?>

Çocuk cerrahından sünnet yaptıracak anne babalara öneriler

Acıbadem kent hastanesi çocuk cerrahisi uzmanı doç. Dr. Tunç özdemir, erkek çocuk sahibi çiftlerin “ilk mürüvvet” olarak kabul ettiği sünnetin bir cerrahi müdahale, bir ameliyat olduğunu hatırlattı.

Sağlık - 11 ay önce

Doç. Dr. Tunç Özdemir, okulların kapanmasıyla birlikte başlayacak sünnet mevsimi öncesinde anne babaları “yöntem” konusunda uyardı. Çocuğun psikolojisi de göz önüne alındığında en iyi yöntemin genel anestezi altında yapılan sünnet olduğunu belirten Doç. Dr. Özdemir, “Lokal anestezi ile sünnet sadece yeni doğan döneminde, yani yaşamın ilk 30 gününde mümkün olmaktadır. Bu dönemden sonra tüm yaşlarda sünnet için genel anestezi önerilmektedir. Hekimin yapmadığı sünnet uygulamaları ise akla bile getirilmemelidir” dedi. Acıbadem Kent Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Tunç Özdemir, erkek çocuk sahibi çiftlerin “ilk mürüvvet” olarak kabul ettiği sünnetin bir cerrahi müdahale, bir ameliyat olduğunu hatırlattı. Bugün orta yaş ve üzerindeki pek çok erkeğin hekim dışı kişilerce yapılmış sünnetler yüzünden travmaları, kötü hatıraları olduğunu belirten Doç. Dr. Özdemir, elverişsiz şartlarda doğru şekilde yapılmayan sünnetin olumsuz sonuçlarına dikkat çekti. Lazerin yer yok

Sünnet işleminde temel amacın penis ucunu kapatan sünnet derisinin cerrahi olarak çıkarılması olduğunu ifade eden Özdemir, “Sünnette uygulanan birkaç yöntem vardır. Ama her zaman klasik yöntem tercih edilmelidir.” diyerek lazerle sünnet işlemi konusunda şunları söyledi: “Lazer teknolojisi günümüzde sadece göz cerrahisinde ve endoürolojik cerrahide uygulanan bir teknolojidir. Sünnette lazer uygulaması diye bir şey yoktur. Lazer olarak bahsedilen uygulama, lehimde kullanılan “havya” benzeri bir alet ile peniste yanma-dağlama meydana getirme yoluyla yapılan uygulamadır. Bu yanık, tüm penisin yanması ve penisin kısmi veya tümüyle kaybı ile sonuçlanabilir. O yüzden, bilimsel olarak kullanılması çok sakıncalıdır.” Sünnet için en uygun yaş nedir?

Öte yandan Doç. Dr. Özdemir, cinsel kimliğin geliştiği ve bilincin henüz gelişmeye başladığı dönem olan 2,5 ila 5 yaş arasında sünneti önermediklerini söyledi. Bu dönemde geçirilen operasyonun çocukta travmaya neden olabileceğini, psikolojik gelişimin olumsuz etkilenebileceğini kaydeden Özdemir, “Sünnet için en uygun dönem yeni doğan dönemidir” dedi. Yeni doğan döneminde sünnet yaptıran anne babaların sayısının yıllar itibariyle arttığını, ancak pek çok ebeveynin ise sünnet için okul çağını tercih ettiğine dikkat çeken Doç. Dr. Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her öğretim yılının kapanmasının ardından sünnet mevsimi başlar. Yine bir öğretim yılının sonuna yaklaşırken anne babaları sünneti kime, nerede, hangi şartlar altında yaptırmaları gerektiği konusunda uyarmak, o çocuğun gelecek yaşamı açısından çok önemlidir. Sünnet işleminde anestezi konusunda çok çeşitli söylemler olsa da, bilimsel olarak, özellikle çocuğun psikolojisi de göz önüne alındığında, en uygun sünnet yönteminin anestezi altında sünnet olduğu konusunda fikir birliği vardır. Lokal anestezi ile sünnet sadece yeni doğan döneminde, yani yaşamın ilk 30 gününde mümkün olmaktadır. Çocuk cerrahları olarak bu dönemden sonra tüm yaşlarda sünnet için genel anesteziyi öneriyoruz.” Düzeltilemeyecek sorunlar

Doç. Dr. Özdemir dünyada en çok yapılan cerrahi müdahale olarak kabul edilen sünnetin komplikasyon oranının yüzde 0,2- 5 arasında değiştiğine dikkat çekti. Yetkisiz kişilerce uygun olmayan sağlık şartlarında yapılan sünnetlerden sonra komplikasyonların daha çok ortaya çıkabileceğini kaydeden Özdemir, “Sünnet komplikasyonları iki başlık altında toplanabilir. Majör komplikasyonlar; penis gangreni, penis kopması, penis başı yaralanmaları, şiddetli kanama, peniste şekil bozukluğu, eğriliktir. Minör komplikasyonlar ise; kanama, enfeksiyon, idrar deliğinin daralması olarak sıralanabilir. Ehil ellerde ve steril şartlarda, doğru cerrahi teknikle yapılmayan sünnet sonucunda çocuğun hayatını etkileyecek derecede büyük sorunlar ortaya çıkabilir. Bu sorunların bir kısmı, düzeltilebilir sorunlar iken, bir kısmı düzeltilemez. O nedenle hekimin yapmadığı sünnet uygulamalarından kaçınılmalıdır.”

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris Barlar Sokağı

2024-05-27 11:53 - Marmaris

KATLİAMA HAYIR SOKAK HAYVANLARI SAHİPSİZ DEĞİL

2024-05-25 13:16 - Gündem

KARACASÖĞÜT MÜCADELESİ  MUÇEV E KARŞI BİR KEZ DAHA KAZANILDI

2024-05-23 12:08 - Gündem

SOKAK DOSTLARI İÇİN TÜRKİYE AYAKTA

2024-05-27 10:59 - Gündem

ESNAF ODASİ TANITIM ATAĞINDA

2024-05-26 21:01 - Marmaris

BASINA BİR DARBE DE SGK’DAN

2024-05-28 17:23 - Gündem

YEŞİM CEREN BOZOĞLU 60 KİLO VERDİ!

2024-05-24 17:56 - Magazin

Fatih Erbakan, "Biz sokak hayvanların uyutulmasına kesinlikle karşıyız"

2024-05-24 13:03 - Siyaset

BU KADAR DA OLMAZ ARTIK

2024-05-25 13:59 - ÇEVRE

KALE SOKAKLARINDA YAZ TEMİZLİĞİ YAPILDI

2024-05-22 14:25 - Marmaris

İlgili Haberler

Organları 3 hastaya hayat oldu

17:28 - Sağlık

Çocuk sağlığında ‘büyüme izlemi’nin önemi

17:23 - Sağlık

Miniklere ağız ve diş sağlığı taraması devam ediyor

16:40 - Sağlık

Kepez Devlet Hastanesi’nde ’otizm’ farkındalığı

16:31 - Sağlık

Fethiye Taşyaka’da kanalizasyon hatları yenileniyor

15:45 - Sağlık

Günün Manşetleri

Elektronik Sigara Çocuk Yaşta Akciğer Kanseri Yapıyor

15:29 - Sağlık

Boşanma Aşamasındaki Eşini Sokak Ortasında Öldürdü

15:06 - Asayiş

Epilepsi Hastası Minik Aras'ın Hayali Gerçekleşti

13:44 - İnsan

Bıçaklı Kavgada Bir Genç Hayatını Kaybetti

13:18 - Asayiş

Temizlikçi Kılığında Ayakkabı Hırsızlığı

13:09 - Asayiş