?>

Çocukların sosyal medyada maruz kaldığı cinsel içerikler ilerdeki hayatlarını etkiliyor

Neü tıp fakültesi dekan yardımcısı ve çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları ana bilim dalı başkanı prof. Dr. ömer faruk akça, "özellikle cinsel içerikli materyallere maruz kalmanın belli bir yaşı vardır. Bu yaş öncesinde çocukların cinsel içerikli materyallere maruz kaldığı zaman zihinsel dünyalarında çok olumsuz etkiler oluşturacaktır" dedi.

Sağlık - 1 gün önce

Çocukluk ve ergenlik döneminde bireylerin sosyal medyada maruz kaldığı cinsel içeriklerin gelecek yaşantılarını etkilediğini ifade eden uzmanlar, ortaokuldan önce çocukların sosyal medya hesaplarının olmaması gerektiğini belirtti.

Çocukluk ve ergenlik döneminin çocuklar için çok önemli ve gelişimsel süreçlerinin tam olarak tamamlanmadığı dönemler olduğunu anlatan Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Faruk Akça, "Özellikle cinsel içerikli materyallere maruz kalmanın belli bir yaşı vardır. Bu yaş öncesinde çocukların cinsel içerikli materyallere maruz kaldığı zaman zihinsel dünyalarında çok olumsuz etkiler oluşturacaktır. Hatta bazıları bu durumu bir travma olarak da tarif edebilir. O yüzden erken yaşlarda, çocukluk çağında çocuklarımızın cinsel içerikli materyallere maruz kalmaları oldukça tehlikelidir. Diğer yandan da günümüzde teknolojik aletlerin kullanımının çok yoğun olması nedeniyle de bu tür içeriklere çocuklarımız daha erken maruz kalabilmekteler. Bu durum çocuklarımızın gerçek dünyayla bağlantıları çok iyi olmadığı zaman ve gerçek dünyanın kurallarını, değerlerini çok iyi bilemedikleri zaman çok ciddi sorunlar oluşturabilmektedir. Bu günlerdeki en temel sorunlardan biri de budur. Çocuklarımızın sosyal medyadaki hayatları çok yoğun olduğu zaman, gerçek dünyayı anlamlandıramadığı zaman sosyal medyada gördükleri olayları, durumları ya da arkadaşlarından duydukları, sosyal medya fenomenlerinden duyduklarını gerçekmiş gibi algılayıp gerçek hayatta normalleştirebiliyorlar. Buna bağlı olarak da gerçek olmaması gereken durumları gerçekmiş gibi algılayıp fiiliyata dönüştürebiliyorlar. Bu durum da çok ciddi sorunlara yol açabiliyor. Bir çok çocuğumuzun, mesela olumsuz bir şekilde kendi görüntülerini başka kişilere gönderdiklerini duyuyoruz. Normalde bunun çok ciddi sorunlar oluşturabileceğini algılaması gerekiyor ama belli bir yaştan önce algılama yetenekleri gelişmediği için bunları gönderebiliyorlar" dedi. "Sosyal medya hesabını açıp önüne bütün dünyamızı koymamız doğru değildir"

Prof. Dr. Akça, sosyal medya kullanımının çocuklar için kısıtlanması gerektiğini belirterek, "Çocuklarımızın mutlaka sosyal medya iletişimi esnasında bir yaş sınırlamasının olması gerekir. Belli bir yaştan önce çocuklarımızın sosyal medya ile tanışmaları doğru değildir. Bu yaş sınırı dünyada genel olarak 16-18 olarak tarif edilebilir. Kabaca bir çocuğumuzu siz şehirlerarası otogara bırakıp tek başına başka bir şehre gitmesine müsaade ettiğimiz zaman sosyal medya hesabının da açılması gerekir. Eğer ki bunu yapabileceğini düşünemiyorsak çocuğumuzun sosyal medya hesabını açıp önüne bütün dünyamızı koymamız doğru değildir" şeklinde konuştu. "Yavaş yavaş hayatın içeresinde kontrolü bir şekilde akıllı telefonu vermek gerekir"

Akça son olarak, çocuğun kendisine ait telefonun liseden sonra olması gerektiğini hatırlatarak, "Bir çocuğun kendine ait akıllı telefonu, akıllı cihazının olması mutlaka lise hayatından sonra olmalı. Ama bir taraftan da çocuğumuzun ortaokul sürecinde sosyal medyaya maruz kalacağı dönemlerde nelerle karşılaşabileceğini öğretmemiz gerekiyor. Hiçbir şekilde telefon vermeyip lisede birden telefon verdiğimizde aynı süreçleri baştan görüyoruz. Çocuklar çok kısa sürede bağımlı olabilecek konumda oluyor. O yüzden ortaokul sürecince bu mecralarda nelerle karşılaşacağını anlatıp bunlar zararlı, bunlar tehlikelidir, şunlar faydalıdır gibi bir eğitim verdikten sonra yavaş yavaş hayatın içeresinde kontrolü bir şekilde akıllı telefonu vermek gerekir" diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Metin Ergun'dan Ekonomik Kriz Uyarısı

2025-03-27 13:58 - Ekonomi

Marmaris Esnaf Odası Başkanı Tefecilikten Tutuklandı

2025-03-28 23:05 - Marmaris

MEHMET OKTAY'DAN DİSİPLİN SORUŞTURMASINA SİTEM

2025-04-02 10:41 - Siyaset

Erzincan’da meyve fidanı satışına yoğun ilgi

2025-04-02 20:26 - Gündem

Ahmet Aras ve Gonca Köksal Dünyaevine Girdi

2025-04-01 17:02 - Gündem

Köyceğizli Öğrenciler Öykü Yarışmasında Birinciliği Paylaştı

2025-04-01 12:11 - Kültür Sanat

Marmaris'te Tefecilik Operasyonu

2025-03-28 11:11 - Asayiş

MARMARİS’TE SAĞANAK YAĞIŞ DEVAM EDİYOR

2025-04-02 14:46 - Marmaris

Başkan Ünlü'den Marmaris'te Yoğun Bayram Mesaisi

2025-03-31 09:44 - Genel

Köyceğizli Miniklerden Sıfır Atık Farkındalığı

2025-03-29 11:22 - Gündem

İlgili Haberler

Sahnede kalp krizi vakalarının sebebi gizli kalp mi?

12:12 - Sağlık

Kalp krizi geliyorum demez

11:42 - Sağlık

Güneşin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmak ve solaryum cilt kanseri riskini artırıyor

11:30 - Sağlık

Kulu’da Kızılay kan alımına başladı

11:23 - Sağlık

MHP’nin Kurucu Lideri Alparslan Türkeş, mezarı başında anıldı

11:12 - Sağlık

Günün Manşetleri

Çakarlı Minibüse Büyük Şok

13:01 - Asayiş

Sivasspor, Rize Deplasmanına Hazır

12:01 - Spor

Motokros Tutkunlarından Yarış Çağrısı

11:33 - Spor

Formula 1'de Japonya Heyecanı Başlıyor

11:16 - Spor

Manik Depresif Hastalık Nedir

10:34 - Sağlık