuklara özel yaz atölyeleri

09:27 - Genel

Günün Manşetleri

Boy Uzatma Ameliyatıyla 10 Santimetreye Kadar Uzama İmkanı

10:29 - Sağlık

Yangından Etkilenen Hayvanlara Yardım Eli

10:27 - İnsan

Ayçiçeği Tarlaları Doğal Düğün Stüdyosu Oldu

09:56 - İnsan

Ayçiçeği Tarlalarına Çekirge İstilası

09:44 - Gündem

Scootera binen çocuğun üzerinden otomobil geçti

09:33 - Asayiş