?>

Enerji içecekleri ’sinir’ ediyor

Kayseri şehir hastanesi doktorlarından uzm dr. Derya özkan; enerji içeceğinin fazla tüketiminin sinir sistemi ve psikiyatrik anlamda olumsuzluklara yol açtığını söyleyerek, "kafein çok yüksek dozda alındığında sinirlilik, kaygı hali, uykusuzluk, titreme, çarpıntı, taşikardi gibi sendroma yol açabiliyor" dedi.

Sağlık - 4 ay önce

Kayseri Şehir Hastanesi Akıl ve Ruh Sağlığı Kliniği Sorumlusu Psikiyatri Uzm. Dr. Derya Özkan, enerji içeceğinin fazla tüketiminin sinir sistemi ve psikiyatrik anlamda olumsuzluklara yol açtığını söyleyerek, "Kafein çok yüksek dozda alındığında sinirlilik, kaygı hali, uykusuzluk, titreme, çarpıntı, taşikardi gibi sendroma yol açabiliyor" dedi.

Son yıllarda özellikle gençler arasında popülerliğinin arttığı ifade edilen enerji içeceklerine karşı uyarılarda bulunan Psikiyatri Uzm. Dr. Derya Özkan, enerji içeceklerinin içinde bulunan maddeler hakkında bilgi verdi. Özkan, "İçerisindeki bazı maddelerden dolayı sinir sistemine bazı etkileri var. Enerji içeceklerinde farklı oranlarda kafein, taurin, B vitamnleri, inozitol, guarana, glukuronolakton ve karnitin bulunuyor. Guarana özellikle yüksek miktarda kafein içeriyor. O yüzden enerji içecekleri içerisinde yüksek miktarda kullanılmış durumda. Türkiye’de yaklaşık 1998 yılından bu yana enerji içecekleri piyasada var. Türkiye’de kabul edilen maksimum kafein miktarı litrede 150 miligram şeklinde ayarlandı. 250 mililitrelik enerji içeceğinde yaklaşık olarak 50-150 miligram kafein bulunuyor. Yetişkinler için günlük önerilen kafein miktarı 400 miligram. Yani birden fazla enerji içeceği içildiği zaman günlük normal sınırlardaki, kafein miktarının üstüne çıkılmış olunuyor aslında" dedi. "Kronik kafein tüketimi stres, anksiyete ve depresyonla ilişkili"

Fazla enerji içeceği tüketiminin vücuda verdiği zararları anlatan Dr. Özkan, "Enerji içecekleri; psikiyatrik olarak etkilerinden bahsedecek olursak hem epilepsisi olan hastalarda, hem de epilepsi öyküsü olmayanlarda nöbetlerin ortaya çıkmasıyla ilişkilendirilmiştir. Aynı zamanda serebrovaskülere neden olduğuna dair çalışmalar var. Manik atakları tetikleyebildiğine dair de çalışmalar var. Kronik kafein tüketiminin aynı zamanda stres, anksiyete ve depresyonla ilişkili olduğuna dair yayınlar var. Kafein çok yüksek dozda alındığında sinirlilik, kaygı hali, uykusuzluk, titreme, çarpıntı, taşikardi gibi sendroma yol açabiliyor" diye konuştu. "Bipolar bozukluk hastalarında intihar riskini artırabiliyor"

Psikiyatrik hastalarda da olumsuz etki yapabileceğini aktaran Dr. Özkan, "Enerji içeceklerinin şizofreni gibi rahatsızlıklarda psikotik semptomları şiddetlendirebildiğine dair yayınlar var. Yüksek kafein kullanımı anksiyete semptomlarını şiddetlendirebiliyor. Bipolar bozukluk hastalarında şikayetlerin yinelemesine yol açabiliyor ve bu hasta grubunda intihar riskini artırabileceğine dair kanıtlar var" ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Operasyonda 40 Gram Metamfetamin ve Av Tüfeği Ele Geçirildi

2025-01-29 11:58 - Asayiş

Yastık İçine Saklanmış Metamfetamin Ele Geçirildi

2025-02-01 11:09 - Asayiş

ANTALYA’DA 13 KİLOGRAM SKUNK VE METANFETAMİN ELE GEÇİRİLDİ

2025-01-29 14:43 - Asayiş

Yolbulan metal işçilerine Başkan Amaç’tan destek

2025-01-30 16:51 - Genel

MUĞLA’DA  METAMFETAMİN, KOKAİN COK ÇEŞİTLİ UYUŞTURUCU MADDE ELE GEÇİRİLDİ

2025-02-01 12:30 - Asayiş

Zehir tacirlerine darbe: 15,5 kilo metamfetamin ele geçirildi

2025-02-01 12:29 - Asayiş

Yeni Rakip DeepSeek, Yapay Zeka Pazarını Salladı

2025-01-28 15:38 - Ekonomi

Samsun’da Extacy, Bonzai ve Metamfetamin Yakalandı

2025-01-29 15:20 - Asayiş

Muğla’nın Ocak ayı ihracatı 80,5 milyon dolar

2025-02-04 11:31 - Ekonomi

ADANA'NIN ASIRLIK “CİĞER KAHVALTISI” GELENEĞİ

2025-02-01 11:50 - Gezi

İlgili Haberler

Muhtarlara kanser ve Kırım Kongo anlatıldı

16:29 - Sağlık

Farkındalık standına vatandaşlardan ilgi

16:25 - Sağlık

Uzmanı sağlıklı Kurban Bayramı için uyardı

12:41 - Sağlık

Uzmanından kalp hastalarına et uyarısı

12:20 - Sağlık

Bayburt’ta sağlık çalışanlarının bayramı kutlandı

10:38 - Sağlık

Günün Manşetleri

Akvaryum merakı artıyor

10:39 - Genel

Firari Uyuşturucu Hükümlülerine Operasyon

10:38 - Asayiş

Normal doğum anne ve bebek sağlığı için önemli

10:36 - Sağlık

Kurban Bayramında acemi kasaplara müjde

10:34 - İnsan

Ayçiçek Yağı Fabrikasında Patlama

10:16 - Asayiş