?>

Demir-çelik sektörü ‘Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasından tedirgin

DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜ ‘SINIRDA KARBON DÜZENLEME MEKANİZMASI’NDAN TEDİRGİN

Ekonomi - 2 yıl önce

2026’da başlayacak olan ve Avrupa’nın ithal ettiği ürünlerin karbon salınımına göre vergilendirilmesini öngören ‘Sınırda Karbon Vergisi Mekanizması’ yasalaştı. Demir-çelik sektörü ‘Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’ndan tedirgin oldu.

Son 10 yıldır sektörde kapasite fazlası sorunu, ABD Section 232 ile başlayan ticaret savaşı ve Avrupa Birliği’nin (AB) korumacılık önlemleriyle mücadele eden demir-çelik sektörü, bu kez de AB’nin Yeşil Mutabakat çerçevesinde getirdiği ‘Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’ ile yeni bir korumacılık dalgası ile karşı karşıya kaldı. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin düzenlediği webinarda Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ertan, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Bahar Güçlü ve Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması ve Demir-Demirdışı Metaller Sektörüne etkilerini konuştu.

“Türkiye rekabetçiliğini kaybetmemesi için karbonsuzlaşmada yol kat etmeli”

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ertan, “Avrupa Birliği’nin karbon emisyonlarının azaltılması yönündeki çalışmaları, özellikle de Yeşil Mutabakat’a sağlanacak uyum ve sınırda karbon düzenlenme mekanizmasının uygulamaya geçmesi ile; başta demir-çelik, alüminyum, elektrik, çimento gibi emisyon yoğun sektörler olmak üzere tüm sektörlerde ihracatçılarımız için ek maliyetlerin ortaya çıkmasını gündeme getirmiştir. Önemli ticari partnerlerimizden olan AB ile ticari ilişkilerimizin sekteye uğramaması için, karbon emisyonları konusunun dikkatle ele alınması her geçen gün daha fazla önem kazanmaktadır. Uluslararası platformlarda karbon emisyonlarının azaltılması ve iklim değişikliği ile mücadelede Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması önemli bir araç olarak görülmektedir. Türkiye’nin ihracatta rekabetçi konumunu kaybetmemesi için karbonsuzlaşma konusunda güncel uygulamaların yakından takip edilmesi büyük önem arz etmektedir. Bizler de bu doğrultuda çalışmalarımızı gerçekleştiriyor, güncel gelişmeleri yakından takip ediyoruz” şeklinde konuştu.

“Mali yükümlülükler 2026’da başlayacak”

Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Bahar Güçlü, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması ile ilgili raporlama döneminin 1 Ocak 2024’de başlayacağını ve ana sorumluluğun AB’de yerleşik ithalatçı firmalarda olacağı, bu raporlama için gerekli verilerin ise tedarikçi firmalar tarafından sağlanması gerektiğini söyledi. Güçlü, “Yeşil yatırımları yapmayan ülkelerin üreticilerine yönelik dolaylı olarak yaptırım ve tedbirler getirilecek. Sürdürülebilir uluslararası ticaret düzeni kuruluyor. Ve ortak değerleri uygulayanlarla serbest ticaretin devamı; bunun dışında kalan ülkelere ise tedbirlerin uygulanması söz konusu. Bunlardan en önemlisi Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması. AB tarafından dünyadaki ilk örneği olacak. AB dışında İngiltere ve Kanada’da farklı mekanizmalar üzerinde çalışıyor. AB kendi içinde bir emisyon ticaret sistemini hali hazırda uyguluyor. SKDM Uygulaması 1 Ekim 2023 itibariyle başlayacak, 1 Ekim 2023-31 Aralık 2025 arası geçiş dönemi yani raporlama ve veri toplama dönemi. Mali yükümlülükler ise 1 Ocak 2026’da başlayacak ”AB ekonomik alanı ülkeleri ve EFTA üyeleri sistemden muaf tutulmakta. İlk aşamada SKDM’nin uygulanacağı 6 sektör belirlenmiş durumda ancak bu sektörlerin uygulamanın resmi olarak başlayacağı 2026 tarihinden itibaren genişletileceği öngörülüyor” diye konuştu.

“Amaç AB’deki üreticilerin rekabet gücünün korunması”

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan da, “AB kendi çelik sektörünü çok yönlü olarak destekleyeceğini açıkladı. AB’nin koruma tedbiri öncesinde Türkiye’den birçok ürüne damping soruşturmaları açıklandı. AB önce sübvansiyon vergisi soruşturması başlattı sonra da koruma tedbiri koydu. Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması ile amaç AB’deki üreticilerin rekabet gücünün korunması ve yenilik geliştirme şansını artırmak. Üzerinde 20 yıl çalışılmış bir mekanizma. Modern zamanların tarife dışı engeli olarak değerlendiriliyor. AB’deki üreticiler geçiş dönemine hazırlanmış durumda biz ise henüz uyum mevzuatını göremiyoruz. Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması çerçevesine giren ürünlere baktığımızda Avrupa Birliği ithalatında Türkiye’nin payının yüzde 11 olduğu görülüyor. Çelik sektörünün ihracatında 2023’ün ilk dört beş ayında yüzde 40 gerileme yaşandı, 12 aylık ihracata baktığımızda ise yine yüzde 30’luk bir gerileme görüyoruz Avrupa ile durumumuzu değerlendirdiğimizde koruma tedbirinin en az bir sene hatta daha uzun seneler devrede olacağını görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Pendikte yol tartışmasında el frenini çekmeyi unutunca kaza yaşandı

2023-06-24 14:00 - Asayiş

35 haftalık prematüre bebeğe kuvözde katarakt ameliyatı yapıldı

2023-06-24 12:00 - Sağlık

Muğlada orman yangını ekiplerin zamanında müdahalesi ile söndürüldü

2023-06-21 16:00 - Asayiş

Ormanlara giriş yasak

2023-06-24 17:04 - Gündem

YANGININ ARDINDAN VAHŞET ÇIKTI

2023-06-24 11:10 - Asayiş

Antalya Düşünce Platformundan Ukrayna hamlesi

2023-06-22 14:00 - Genel

Demir-çelik sektörü ‘Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasından tedirgin

2023-06-24 20:30 - Ekonomi

Aziz Yıldırım: Ben her zaman başkanlığa hazırım

2023-06-23 17:30 - Spor

PLAJLAR YAZA HAZIR

2023-06-22 11:41 - Marmaris

Dijital İmza Platformu, 2023te dünyaya açılacak

2023-06-22 15:00 - Ekonomi

İlgili Haberler

Türkiye AB’ye işlenmiş tavuk eti ihracatına hazırlanıyor

09:36 - Ekonomi

DSO, Avrupa Birliği perspektifinde ‘Dijital ve Yeşil Dönüşüm’ çalıştayı düzenledi

09:08 - Ekonomi

Tarımın geleceği Balıkesir’de masaya yatırıldı

20:26 - Ekonomi

Ankara-Moskova ekonomik ilişkileri güçlenecek

16:32 - Ekonomi

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Muradiye OSB’de incelemelerde bulundu

16:21 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Her 100 Bin Kişiden 200’ünde Görülüyor

16:57 - Sağlık

Saç Sağlığını Korumak İçin Doğru Ürün Kullanımı Önemli

16:47 - Sağlık

Beşiktaş, Sivasspor Maçı Hazırlıklarına Başladı

16:39 - Spor

20 Yıldır Her Gün Mezarlığı Temizliyor

16:37 - İnsan

Sağlık Kabini İşletmecisi Serbest Bırakıldı

16:35 - Asayiş