AKP iktidara gelinceye kadar Türkiye gerek orman yangınları, gerekse ormancılık teknikleri bakımından dünyaya örnek olduğunu belirten Muğla’nın 27’nci dönem CHP Milletvekili Süleyman Girgin Milas’taki yangınların ardından açıklama yaptı. Girgin, son dönemlerde artan orman yangınlarıyla ilgili, “Bu yangınlar beklenmedik, sürpriz yangınlar değil” dedi.
Süleyman Girgin, Milas’ın Sekköy ve Çakıralan mahallelerinde başlayan orman yangınında Orman Genel Müdürlüğü ve Muğla Büyükşehir ekipleri ile ilçe belediyeleri ve gönüllülerin canla başla çalışması sonucu yangın kontrol altına alındığını söyledi.
BU YANGINLAR BEKLENMEDİK VE SÜRPRİZ YANGINLAR DEĞİL
“Bölge insanımız ve muhtarlarımız, ‘zeytinliklerimiz yandı, ormanımız yandı, yüzlerce börtü böcek yandı” diye feryat ediyorlar” diyen Girgin, “Tarım-Orman İş sendikası da defalarca açıkladı. NASA bu konuda uyarıyor. Temmuz-Ağustos aylarında Akdeniz kuşağında hava sıcaklığının 40-44 dereceyi aşacağı, nemin düşük olacağı ve rüzgârın olacağı haberi veriliyor. Bu yangın için risklidir. Her an yangın çıkabilir demektir bu. Yanan ormanlar hepimizin geleceğidir. Yangın çıkmadan önce koruyucu tedbirlerin alınması gerekirdi. Ama alınmıyor veya yetersiz kalıyor. Her yangın sonrası yapılan açıklamada da büyük oranda yangının elektrik tellerinden çıktığı söyleniyor. Nitekim Sekköy ve Çakıralan köylerinde de öyle olduğu iddia ediliyor” dedi.
MUĞLA’NIN SAHİL KESİMİ VE ORMAN VARLIĞI YÜKSEK
“Zaten yapılan istatistiklere ve bakanlığın açıklamalarına göre enerji nakil hatları ve yerleşim yerlerinden geçen dağıtım hatlarından kaynaklı yangınların başı çektiği ifade ediliyor” diyen Girgin şöyle konuştu: “Muğla’mızın sahil kesimi ve orman varlığı yüksektir. Dolayısıyla turizm hareketliliği sebebiyle artan enerji ihtiyacı ortada. Bu ihtiyacın karşılanması için yeni yatırım yapılması, mevcut olan hatların bakım onarım ve yeni teknolojik uygulamalar ile desteklenmesi elzemdir. Özelleştirme sonucu dağıtım ihalelerini alan şirketler özelleştirme programlarında yer almasına rağmen gerekli yatırımları yapmakta mıdırlar?”
SORULARINA CEVAP İSTEDİ* Özelleştirme sonucu dağıtım şirketlerinin yapması gereken yatırımlar yapıldıysa da yapılmadıysa da sonuçları kamuoyuna açıklandı mı? * Kusurları yüzünden cezai müeyyide uygulandı mı? * Sayıştay raporlarında da sürekli dikkat çekilmesine rağmen dağıtım şirketlerinin enerji nakil hatları için yıllık ve mevsimsel yapılması gereken bakım ve yenileme işlemini yapıp yapmadığı konusunda bakanlık niye denetim yapmaz? Orman Genel Müdürlüğüne bağlı Orman Bölge Müdürlükleri ile Vali başkanlığında orman yangınlarının önlenmesi, tedbirlerin alınması için düzenli toplantı yapılır.
NEDEN TAKİP EDİLMİYOR* Yapılan toplantıya ilişkin komisyon kararları da olduğuna göre, ilimizdeki toplantılar sonrası bu kararların uygulanıp uygulanmadığı, bizzat sahada gerekli çalışmaların yerine getirilip getirilmediği takip edilmekte midir?* Alınan kararlar hangi kurum tarafından bu takip edilmektedir?* Bu takipler için ilgili kuruma bir raporlama yapılmakta mıdır?
Muğla’da olası orman yangınlarının yaşanmasına zemin hazırlayan durumların önlenmesi için İl Risk Azaltma Planı kapsamında hangi tedbirler alınmıştır?
Bütün bunlar yapıldıysa görevi yerine getirmeyenler hakkında şimdiye kadar hangi yaptırımlar uygulanmıştır?
Daha bir çok soru ve yapılması gerekenler var.
Her yangın sonrası ciğerlerimiz yanıyor.Gerekli dersleri çıkarmadığımız sürece yanmaya da devam edecek..