?>

Columbia Üniversitesi’ndeki Filistinli aktivistin gözaltına alınmasını binlerce öğrenci protesto etti

Columbia üniversitesi'ndeki filistinli aktivistin gözaltına alınmasını binlerce öğrenci protesto etti

Asayiş - 17 saat önce

Columbia Üniversitesi’nde Filistin yanlısı protestolara öncülük eden öğrenci aktivist Mahmoud Khalil’in, ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) yetkilileri tarafından gözaltına alınması binlerce öğrenci tarafından protesto edildi.

ICE yetkilileri, Khalil’in öğrenci vizesinin ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından iptal edildiğini ve bu kararın ardından yeşil kartının da geçersiz hale getirildiğini duyurması, üniversite öğrencileri ve aktivistler arasında büyük bir tepkiye neden oldu. Sosyal medya üzerinden hızla yayılan çağrılar sonucunda, binlerce protestocu New York’un Manhattan bölgesinde bulunan Federal Plaza önünde bir araya gelerek geniş çaplı bir gösteri düzenledi.

Geniş katılımlı protesto: Sloganlar ve talepler

Gösteriye, Columbia Üniversitesi öğrencilerinin yanı sıra New York Üniversitesi (NYU), City University of New York (CUNY) ve diğer birçok akademik kurumdan öğrenci ve akademisyenler katıldı. Protestocular, sık sık "Özgür Gazze", "Özgür Mahmoud" ve "Üniversiteler Özgür Kalmalı" sloganları atarak, ABD hükümetinin öğrencilere yönelik baskıcı tutumunu eleştirdi.

Protestocular, Khalil’in serbest bırakılmasını talep ederken, aynı zamanda Trump yönetiminin protestocuları sınır dışı etme ve üniversitelerin bütçelerini kesme yönündeki yeni politikalarına karşı çıktı. Eyleme katılan birçok kişi, bu uygulamaların akademik özgürlük, ifade hakkı ve göçmen haklarını ihlal ettiğini savundu.

Columbia Üniversitesi’nden bir öğrenci lider, yaptığı açıklamada, "Mahmoud yalnız değildir. Üniversitelerimizdeki her öğrencinin sesi duyulmalıdır. ICE’nin ve hükümetin, eğitim kurumlarımız üzerindeki baskısına karşı duracağız" dedi.

Güvenlik önlemleri ve polisin müdahalesi

Gösterinin başlamasıyla birlikte, New York Polis Departmanı (NYPD) ve Federal Güvenlik Güçleri bölgeyi sıkı güvenlik önlemleri altına aldı. Göstericiler, yürüyüşe geçmelerinin ardından, yaşanan bir arbede sırasında bir kişi gözaltına alındı. Olay sırasında protestocular, "Mahmoud’u serbest bırakın" sloganları atarak tepkilerini gösterdi. Polis yetkilileri, protestonun büyük ölçüde barışçıl geçtiğini, ancak güvenliği sağlamak amacıyla bazı kişilere müdahale etmek zorunda kaldıklarını belirtti.

Trump yönetiminin yeni politikaları ve akademik özgürlük tartışmaları

Protesto, Trump yönetiminin yeni göç politikaları ve akademik özgürlüğe yönelik kısıtlamalarına dair tartışmaları yeniden gündeme getirdi. Yönetimin, protestolara katılan yabancı uyruklu öğrencilerin vizelerini iptal etme yetkisini genişleten yeni düzenlemeleri kamuoyunda büyük tepki çekti.

Özellikle, ICE’nin üniversitelere yönelik artan müdahaleleri ve göçmen öğrencilere yönelik sert politikalar, eğitim camiasında endişe yaratıyor. New York’taki akademik kurumların temsilcileri, bu tür uygulamaların üniversitelerdeki düşünce özgürlüğünü tehdit ettiğini savunuyor.

Protestocuların talepleri ve gelecek planları

Protestocular, ICE’nin Khalil’i derhal serbest bırakmasını ve üniversitelere yönelik baskıların sona ermesini talep etti. Ayrıca, ABD yönetimine yönelik baskıyı artırmak amacıyla daha büyük gösteriler düzenleyeceklerini duyurdular. Öğrenci grupları ve insan hakları aktivistleri, önümüzdeki günlerde Washington DC’de bir ulusal protesto düzenlemeyi planladıklarını açıkladı. Eyleme katılan bir aktivist, "Bu sadece Mahmoud’un meselesi değil. Bu, herkesin özgürlüğü için bir mücadeledir" dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Denizli’de gece seferleri ile kesintisiz ulaşım başladı

2025-03-04 18:43 - Gündem

Küçükçekmece’de iftar sofralarına büyük ilgi

2025-03-10 10:57 - Genel

25 Bin TL’lik Kablo Hırsızlığı

2025-03-07 09:40 - Asayiş

Mardin’de iki mahallede daha içme suyu sorunu çözüldü

2025-03-05 12:23 - Gündem

Muğla, ITB Berlin Turizm Fuarı’nda Tanıtıldı

2025-03-06 09:45 - Genel

İdris Keşan, İYİ Parti Marmaris İlçe Başkanlığı’na Atandı

2025-03-07 13:00 - Marmaris

Marmaris, Berlin Turizm Fuarı’nda

2025-03-04 18:27 - Ekonomi

Kırşehir’de ’Dijital Sıfır Atık Laboratuvarı’ açıldı

2025-03-05 17:40 - Eğitim

Mardin’de ’bayat ekmek kutusu’na bırakılan ekmekler değerlendirilerek israf önleniyor

2025-03-10 13:45 - İnsan

Mardin Büyükşehir Belediyesi, Nusaybin Belediyesinin yapmadığı çöp temizliğini üstlendi

2025-03-10 13:35 - Gündem

İlgili Haberler

Aracı arıza yapan vatandaş fark etti: Adana’da insan kemikleri ve kafatası bulundu

20:41 - Asayiş

Niğde’de mumya operasyonu: 6 gözaltı

20:38 - Asayiş

Parmağının sıkıştığı iş makinesinin parçasıyla hastaneye kaldırıldı

20:39 - Asayiş

Bursa’da iki araç çarpıştı: 1 yaralı

19:46 - Asayiş

Traktörün altında kalan çiftçi hayatını kaybetti

20:02 - Asayiş

Günün Manşetleri

Sahile Ölü Yunus Balığı Vurdu

15:15 - Asayiş

Boşanma Aşamasındaki Eşini Vurup, İntihar Etti

11:16 - Asayiş

Babasını başını taşla ezerek öldürdü

10:22 - Asayiş

Ayva Kebabı Ramazan’da Yoğun İlgi Görüyor

17:00 - İnsan

Pastırmacılar Ramazan Satışlarından Memnun

16:52 - Ekonomi