?>

Bu da Rize’nin elektrikli aracı: “Fafatuka”

Rizeli bayram kar, köyde daha rahat ve masrafsız bir şekilde çay taşıyabilmek için elektrikli araç yaptı.

Teknoloji - 8 ay önce

Rizeli Bayram Kar, köyde daha rahat ve masrafsız bir şekilde çay taşıyabilmek için elektrikli araç yaptı.

İstanbul’da yaşayan Rizeli Bayram Kar, çay kesmek için yaz döneminde köyüne geliyor. Her çay kesimi yapmak için Rize’ye geldiğinde köyünde bulunan dik rampaların bulunması ve kendi araçlarıyla çayları taşımanın daha masraflı olması üzerine bir araç yapmaya karar verdi. Merkez’e bağlı Ketenli köyünde ki atölyesinde çalışmalara başlayan Kar, bir süre sonra tamamen masrafsız ve kolay bir şekilde çay taşımanın yapılması için dorsesi olan bir araç tasarladı. Elinde bulunan malzemeleri kullanarak hiçbir ustadan yardım almadan bir elektrikli araç yaptı. Yaptığı elektrikli araç sayesinde çay kesme zamanlarını tamamen masrafsız hale getirdi. Yaptığı araçla birlikte köyde tur atan Kar, köylünün de gözdesi oldu. Arkasında ki yük bölümü sayesinde çay bohçalarının da taşınması kolay hale gelince köylü, kendisine de böyle bir araç yapılması için Kar’dan istekte bulunmaya başladı. Bir uygulama da kodlayan Kar, aracının ne kadar şarjının kalıp kalmadığını da telefon üzerinden öğrenebiliyor. Yaptığı aracın ismini de Rize yöresinde kelebeğe söylenen ‘Fafatuka’ koydu. “En güzel özelliği masrafsız olması”

Köyünde çay taşımayı tamamen masrafsız hale getirdiğini belirten Bayram Kar, “Köylerde çayları taşımak cidden çok büyük bir problem. Yollar çok eğimli ve kötü. Araçlar çok maliyetli. Dolayısıyla elimde olan malzemeleri değerlendirerek yük taşımak için bir araç yaptım. Elimde malzeme vardı. Yeteneğimde var. Böyle bir araba tasarlamayı düşündüm ve yaptım. Çok da güzel oldu. Yüzde 70 eğimli rampalardan 300-400 kiloluk bir yükle rahat bir şekilde çıkabiliyorum. Bizim aşağıda bir yolumuz var. O yol çok eğimli. Yorgun olduğunda çok zorlanıyorsun. Bu arabayla çok kolay oluyor. İndim eşimle beraber çayımı topladım. Yükümü koydum arkasına çıktım yukarıya kadar. Bu araç elektrikli. Bu sayede benzin derdi olmuyor. Fişe takıp iki saatte şarj edebiliyorsunuz. 5 kilowattlık bir motora sahip. Gayet de güzel oldu. Tamamen masrafsız olsun diyorsak. Evin üzerine iki tane güneş enerji sistemi koyabiliriz. En güzel özelliği masrafsız olması. Motor bakımı yok. Köyümüzde yaşlılar da var. Bu aracı kullanmak çok basit. Herkes kullanabilir. 70 yaşındaki biri bile çok rahatlıkla kullanabilir. Şu anda baya bir talep var. Şu anda liste yapma durumu var. Allah’ın izniyle daha güçlüsünü yapacağız. İsmini ’Fafatuka’ koyduk. Karadeniz yöresine ait bir kelebek ismidir” ifadelerini kullandı. “Bu köy için bulunmaz bir Hint kumaşı”

Dik rampaları zorlanmadan aracın çıktığını ifade eden İrfan Kar, “Araç köy için çok ideal. Özellikle dik rampalar için çok ideal. Yakıt gideri yok. Sadece elektrik gideri olan bir araç. Gayet güzel bir araç oldu. Herkesin de ilgisini çekiyor. Bu köy için bulunmaz bir Hint kumaşı” şeklinde konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Boykot Olmayan Ayakkabı Markaları Hangileri? Yerli Ayakkabı Markaları Listesi

2024-06-24 14:53 - Gündem

Hametan Krem Nedir? Ne İşe Yarar?

2024-06-24 17:17 - Genel

MARMARİS’E DOĞALGAZ İÇİN BÜYÜK KAMULAŞTIRMA

2024-06-28 10:32 - Gündem

MARMARİS’TE TORUNUN TORUNUYLA YAŞAYAN 101’LİK DELİKANLI

2024-06-26 12:02 - Yaşam

DÜNYA İKİNCİSİ SULTANİYE KAPLICASI’NA İLGİ BÜYÜK

2024-06-29 12:20 - ÇEVRE

MARMARİS’TE DOMUZ SORUNU GİDEREK ARTIYOR

2024-06-24 10:38 - Marmaris

LEZZETLİ BALIKTA PÜF NOKTA: MEVSİMİNİ BİLMEK

2024-06-25 13:33 - İnsan

ADALA’NIN UNESCO KORUMALI CENNETİ HERMOS KANYONU

2024-06-26 16:40 - Yaşam

Almanya'da Yaşayan Türk Vatandaşlarına Müjde: Çifte Vatandaşlık Mümkün Hale Geliyor

2024-06-26 17:13 - Ulusal

İran'da Cumhurbaşkanlığı Seçimi Sonuçları: İkinci Tura Kalan Adaylar

2024-06-29 13:40 - Ulusal

İlgili Haberler

Canikli Özdemir Bayraktar Keşif Kampüsü, uluslararası robot yarışmasında birinci oldu

16:42 - Teknoloji

Turkcell ve Samsung’dan 5G destekli akıllı cihazlar için iş birliği

15:41 - Teknoloji

Türkiye Siber Vatan Programı Tamamlandı

15:41 - Teknoloji

Atmaca Um, Sinop’ta rekor kırdı

14:03 - Teknoloji

Uzmanı açıkladı: "Uçağın en güvenilir bölümü arkası olabilir"

13:10 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Yanlış Tedavi Yöntemleri Ölüme Götürebilir

15:42 - Sağlık

Türkiye Siber Vatan Programı Tamamlandı

15:41 - Teknoloji

Sahte İçkiden Ölenlerin Sayısı 81’e Yükseldi

14:30 - Asayiş

Spil Dağı’nda Kardelenler İkinci Kez Çiçek Açtı

13:59 - Gündem

Suda Doğumu Deneyen Anneler Memnun Kaldı

13:31 - Sağlık