?>

Bimetal soğutucu ile elektronik bileşenler ve LED aydınlatmalar daha uzun ömürlü olacak

Doç. Dr. özgür özdilli, bakır ve alüminyum bileşenlerinden geliştirilecek soğutucunun, tek tip malzemeden üretilen soğutuculara kıyasla daha yüksek soğutma performansına sahip olacağını ifade etti

Ekonomi - 7 ay önce

Hitit Üniversitesinde, elektronik bileşenlerin ve LED aydınlatmaların daha uzun ömürlü çalışmalarını sağlamak amacıyla TÜBİTAK projesi başlatıldı. Proje kapsamında bakır ve alüminyumdan oluşan (Bimetal) soğutucu üretilecek.

Hazırlanan projeyle elektronik bileşenler ve LED aydınlatmalardaki mevcut soğutucuların yerine, bakır ve alüminyumdan oluşan (Bimetal) özel geometrik tasarıma sahip soğutucuların kullanılması amaçlanıyor.

Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Özdilli’nin yürütücülüğünü yaptığı ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seyfi Şevik’in araştırmacı olduğu “Sürtünme Kaynağı ile Al/Cu Bimetal Soğutucu (Heatsink) Tasarım ve İmalatı” başlıklı proje TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Özgür Özdilli, bakır ve alüminyum bileşenlerinden geliştirilecek soğutucunun, tek tip malzemeden üretilen soğutuculara kıyasla daha yüksek soğutma performansına sahip olacağını ifade ederek yeni soğutucu modeliyle elektronik bileşenlerin kullanım ömrünü uzatmayı hedeflediklerini söyledi.

Elektronik devrelerin gelişen teknoloji ile birlikte bileşenlerin aşırı ısınma riskine dikkat çeken Özgür Özdilli, “Soğutucular, kritik bir öneme sahiptir çünkü işlemciler, güç kaynakları ve entegre devreler gibi bileşenler yoğun çalışması sırasında yüksek ısınma eğilimindedirler. Bu bileşenler uzun süreli kullanımlarda aşırı ısınabilir ve bu da performans kaybına, arızalara ve hatta kalıcı hasarlara neden olabilir. Geliştirilecek yeni tip soğutucu, bu tür sorunları önlemeye yardımcı olarak elektronik cihazların ömrünü uzatacaktır.” şeklinde konuştu.

Bu proje ile farklı özel malzemeler ve geometriler kullanarak geleneksel soğutuculara alternatif ürünler üretebileceklerini belirten Doç. Dr. Seyfi Şevik ise bu ürünlerin bilgisayar teknolojilerinden yeni enerji araçlarına kadar geniş bir yelpazede kullanılabileceğini ifade ederek özellikle çip ve LED gibi ısı üreten elektronik bileşenlerin soğutulmasında etkin bir rol oynayabileceğini kaydetti.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

EGE VE AKDENİZ’İ KUCAKLAYAN ŞEHİR MUĞLA

2024-09-07 12:44 - Turizm

Galatasaray’da Victor Osimhen ilk antrenmanına çıktı

2024-09-13 00:33 - Spor

Fenerbahçe, Süper Lig’de Kasımpaşa’ya konuk olacak

2024-09-14 09:35 - Spor

Muğla’da şaşırtan “tıraş” fiyatları

2024-09-12 17:08 - Marmaris

200 YILLIK 3 BİN PARÇALI YÖRÜK ÜZESİ

2024-09-11 10:52 - Kültür Sanat

YANGIN RÜZGARIN ETKİSİ İLE BÜYÜDÜ

2024-09-07 16:21 - Asayiş

Muğla’da orman yangını

2024-09-07 13:22 - Asayiş

Muğla’daki yangın yolu kapattı

2024-09-07 16:08 - Asayiş

Sonat ve Efekan yaşam boyu ödüllerini aldı

2024-09-10 11:58 - Magazin

MXGP Türkiye’yi İspanyol pilot Jorge Prado kazandı

2024-09-08 21:29 - Spor

İlgili Haberler

Sivas’a yeni Ticaret ve Sanayi Odası binası

15:48 - Ekonomi

Üçevler’de modern taksi durağı hizmete açıldı

15:48 - Ekonomi

MTSO Başkanı Çakır: "Suriye’yi, Suriyelilerle birlikte imar edeceğiz"

15:37 - Ekonomi

DTO Başkanı Erdoğan; "Türkiye, Avrupa Birliği’nin en büyük 5’inci ticari ortağı"

15:24 - Ekonomi

TR83 Bölgesi Girişimcilik Ekosisteminin Geliştirilmesi Yol Haritası

15:08 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Elektronik Sigara Çocuk Yaşta Akciğer Kanseri Yapıyor

15:29 - Sağlık

Boşanma Aşamasındaki Eşini Sokak Ortasında Öldürdü

15:06 - Asayiş

Epilepsi Hastası Minik Aras'ın Hayali Gerçekleşti

13:44 - İnsan

Bıçaklı Kavgada Bir Genç Hayatını Kaybetti

13:18 - Asayiş

Temizlikçi Kılığında Ayakkabı Hırsızlığı

13:09 - Asayiş