Marmaris CHP İlçe Başkanı Ömer Bozdemir, CHP Muğla İl Eğitim Sekreteri Murat Özbir ve CHP Muğla İl Kadın Kolları Başkan Vekili Handan Eşelioğlu’nun ve Yönetim Kurulu Üyelerinin katılımıyla CHP Marmaris İlçe Binası’nda düzenlenen basın açıklamasında, Marmaris CHP İlçe Eğitim Sekreteri Selda Ünlü, eğitimdeki ciddi güvenlik eksikliklerine dikkat çekti. Ünlü, okullarda ve eğitim kurumlarında yaşanan ihmallerin ve yetersizliklerin çocukların ve öğretmenlerin hayatına mal olduğunu vurguladı.
Selda Ünlü, 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılının ikinci döneminin başlamasıyla birlikte, eğitimdeki yaşanan büyük sorunları dile getirerek şunları ifade etti: "Bugün, maalesef okulunda ikinci döneme başlayamayan 36 çocuğumuz var. Bu çocuklar, aileleriyle birlikte gittikleri Kartalkaya’da çıkan yangında can verdi. Bunun gibi trajik olaylar, eğitimdeki ihmallerin, denetimsizliklerin ve yetersiz güvenlik önlemlerinin sonucu olarak ortaya çıkıyor. Yetkililer sorumluluk almadığı sürece bu tür felaketlerin önüne geçilmesi mümkün değildir."
Ünlü, sadece çocukların hayatını kaybetmesiyle kalmayan eğitimdeki birçok sorunu sıraladı. Okul güvenliğinin yetersiz olduğunu belirten Ünlü, şunları ekledi: "Birinci sınıf öğrencisi Miray Aslan, okul bahçesinde trafik kazasında hayatını kaybetti. 16 yaşındaki Mehmet Eren Parlak, okulda arkadaşı tarafından tabanca ile vurularak öldürüldü. Öğretmenlerimizden Sibel Turan iş güvenliği eksikliği yüzünden hayatını kaybetti. İbrahim Oktugan öğretmenimiz de okul güvenliği eksiklikleri nedeniyle yaşamını yitirdi." Bu vakaların, eğitimdeki güvenlik sorunlarını gözler önüne serdiğini belirten Ünlü, okulların çocuklar için güvenli alanlar olmaktan uzaklaştığını ifade etti.
Deprem felaketiyle ilgili de önemli bir açıklama yapan Ünlü, Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinin ikinci yıl dönümünde bölgede hala ciddi sorunların çözülemediğini söyledi. "Depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen bölgedeki öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz ve yurttaşlarımızın sorunları hala devam ediyor. Evlerine yerleşmeyi bekleyenler, konteyner kentlerde yaşamaya devam ediyor. Depremde sağlam kalan okullar ise kamu kurumları tarafından kullanılmaya devam etti. Bu da eğitim alanında yaşanan sıkıntıları derinleştiriyor." dedi.
CHP, hükümetin eğitimdeki ihmallerine karşı harekete geçilmesini talep etti. Ünlü, eğitimde güvenlik önlemlerinin artırılması, temizlik personelinin yetersizliğinin giderilmesi, okullarda güvenlik görevlisi bulundurulması ve özellikle depremzedeler için özel eğitim çözümleri getirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca okullarda temel hijyenin sağlanması için kadrolu temizlik personeli atamasının yapılması gerektiği vurgulandı.
Ünlü, çözüm önerilerini sıralayarak şunları ekledi:
1. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli adı verilen, pilot çalışması bile yapılmadan okullarda uygulanmaya başlayan öğretim programlarını geri çekin.
2. ÇEDES protokolü ile pedagojik formasyonu olmayan kişilerin okullara girmesini, çocuklarımıza uygun olmayan etkinlikler yaptırmasını engelleyin.
3. Çocuklarımızın okullarda temiz içme suyuna erişimini sağlayın. Bir öğün ücretsiz okul yemeği verin. Kantinlerde satılan yiyecekleri ve fiyatlarını kontrol altına alın.
4. Asgari ücretin yarısına, yarı zamanlı çalışan temizlik personeli ile okulları temizleyemezsiniz. Çocuklarımızın sağlığı ve güvenliği için kadrolu temizlik personeli ataması yapın.
5. Çocuklarımızın ve öğretmenlerimizin okullardaki güvenliğini sağlayın. Her okula bir güvenlik görevlisi görevlendirin.
6. Çocuklarımızın ucuz işgücü olarak kullanıldığı, yaralandığı ve öldüğü MESEM programına son verin.
7. Birleştirilmiş okul uygulaması ve ikili eğitim yüzünden çocuklarımız hem ders saatlerinden kayıp yaşıyor hem de karanlıkta okula gidip gelmek zorunda kalıyor. İkili eğitimi sonlandırın, tüm okullarda tam gün eğitime geçilmesini sağlayın.
8. Kapatılan köy okulları yüzünden taşımalı eğitime mahkum edilen çocuklarımız, taşımalı eğitimin kapsamının daraltıldığı yönetmelik değişikliğiyle bir kez daha mağdur edildi, yurtlarda kalmaya mecbur bırakıldı. Her çocuğun okula güvenle ulaşmasını sağlayın, köy okullarını açın.
9. En az bir yıl okul öncesi eğitim her çocuk için zorunlu ve ücretsiz olmalıdır. Okul öncesi eğitimde katkı payı uygulamasını kaldırın.
10. Devlet okullarında yaşanan sorunlar yüzünden özel okullara mecbur bırakılan velilere dayatılan fahiş ücretleri denetleyin, kontrol altına alın.
11. Özel okullarda emeği sömürülen, asgari ücrete çalıştırılan öğretmenlerimiz için taban maaş düzenlemesi yapın.
12. Engelli öğretmenlere, rehber öğretmenlere, KPSS mağduru öğretmenlere, mülakat mağduru öğretmenlere, depremzede öğretmenlere verdiğiniz sözleri yerine getirin. Gerçek ihtiyaç kadar kadrolu öğretmen ataması yapın.
13. Diplomasını almış öğretmenler yeniden aday statüsüne düşürülemez. Milli Eğitim Akademisi adı verilen öğretmenlerin diplomasını çalma projesinden derhal vazgeçin.
CHP, hükümete yönelik olarak eğitimde yaşanan sorunların çözülmesi için net adımlar atılmasını istedi. Ünlü, "Cumhuriyet Halk Partisi olarak, her zaman çocuklarımızın laik, bilimsel, kamusal ve eşit eğitim hakkı için mücadele etmeye devam edeceğiz" diyerek sözlerini tamamladı