?>

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: “Azerbaycan doğal gaz tedariki konularında güvenilir bir ortak olduğunu kanıtladı”

Azerbaycan'ın başkenti bakü’de düzenlenen 29. Uluslararası hazar petrol ve doğal gaz fuarı’nın açılış konuşmasını gerçekleştiren azerbaycan cumhurbaşkanı ilham aliyev, “bu yıl doğalgaz ihracatımız 24 milyar metreküpü aşacak. Azerbaycan doğalgaz tedariki konularında güvenilir bir ortak olarak kendisini zaten kanıtlamıştır” dedi.

Siyaset - 10 ay önce

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen 29. Uluslararası Hazar Petrol ve Doğal Gaz Fuarı’nın açılış konuşmasını gerçekleştiren Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Bu yıl doğalgaz ihracatımız 24 milyar metreküpü aşacak. Azerbaycan doğalgaz tedariki konularında güvenilir bir ortak olarak kendisini zaten kanıtlamıştır” dedi.

Azerbaycan’da Bakü Enerji Haftası kapsamında gerçekleştirilen 29’uncu Uluslararası Hazar Petrol ve Doğal Gaz Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı. Bakü Expo Merkezi’nde bölgenin en önemli etkinliği kabul edilen fuara SOCAR, Türkiye Petrolleri, BOTAŞ, Tekfen Construction, BP, Total başta olmak üzere 37 ülkeden 300’e yakın şirket katılıyor. Açılış konuşmasında, fuarın 1994’den beri düzenlendiğini vurgulayan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “O günden bu yana Azerbaycan’ın enerji sektörüne doğrudan yabancı yatırımın çekilmesinde çok önemli bir rol oynamıştır. O günden itibaren bu etkinliğin ölçeği genişlemiş ve artık Bakü Enerji olarak anılmaktadır. Bu, Petrol, gaz, rafinaj, ihracat ve tabii ki yeşil enerji gibi tüm alanları kapsıyor” dedi. “Doğal gaz ihracatımız 24 milyar metreküpü aşacak”

Azerbaycan’ın doğal gaz ihracatını arttığını vurgulayan Aliyev, “Şahdeniz projesiyle Azerbaycan’ın doğalgaz sıkıntısı ortadan kalktı. Bu yıl doğalgaz ihracatımız 24 milyar metreküpü aşacak. Bugün 8 ülke Azerbaycan doğal gazını ithal ediyor. Azerbaycan doğal gaz tedariki konularında güvenilir bir ortak olarak kendisini zaten kanıtlamıştır. Avrupa Komisyonu Azerbaycan’ı Avrupa’nın doğalgaz tedarikçisi olarak adlandırıyor. Yani bugün doğal gazımızı ithal eden 8 ülkeden 6’sı Avrupa ülkeleridir. Tedarik coğrafyamız genişlemeye devam edecektir. Birçok ülkeyle aktif müzakereler yürütüyoruz. Enerji güvenliklerini sağlamak için Azerbaycan doğalgazına ihtiyaç duyan birçok ülkeyle aktif olarak müzakere ediyoruz. Son 30 yılda imzalanan tüm anlaşmalar eksiksiz olarak uygulandı, parlamento düzeyinde onaylandı ve yasalaştı. Yani o sözleşmelerin tek bir kelimesi veya cümlesi değiştirilmedi. Bu nedenle başka bir hızlı gelişme görüyoruz. Yeşil enerji ve yenilenebilir enerji kaynaklarının üretimi konusunda dahil” diye konuştu. “2027’nin sonuna kadar 2 gigawatt yenilenebilir enerjiye sahip olacağız”

İşgalden kurtarılan Karabağ ve Doğu Zengezur bölgesinin hidroelektrik açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Aliyev, “Kasım 2020’de bu bölgeleri özgürleştirdikten sonra zaten 270 megavatlık hidroelektrik santralini devreye aldık. Üç-beş yıl içinde bu rakamı 500 megawatt’a çıkaracağız. Yani 1 gigawatt yenilenebilir enerji, uluslararası pazarların ihtiyaç duyduğu ve sahip olacağı 500 milyon metreküp doğalgazdan tasarruf etmemizi sağlayacak. 2027 yılı sonuna kadar 2 gigawatt yenilenebilir enerjiye sahip olacağız. Bu çok gerçek bir rakam ve henüz sadece başlangıç” dedi.

Bakü Expo Merkezi’nde düzenlenen fuar 6 Haziran’a kadar kapılarını ziyaretçilerine açık tutacak.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

KARAMAKA MARMARİS TARİHİNE IŞIK TUTUYOR

2024-05-31 14:12 - Yaşam

KÖYCEĞİZ GÖLÜ'NÜ BESLEYEN SU KAYNAKLARI KURUYOR

2024-06-01 14:55 - ÇEVRE

KARACA: TURİZM BÖLGELERİNDE BAZI TASARRUF MADDELERİ MUAF TUTULMALI

2024-06-04 11:31 - Turizm

TEPKİLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR: ÖLÜM FERMANINA HAYIR!

2024-05-29 11:08 - Gündem

BASINA BİR DARBE DE SGK’DAN

2024-05-28 17:23 - Gündem

MUĞLALI ÇEVRECİLER: KİRLETİYOR KAPAT

2024-05-29 12:41 - Gündem

Haber alınamayan şahsın cansız bedeni denizde bulundu

2024-06-02 23:15 - Marmaris

MARMARİS'TE KUŞLARIN RESİTALİ

2024-05-29 13:52 - Marmaris

GEZİ DİRENİŞİ 11. YILINDA FİLİSTİN DİRENİŞİNİN YANINDA

2024-06-01 15:53 - Gündem

YUMURTA FİYATLARI YÜKSELDİ, RAFLAR BOŞ KALDI

2024-06-04 12:25 - Marmaris

İlgili Haberler

Bakan Bolat: "Yeni Suriye’nin istikrarı, bütünlüğü, birliği ve iyi, güçlü ekonomiye sahip olması için ortak çalışmaya hazırız"

21:27 - Siyaset

Peru’nun eski Devlet Başkanı Humala’nın eşi Heredia’dan Brezilya’ya diplomatik sığınma talebi

20:19 - Siyaset

Bakan Yumaklı’dan Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne ziyaret

20:14 - Siyaset

AK Parti milletvekillerinden AK Parti Teşkilat Başkanı Ahmet Büyükgümüş’e hayırlı olsun ziyareti

20:16 - Siyaset

AK Parti Grup Başkanvekili Usta: "Hukuk aleminde hiçbir sonuç doğurmayan korsan bir eylem yapmıştır"

18:31 - Siyaset

Günün Manşetleri

Elektronik Sigara Çocuk Yaşta Akciğer Kanseri Yapıyor

15:29 - Sağlık

Boşanma Aşamasındaki Eşini Sokak Ortasında Öldürdü

15:06 - Asayiş

Epilepsi Hastası Minik Aras'ın Hayali Gerçekleşti

13:44 - İnsan

Bıçaklı Kavgada Bir Genç Hayatını Kaybetti

13:18 - Asayiş

Temizlikçi Kılığında Ayakkabı Hırsızlığı

13:09 - Asayiş