?>

Ardahan’da "Aronya" üreticiye alternatif olacak

Ardahan'da "aronya" üreticiye alternatif olacak. (olgun yıldız/ardahan-iha)

Gündem - 9 ay önce

Ardahan’ın Posof ilçesinde tüm dünyada "süper meyve" olarak tanınan aronya bitkisi toprakla buluşturuldu

Ardahan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Sağlık açısından oldukça faydalı olan ve Türkiye’de sadece birkaç ilde üretilen aronya üretimine destek veriyor.

Aronya meyvesi sağlık açısından çok yararlı olup vitamin, mineral ve lif bakımından son derece zengin. Günlük tüketiminin yararlılığı yanında son çalışmalarla beraber aronya meyvesi Türkiye’de de tıbbi bitki sınıfına alındı. Antioksidan aktivite ve fenolik bileşiklerin yanı sıra, yüksek miktarda C vitamini, B1, B2, B6 vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, magnezyum ve çinko mineralleri de içeren aronya, katma değeri ve antioksidan değeri çok yüksek olan özel bir bitki olarak dikkat çekiyor.

Ardahan Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Fatih Cineviz, özelinde ürün deseni değişim çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Cineviz,

’’Yıllardır süregelen salt ekim düzeni ve ürün desenine yeni bir yön vermek adına Posof ilçesinde Aronya fide dikimlerini gerçekleştirdik. Bu çalışma Ardahan’a yeni ve uygulanabilir bir ürün sunuyor. Soğuk hava şartlarına oldukça dayanıklı olan aronya bitkisinde, generatif olgunluğa gelen bitkilerin çiçeklenmesi için soğuklanma ihtiyacı vardır. Bu sebeple Ardahan, Aronya yetiştiriciliği için oldukça uygun. Dikimden hasata, katma değeri yüksek ürünler elde edilebilmektedir. Aronya meyveleri, sahip olduğu bileşenlerin antidiyabetik, anti-enfektif, antineoplastik, antiobezite ve antioksidan aktiviteleri nedeniyle kalp, karaciğer ve nöron hasarını geri döndüren ya da daha ileri hasar oluşmasını önleyen etkilere sahip olabilir. İlaç sanayisinde kullanılması da ilimiz ekonomisi açısından önem arz etmektedir’’ dedi.

Fatih Cineviz, Posof ilçesinde Aronya Demonstrasyon Çalışmasında müdürlük personelleri ve üreticilerle birlikte ekim alanlarında incelemelerde bulundu. İl Müdürü Cineviz’e, Posof İlçe Müdürü Güneş Tekin, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Akın Saraçoğlu da eşlik etti.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

MARMARİS DENİZ KENARINDA 3 BİN KİŞİLİK ÇADIR KAMPI

2024-07-06 14:17 - Marmaris

MARMARİS'TE TRAVERTENLERE KARŞI YÜZMENİN TADI BAŞKA

2024-07-10 14:25 - Marmaris

MARMARİS’TE MARİNA KAPASİTE ARTIŞI PROJESİNE İPTAL

2024-07-06 19:36 - Marmaris

YENİ SAYFA İLE İTALYA GEZİSİ

2024-07-06 12:44 - Ulusal

Muğla Sandras Dağı’nda çevreciler kazandı

2024-07-11 13:43 - ÇEVRE

Erdoğan: "Putin ile Beşar Esed’e bir davetimiz olabilir"

2024-07-05 16:47 - Ulusal

Muğla ve Türkiye’deki aktif fay hatları

2024-07-11 16:18 - Gündem

ANADOLU'DA MUHTEŞEM BİR RÜYA: BALLICA

2024-07-08 11:14 - Gezi

Marmaris’te yanan alanlar yeşeriyor

2024-07-09 12:55 - ÇEVRE

MUĞLA’NIN DİREKSİYONU TOPUKLU EFELER’E EMANET

2024-07-05 10:55 - Gündem

İlgili Haberler

Malatya’da yeni ulaşım aksı için çalışmalar başladı

17:17 - Gündem

Yasa dışı avlanan kınalı keklikler doğaya salındı

16:55 - Gündem

Azman güvercinler güzellikleriyle yarıştı

16:56 - Gündem

Alanya Belediyesi’nden biyolojik mücadele

16:36 - Gündem

Yalova’da çöken balıkçı barınağı risk taşıyor

16:35 - Gündem

Günün Manşetleri

Papa Francis adına lokma döktürdü

15:26 - Genel

Eski Brandalar Umut Dolu Çantalara Dönüştü

15:21 - Eğitim

8 Aylık Hamile Kadının Katil Zanlısı Meydanda Yakalandı

15:01 - Asayiş

Emekli Polis Silahla Vurduğu Yaralıya Tekme attı

14:40 - Asayiş

Tüp Bebek Tedavisinde Yeni Ufuklar

13:24 - Sağlık