?>

Depremde zarar görmüş kültürel varlıkları tuvale yansıtıyor

Kahramanmaraş’ta yaşayan resim sanatçısı, başlattığı proje ile depremde zarar gören şehrin kültürel miraslarını tuvallerine yansıtıyor.

Kültür Sanat - 7 ay önce

Kahramanmaraş’ta yaşayan ressam Yunus Torun, başlattığı proje ile depremde zarar gören şehrin kültürel miraslarını tuvallerine yansıtıyor.

Kahramanmaraş’ta yaşayan resim sanatçısı Yunus Torun, sosyal medya hesabından başlattığı proje ile 6 Şubat tarihinde yaşanan ve ’Asrın Felaketi’ olarak nitelendirilen depremlerde zarar gören şehrin tarihi mekanlarını resmederek tuvallerine aktarıyor.

Daha önce 20. yüzyıl zamanlarında Osmanlı döneminde inşa edilen ve depremde zarar gören Çiftaslan Konağı’nı tuvaline aktaran Torun, bu sefer de Cumhuriyet dönemi yapılarından ve 1932 yılında inşa edilen bazı kaynaklarda Emrullah Çuhadar’ın Konağı, bazı kaynaklarda ise Mustafa Kocabaş Evi olarak adlandırılan tarihi konağı resmetti. “Vefat eden kardeşlerimizin anısına sergi açmayı planlıyorum”

Kahramanmaraş kültürünün depremlerden oldukça fazla etkilendiğini söyleyen Yunus Torun, “Resimlerimi kendi atölyemde üretiyorum, profesyonel olarak bu alanda Kahramanmaraş’ın yaşadığı deprem felaketinden sonra kültürel belleğini canlı tutmaya çalışıyorum. Geçtiğimiz günlerde bunu bir vicdani sorumluluk olarak düşündüm. Yıkılan, restore edilmeyi bekleyen konaklarımız var ve bunları tuvallerime taşıyıp ilerleyen süreçte Kahramanmaraş’ta bir resim sergisi açmayı düşünüyorum. Çünkü yaşadığımız felaket asrın felaketiydi ve hiç kimse bu şiddette bir depremi yaşamadı dünyada. Tabi kültürel olarak da çok fazla etkilendik bu durumdan ve bunu da çalışmalarıma yansıtıp şehir insanına şehirde deprem felaketini yaşayıp vefat eden kardeşlerimizin anısına sergi açmayı da planlıyorum” dedi. “Bunlar Kahramanmaraş’ın kültürel belleği”

Kahramanmaraş’ın tarihi konaklarının yaşatılmasının önemli bir durum olduğunu ifade eden ressam Torun, “Resim sanatını ele aldığımız zaman yapılan resim her zaman bir şey anlatmayabilir. Ya da çizdiğimiz şeyin bir şey anlatmasını bekleriz. Burada ele alınan konu Kahramanmaraş’ın en azından 100 yıllık geçmişe sahip olan konağı. Daha önce de diğer konaklarda da çalışmalarımız oldu, bunlar Kahramanmaraş’ın kültürel belleği, Kahramanmaraş için çok önemli. Türkiye’nin muhtelif şehirlerinde konakların müzeye çevrildiğini görüyoruz, Kahramanmaraş’ta da ilerleyen süreçlerde böyle çalışmalar yapılacağına inanıyorum bu konakları yaşatmak için. Çünkü tekrarı gelmeyecek yapılar ve resim sanatında da bunu vurgulamak belki de bunlar yok olduğunda elimizde kalabilecek bir belge niteliği taşıyacaktır. Bu anlamda önem taşımakta” diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Kurtalan’da motosiklet ile hafif ticari araç çarpıştı: 2 yaralı

2024-07-19 10:36 - Asayiş

İngiliz Kraliçesi’nin portresini dokuttuğu ünlü modacı, genç yetenekleri yetiştirecek

2024-07-19 10:25 - Eğitim

Antalya’da şehir bostanlıklarında ilk hasat gerçekleşti

2024-07-19 11:41 - Gündem

Bayram: “Adana konteyner limanı ile dünya şehri olacak”

2024-07-19 09:36 - Ekonomi

Trump, "Tarihin en büyük işgali şu anda ülkemizde gerçekleşiyor"

2024-07-19 11:26 - Siyaset

Tulum peyniri konusunda yürütülen çalışmalar ile ilgili koordinasyon toplantısı yapıldı

2024-07-19 08:36 - Genel

MUĞLA DİŞ HEKİMLERİ ODASI İLE ÜNİVERSİTE ARASINDA İŞBİRLİĞİ

2024-07-19 11:15 - Sağlık

Formula 1’de sıradaki durak Macaristan

2024-07-19 11:25 - Spor

32. Uluslararası Akçaabat Müzik ve Halk Oyunları Festivali başladı

2024-07-19 09:29 - Kültür Sanat

Pazarspor, Yavuz Alemdar’ın sözleşmesini yeniledi

2024-07-19 10:36 - Spor

İlgili Haberler

Tarsus’ta kadınlara Eshab-ı Kehf gezisi ve sağlık etkinliği

17:45 - Kültür Sanat

Başkan Doğanca’dan Kuyucak Deve Güreşi Şenliklerine davet

17:39 - Kültür Sanat

Tarihi Oba Medresesi’nde çalışmalar son aşamaya geldi

16:21 - Kültür Sanat

‘Farklı Dönemler, Farklı Söylemler’ resim sergisi OSM’de kapılarını açtı

15:15 - Kültür Sanat

Ayvalık’ta "Kadim Şehir Antakya" sergisi acıları bir kez daha hatırlattı

14:55 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Meme Kanserinde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor!

16:07 - Sağlık

Manisa FK, Birama Toure’yi Transfer Etti

15:53 - Spor

Sahte Sözleşmelerle 60 Milyon Lira Vurgun

15:41 - Asayiş

SBTÜ, Havacılık ve Uzay İçin Geleceği Yaratıyor

14:34 - Eğitim

Soğuk Hava Bakterileri Durdurmaz

14:34 - Sağlık