?>

Edebiyatın unutulmaz ismi Ahmet Hamdi Tanpınar ve şehir perspektifi

Sakarya büyükşehir belediyesi ocak kültür takvimi çerçevesinde osm’de düzenlenen “tanpınar ve şehir” söyleşisinde türk edebiyatı’nın önemli değeri ahmet hamdi tanpınar’ın şehir anlayışı, istanbul’un sanatsal dönüşümü ve edebiyatla şehir arasındaki bağı konuşuldu.

Kültür Sanat - 3 ay önce

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Ocak Kültür Takvimi çerçevesinde OSM’de düzenlenen “Tanpınar ve Şehir” söyleşisinde Türk Edebiyatı’nın önemli değeri Ahmet Hamdi Tanpınar’ın şehir anlayışı, İstanbul’un sanatsal dönüşümü ve edebiyatla şehir arasındaki bağı konuşuldu.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Ocak Kültür Etkinlikleri kapsamında Türk edebiyatının önemli isimlerinden Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “şehir tasavvurunu” ele alarak önemli bir vefa programına daha imza attı. İstanbul Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk ve Prof. Dr. Mehmet Samsakçı’nın konuşmacı olduğu “Tanpınar ve Şehir” söyleşisi, yoğun katılımla gerçekleştirildi. Edebiyatla şehir bağlantısının öneminden bahseden Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk, “Edebiyat her zaman şehirlerle bağlantılıdır. Türk şairlerinin en çok işlediği şehir, Osmanlı’nın başkenti olan İstanbul’dur. Geleneksel olarak İstanbul, şairler tarafından cennet olarak tasvir edilmiştir. Ancak modern dönemlerde ideal şehir kavramı değişmiş, Londra ve Paris gibi şehirler modern medeniyetin simgesi haline gelmiştir. Bu durum İstanbul’u eleştirilerin odağı haline getirmiştir” dedi. “İstanbul, tarih boyunca medeniyetlerin rekabet ve mücadele sahası olmuştur”

Türklerin tarih sahnesinde şehirleşme kültüründen bahseden Prof. Dr. Mehmet Samsakçı, “İstanbul, tarih boyunca medeniyetlerin rekabet ve mücadele sahası olmuştur. Batı, Türkleri Asyalı bir toplum olarak görüp, geldikleri topraklara dönmelerini istemiştir. Ancak Türklerin en büyük iddialarından biri, sahip oldukları şehirleşme kültürüdür. Tanpınar, şehirlerin ruhunu anlamış bir yazardır. Beş Şehir kitabında, Erzurum, Ankara, Konya, Bursa ve İstanbul’u ele alarak, bu şehirlerin tarihsel ve kültürel önemini gözler önüne sermiştir. Tanpınar, özellikle İstanbul’u bir medeniyet merkezi olarak görür. O’nun yazıları, tarihle bugünü nasıl bağdaştıracağımız ve medeniyetimizi nasıl sürdüreceğimiz sorularına ışık tutar” diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Bayburt’ta vatandaşlara ’Metamfetamin Fotoblok’ eğitimleri verildi

2025-01-28 10:15 - Genel

Operasyonda 40 Gram Metamfetamin ve Av Tüfeği Ele Geçirildi

2025-01-29 11:58 - Asayiş

Samsun’da Metamfetamin ve Sentetik Ecza Ele Geçirildi

2025-01-27 12:24 - Asayiş

Bodrum FK, Enis Bardhi’yi kadrosuna kattı

2025-01-24 16:38 - Spor

ANTALYA’DA 13 KİLOGRAM SKUNK VE METANFETAMİN ELE GEÇİRİLDİ

2025-01-29 14:43 - Asayiş

Tekirdağ’da 10 Gram Metamfetamin ve Mühimmat Ele Geçirildi

2025-01-27 12:30 - Asayiş

Yolbulan metal işçilerine Başkan Amaç’tan destek

2025-01-30 16:51 - Genel

BODRUM FK, ENİS BARDHİ'Yİ KADROSUNA KATTI

2025-01-24 16:51 - Spor

Kayseri Esen Metal SK Play-Off’ta

2025-01-28 09:29 - Spor

Yeni Rakip DeepSeek, Yapay Zeka Pazarını Salladı

2025-01-28 15:38 - Ekonomi

İlgili Haberler

Tekirdağ’da "Yeşilçam Şarkıları" konseri düzenlendi

06:26 - Kültür Sanat

Altın Safran Belgesel Film Festivali’nde en iyiler ödüllerini aldı

00:19 - Kültür Sanat

Ağrı’da Anneler Günü’ne özel anlamlı söyleşi programı düzenlendi

22:10 - Kültür Sanat

Vali Çakır, doğaseverlere eşlik ederek Korkut’un gizli kalmış güzelliklerini keşfetti

21:55 - Kültür Sanat

Yusuflu’da yağmur altında Hıdırellez ve karakucak coşkusu

21:13 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Yeşilin Binbir Tonu Fotoğrafçıları Büyüledi

15:33 - Gündem

Kardiyorenal Sendrom Alarmı

15:28 - Sağlık

80 yıllık giysiler yeniden hayat buldu

14:23 - Genel

Mehir Vakfı'ndan Evlilik Çağrısı

14:21 - İnsan

Özel Öğrencilere Şiddet Uygulayan Öğretmen Tutuklandı

13:53 - Asayiş