Enerji içeceklerinin aşırı tüketimi, sinir sistemi ve psikolojik sağlık üzerinde ciddi riskler oluşturuyor. Kayseri Şehir Hastanesi Akıl ve Ruh Sağlığı Kliniği Sorumlusu Psikiyatri Uzmanı Dr. Derya Özkan, enerji içeceklerinde bulunan yüksek miktardaki kafeinin, sinirlilik, kaygı bozukluğu, uykusuzluk, titreme ve çarpıntıya neden olabileceğini belirterek, özellikle gençleri bu konuda dikkatli olmaya çağırdı.
Dr. Özkan, enerji içeceklerinin içeriğinde kafein, taurin, B vitaminleri, inozitol, guarana, glukuronolakton ve karnitin gibi bileşenlerin bulunduğunu belirtti. Özellikle guarananın yüksek oranda kafein içerdiğini vurgulayan uzman, Türkiye’de enerji içeceklerinde izin verilen maksimum kafein miktarının litrede 150 miligram olduğunu, 250 mililitrelik bir kutuda ise yaklaşık 50-150 miligram kafein bulunduğunu ifade etti. Yetişkinler için günlük maksimum kafein miktarının 400 miligram olduğunu hatırlatan Dr. Özkan, birden fazla enerji içeceği tüketildiğinde bu sınırın hızla aşılabileceğini söyledi.
Aşırı kafein tüketiminin sinir sistemi üzerindeki etkilerine de değinen Dr. Özkan, “Enerji içeceklerinin epilepsi öyküsü olan ya da olmayan bireylerde nöbetleri tetikleyebildiğine dair çalışmalar var. Aynı zamanda beyin damarlarında problemlere yol açabileceği ve manik atakları artırabileceği yönünde bilimsel yayınlar mevcut. Kronik kafein tüketiminin stres, anksiyete ve depresyonla ilişkili olduğu da biliniyor” dedi.
Sağlık uzmanları, enerji içeceklerinin kontrolsüz tüketiminin özellikle gençler arasında yaygınlaşmasının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunarak, bilinçli tüketimin önemini vurguluyor.