?>

Bipolar bireyler sağlıklı bir hayat sürdürebilir

Bipolar bozukluğu olan bireylerin doğru tanı ve tedaviyle sağlıklı bir hayat sürdürebileceğine dikkat çeken psikiyatri uzmanı doç. Dr. Güliz şenormancı, hastalara karşı ayrımcılığı ve damgalamayı azaltmak için hastalık hakkında doğru bilgilendirmenin üzerinde durdu.

Sağlık - 4 gün önce

Bipolar bozukluğu olan bireylerin doğru teşhis ve tedaviyle sağlıklı bir hayat sürdürebileceğine dikkat çeken Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Güliz Şenormancı, hastalara karşı ayrımcılığı ve damgalamayı azaltmak için hastalık hakkında doğru bilgilendirmenin üzerinde durdu.

Dünya Bipolar Günü çerçevesinde açıklamalarda bulunan Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Güliz Şenormancı, bipolar bozukluğu olan hastalarda depresif ve manik olmak üzere iki ayrı ruh halinin yaşandığını belirtti. Depresif dönemlerin hastalar için oldukça ıstırap verici olabildiğini vurgulayan Doç. Dr. Şenormancı, "Konsantrasyon bozuklukları, iştah değişiklikleri, ilgi ve keyif veren aktivitelerde azalma, hayattan zevk alamama, özellikle ağır vakalarda intihar riskiyle devam edebilen bir dönemdir. Manik dönem ise konuşma miktarında artma, hareketlilik, enerji artışı ve bu enerji artışıyla risk alıcı davranışlarında artarak gittiği bir dönemdir" dedi.

Doğru tanı ve tedavinin önemi üzerinde duran Doç. Dr. Şenormancı, "Doğru bir şekilde tanı konulduğu ve iyi bir şekilde tedavi edildiği sürece hastalık dönemleri geçtikten sonra bu hastalığa hiç sahip olmayan bir bireyle aynı işlevsellik düzeyine dönebilir ve ara dönemlerde gayet sağlıklı bir hayat yaşayabilir. Burada önemli olan hastalığa karşı bilgilendirmeyi arttırarak ayrımcılığı, damgalanmayı ve dışlanmışlığı azaltmaktır" şeklinde konuştu.

Sürdürüm tedavileri ile desteklenmeli

Bipolar bozukluğu olduğu düşünülen herhangi birinin bir psikiyatri uzmanı tarafından mutlaka tanı koyulması gerektiğinin altını çizen Şenormancı, "Tanı konulduktan ve tedavi başladıktan sonra mutlaka ara dönemlerde hastalık atakları olmasa bile sürdürüm tedavisi ile desteklenmesi gerekiyor. Tabi ki psikososyal destekle tedavinin tamamlanması gerekiyor" diye konuştu.

TRSM’ler önemli rol oynuyor

Psikososyal destek için psikiyatri poliklinikleri dışında bütün Türkiye genelinde bulunan Sağlık Bakanlığı’na bağlı toplum ruh sağlığı merkezlerinin (TRSM) olduğunu dile getiren Şenormancı, "Özellikle bipolar bozukluk gibi kronik hastalığı bulunan hastaları oldukça destekleyen, tedavi eden merkezlerimiz var. Bunun dışında doğru tedavi başlandığı sürece sürdürüm tedavisi için aile sağlığı merkezleri ve sağlıklı hayat merkezleri de hastalarımıza destek olabilir" ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris'te Tefecilik Operasyonu: Esnaf Odası Başkanı Gözaltında

2025-03-25 12:30 - Asayiş

ERGUN'DAN DEMOKRASİ VE HUKUK ELEŞTİRİSİ

2025-03-24 12:39 - Siyaset

TFF 3. Lig 4. Grup: Turgutluspor: 1- Denizlispor: 1

2025-03-26 16:41 - Spor

CHP'li Balcı'dan MHP'li Demirel'e Sert Cevap

2025-03-26 13:07 - Marmaris

Metin Ergun'dan Ekonomik Kriz Uyarısı

2025-03-27 13:58 - Ekonomi

Marmaris Esnaf Odası Başkanı Tefecilikten Tutuklandı

2025-03-28 23:05 - Marmaris

Marmaris'te Dar Sokaklar Araç İşgalinde

2025-03-25 16:15 - Marmaris

İmamoğlu’nun kasası Adem Soytekin’e savcıdan "çakar" kıyağı

2025-03-22 15:57 - Asayiş

Marmaris'te Tefecilik Operasyonu

2025-03-28 11:11 - Asayiş

MARMARİS BAHAR ÖNCESİ SESSİZLİĞE BÜRÜNDÜ

2025-03-26 12:59 - Marmaris

İlgili Haberler

Sindirim Kanseri Teşhisinde Devrim

09:39 - Sağlık

Doğadan toplanan mantarlara dikkat

07:55 - Sağlık

Memur-Sen İzmir İl Başkanı Yılmaz, sağlık çalışanları ile bayramlaştı

18:45 - Sağlık

Anadolu Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Altıntaş, fitoterapi ile ilgili merak edilenleri anlattı

15:54 - Sağlık

"Altın embriyo" ile anne oldu

15:27 - Sağlık

Günün Manşetleri

Sindirim Kanseri Teşhisinde Devrim

09:39 - Sağlık

Fenerbahçe, Galatasaray maçı hazırlıklarını sürdürdü

13:00 - Spor

Adı börek kendi tatlı

12:58 - Kültür Sanat

Dolandırıcılıktan aranan şahıs yakalandı

12:47 - Asayiş

Fenerbahçe - Galatasaray derbisini Cihan Aydın yönetecek

12:33 - Spor