?>

Cami ve köprülerin yıkıldığı selde bile yıkılmayan 800 yıllık Eğri Minare

800 yıl önce anadolu selçuklu devleti dönemi alâeddin keykubad zamanında yapılan eğri minare aradan geçen 8 asra rağmen ihtişamı ile ayakta duruyor.

Kültür Sanat - 8 ay önce

Aksaray’da 800 yıl önce Anadolu Selçuklu Devleti döneminde Sultan Alaeddin Keykubad zamanında yapılan Eğri Minare aradan geçen 8 asra rağmen ihtişamı ile ayakta duruyor.

Eğri Minare ihtişamıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat döneminde Horasan harcı ve kırmızı tuğlalarla yaptırılan ve ustası tarafından yanı başında bulunan ırmağın ters istikametine eğik inşa edilen Eğri Minare, geçmişte yaşanan büyük sel felaketine bile maruz kaldı. 1863’ün Mayıs ayındaki büyük sel felaketinde hemen yanında bulunan cami ve çevresindeki köprüler yıkılırken Eğri Minare dimdik ayakta kaldı. 1890 yılında tekrar inşa edilen Eğri Minare’nin camisi Osmanlı Devleti ve Cumhuriyet Dönemi’nde de defalarca sel ve su baskınlarına maruz kaldı. "Eğri Minare çoğu zaman Pisa Kulesi’ne benzetiliyor"

Eğri Minare’nin geçmişi ve yapılışı hakkında bilgiler veren Tarihçi Yazar Mustafa Fırat Gül, “Aksaray Eğri Minare 8 asırlık bir tarihi eserdir. Anadolu Selçuklu Devleti’nin Aksaray’daki en önemli eserlerinden biridir. Yaklaşık 31 metre yükseklikteki Eğri Minare eğik mi yapıldı bu bile bilinmemekte. Ancak tuğladan yapılan minarelerin çoğu aslında eğiktir. Dünyada en eğik eserlerden birisi Pisa Kulesi’dir. Eğri Minare de çoğu zaman Pisa Kulesi’ne benzetilmiştir. Hem yapıldığı yıllar olarak hem de eğikliğinden dolayıdır. Fakat Eğri Minare’yle ilgili 2006 yılında yapılan sondaj çalışmaları göstermektedir ki bu yapı sonradan eğilmemiştir. Ya baştan eğik yapıldı ya da başka bir durum var. Bu hususta bilim adamları net bir sonuca varamamıştır” dedi. "Cami ve köprüler yıkıldı ama Eğri Minare yıkılmadı"

Aksaray’da 1863 yılında büyük bir sel felaketinin yaşandığına dikkat çeken Gül, “1863 yılında büyük bir sel felaketi yaşandı. Bu felakette Eğri Minare’nin yanında bulunan cami yıkılmışken bu yapı günümüze sapasağlam gelmiştir. Hatta Eğri Minare’nin kuzeyinde ve güneyindeki köprüler bile yıkılırken Eğri Minare sapasağlam günümüze gelmiş durumdadır. Anadolu Selçuklu Devleti’nin yaptırdığı bu eser Alaeddin Keykubad dönemine tarihlenmektedir. Eğri Minare’nin camisi yakın zamanda restore edilmiştir. Eğri Minare’nin külah kısmı da farklıdır. 1895’den 1920’ye kadar külah kısmı yoktur, daha sonradan yapılmıştır. Bunun da muhtemelen kapısı açık kaldıktan sonra rüzgarın tesiriyle külah kısmının yok olduğu ve daha sonradan tamir edildiği bilinmektedir. Eğri Minare Alaeddin Keykubad zamanında yapılmıştır, o da 1221-1236 yıllarına aittir. 800 yıl evvel yapıldığını rahatlıkla söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris pazarında fiyatlar uçuşa geçti

2024-10-10 16:06 - Marmaris

Semih Çelik tarafından öldürülen İkbal Uzuner’in babasının ifadesine ulaşıldı

2024-10-07 16:08 - Asayiş

KÜRE DAĞLARINDA MUHTEŞEM SONBAHAR GÜZELLİĞİ

2024-10-09 13:05 - Gezi

Semih Çelik’in Oda Fotoğrafları Ortaya Çıktı

2024-10-07 11:44 - Asayiş

DOĞASEVERLER, DEĞİRMENDERE KANYONU’NA YÜRÜDÜ

2024-10-07 12:05 - Gezi

HİNTLİ MİLYARDERİN MEGA YATI, FETHİYE’DE 260 TON YAKIT ALDI

2024-10-11 11:59 - Gezi

Tekirdağ’da meydana gelen kazada 2 doktor hayatını kaybetti

2024-10-12 01:07 - Asayiş

HATİCE KEKEVA YENİDEN BAŞKAN SEÇİLDİ

2024-10-10 18:08 - Marmaris

İki genç kızı canice öldüren Semih Çelik’in odasının fotoğrafları ortaya çıktı

2024-10-05 20:17 - Asayiş

Trendyol Süper Lig: Adana Demirspor:1 - Samsunspor:0 (Maç devam ediyor)

2024-10-06 16:20 - Spor

İlgili Haberler

Altyapı çalışmalarında Roma döneminden kalma mozaik bulundu

16:22 - Kültür Sanat

Akşemseddin Hazretleri Türbesine bayram tatilinde yoğun ilgi

16:32 - Kültür Sanat

Adana’nın dağ köyünde 89 yıllık bayram geleneği

15:44 - Kültür Sanat

Malatya’da Resmi Bayramlaşma töreni yapıldı

15:40 - Kültür Sanat

Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi’ne ziyaretçi akını

15:08 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Trump, Elon Musk İçin "Aklını Kaçırdı" Dedi

10:38 - Siyaset

Kamyon 3 aracı biçti: 1 ölü, 10 yaralı

10:26 - Asayiş

Bu yıl 277 çocuk enstrümanları tanıdı

10:06 - Kültür Sanat

Foseptik çukuruna düşen boğa kurtarıldı

09:59 - Asayiş

15 Milyon TL’lik Bağışla Milli Savunmaya Destek Verdiler

09:42 - İnsan