?>

Başkan Temur: "Endonezya ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi yeterli seviyede değil"

Endonezya türkiye büyükelçisi achmad rizal purnama, müstakil sanayici ve işadamları derneği (müsiad) izmir başkanı gökhan temur ve heyetini ziyaret etti.

Ekonomi - 9 ay önce

Endonezya Türkiye Büyükelçisi Achmad Rizal Purnama, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Başkanı Gökhan Temur ve heyetini ziyaret etti. Başkan Gökhan Temur, "Endonezya ekonomisi Güneydoğu Asya’nın en büyüğüdür ve yükselen piyasa ekonomilerinden biridir. İki ülkenin ticaret hacmi yeterli seviyelerde değil. Amacımız; karşılıklı ticaretimizi, dengeli bir şekilde yukarı seviyelere taşımak olacaktır" dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Başkanı Gökhan Temur ve beraberindekiler, Endonezya Türkiye Büyükelçisi Achmad Rizal Purnama’yı ağırladı. Toplantıda konuşan Başkan Temur, MÜSİAD’ın; iş gezileriyle, diplomatik ve ticari temaslarıyla, düzenlediği fuarlarla ülkenin yeni ticari ilişkilerine katkı sağladığını söyledi.

"Endonezya ekonomisi Güneydoğu Asya’nın en büyüğüdür ve yükselen piyasa ekonomilerinden biridir" diyen Temur, "Orta gelirli bir ülke ve G20 üyesi olarak Endonezya; yeni sanayileşmiş, milli geliri ile dünyanın 16. büyük ekonomisi konumundadır. İstikrarlı mali politikaları, genç ve yüksek nüfusu, zengin yeraltı ve yerüstü kaynakları, dış ve iç siyasette dengeli ve sürdürülebilir bir gelişim içerisinde oluşu gibi faktörler sebebiyle Endonezya önümüzdeki yıllar için de büyük bir potansiyele sahip olacaktır" dedi. "Ticaret hacmimizi artırabilmek için fuarlar, toplantılar yapmalıyız"

MÜSİAD İzmir Başkanı Gökhan Temur, Endonezya ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin yeterli seviyelerde olmadığına da dikkat çekti. Temur, "Amacımız; karşılıklı ticaretimizi, dengeli bir şekilde yukarı seviyelere taşımak olacaktır. Endonezya’nın bulunduğu coğrafyada oynadığı önemli rolün de farkındayız. Pazar büyüklüğü, gelişmiş, çeşitlenmiş ve derinleşmiş ekonomik sektörleri muazzam potansiyeliyle Endonezya, biz Türk iş dünyası için daima ilgi odağı olmuştur. Endonezya ile başta enerji ve savunma sektörlerindeki ticari ve ekonomik ilişkilerimizi tüm dünyada bir marka haline getirmemiz gerekiyor. Şuan baktığımızdan Endonezya’ya yoğunlukta; palm yağı, kömür, elektrikli cihazlar, kauçuk, makine aksamı ihraç ediyoruz, ihraç ürünlerimizi artırıp çeşitlendirmeliyiz. Bizim için önemli bir pazar, iki ülke arasındaki ticaret hacmimizi arttırabilmek için karşılıklı fuarlar ve toplantılar yapmalıyız, iş insanlarını bir araya getirmeliyiz” ifadelerine yer verdi. "Endonezya şuanda dünyanın en büyük; palmiye yağı, karanfil ve tarçın üreticisidir"

Türkiye’nin kendisi için çok özel bir ülke olduğunu belirten Endonezya Türkiye Büyükelçisi Achmad Rizal Purnama da, "Önümüzdeki dönemde; altyapı, yatırım ve ticari düzenlemelerle Türkiye ile ticaret hacmimiz çok daha genişleyeceğini ümit ediyorum. Endonezya, dünya ekonomisine daha fazla entegre olarak yatırım ve ihracat tabanını daha da güçlendirmeye odaklanacak. Her şeyden önce Endonezya ve Türkiye’nin bağlarını daha da güçlendirmelerinin birinci sebebi, biz hem tarihi hem de siyasi olarak, dost iki ülkeyiz. Endonezya şuanda dünyanın en büyük; palmiye yağı, karanfil ve tarçın üreticisidir. Hindistan cevizi, doğal kauçuk, manyok, vanilya ve hindistancevizi yağının ikinci büyük üreticisi. Üçüncü en büyük pirinç ve kakao üreticisi. Dördüncü büyük kahve üreticisi. Beşinci en büyük tütün üreticisi. Dünyanın altıncı büyük çay üreticisi. En büyük ekonomik limanlarından biri olan Tanjung Perak yükleme ve boşaltma limanına sahiptir" diye aktardı.

Purnama, şöyle devam etti:

"İki ülke arasındaki ticaret ve yatırımların geliştirilmesinin ikinci sebebi de biz kendi bölgelerimizde iki büyük ekonomiyiz. Bu iki ülke G-20 ve D-8 gibi platformlarda üye devletler olarak yer alıyor. Endonezya, son 20 yılda ortalama yüzde 5,2 civarında bir büyüme gösterdi. 2025 yılı itibariyle Endonezya nüfusu 300 milyona ulaşacak ve kişi başına düşen gelir 15 bin dolara çıkacak. Endonezya nüfusunun yarısı da verimli çalışma yaşlarında olacak. Diğer bir sebep ise jeostratejik önemimiz. Türkiye, Orta Doğu ve Avrupa pazarlarına ulaşmak için önemli bir merkez. Endonezya ise tek başına önemli bir pazar olmasının yanı sıra 680 milyonluk Asya pazarına ulaşmak için önemli bir bölgesel merkez konumda yer alıyor. 2023 yılında Endonezya ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi 2.1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti, hedefimiz 10 milyar dolara çıkarmak olacak.”

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

KARACASÖĞÜT MÜCADELESİ  MUÇEV E KARŞI BİR KEZ DAHA KAZANILDI

2024-05-23 12:08 - Gündem

MARMARİS'İN GURURU HİRA ERCAN 2024 KİCK BOKS DÜNYA KUPASI 2.Sİ OLDU

2024-05-18 16:21 - Spor

19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN!

2024-05-19 13:31 - Marmaris

TÜRKİYE’NİN EN GENÇ KADIN PROFESÖRÜ 35 YAŞINDA

2024-05-21 16:05 - Genel

Fatih Erbakan, "Biz sokak hayvanların uyutulmasına kesinlikle karşıyız"

2024-05-24 13:03 - Siyaset

TÜRK İKLİMLENDİRME SEKTÖRÜNDEN BÜYÜK ATAK

2024-05-20 12:34 - Ekonomi

KALE SOKAKLARINDA YAZ TEMİZLİĞİ YAPILDI

2024-05-22 14:25 - Marmaris

ATSO heyeti KazanForum 2024’e katıldı, iş birliği anlaşmasına imza atıldı

2024-05-23 17:14 - Ekonomi

MUĞLA’NIN COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİ DEĞERE DEĞER KATIYOR

2024-05-20 13:21 - Kültür Sanat

MARMARİS’TE MİNİK ÇİFTÇİLER HASADA BAŞLADI

2024-05-20 17:02 - Marmaris

İlgili Haberler

ETSO’da markalaşma ve fikri hakların önemi vurgusu

11:37 - Ekonomi

BTSO’da yoğun ticaret diplomasisi

11:32 - Ekonomi

Batman’da devlet desteğiyle modern seracılığın yaygınlaştırılması hedefleniyor

11:11 - Ekonomi

Selendi’de üreticilerin tütün telaşı başladı

11:07 - Ekonomi

Dededen toruna uzanan kemençe ustalığı

11:02 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kayseri Süper Amatör Küme’de Sezon Tamamlandı

10:30 - Spor

Konteyner Yatakhane Kül Oldu

10:24 - Asayiş

Başakşehir’de Transfer Hareketliliği

10:23 - Spor

İstanbul Boğazı’nda Yoğun Sis!

10:10 - Genel

516 Milyon TL’lik Yasa Dışı Bahis Operasyonu

10:04 - Asayiş