?>

Eski oda ve borsa başkanlarından kahverengi kokarca ile mücadele çağrısı

çarşamba ticaret ve sanayi odası eski yönetim kurulu başkanı yusuf kefeli, “ülkemizin, dünyanın en büyük fındık üreticisi ve ihracatçısı olması nedeniyle, gelecek yıllarda fındık başta olmak üzere tarım ürünleri gelirlerimizde düşüşe neden olacak kahverengi kokarca zararlısıyla etkin bir şekilde mücadele edilmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.

Gündem - 9 ay önce

Karadeniz Bölgesi’nde etkili olan ve tarım alanlarında ciddi zararlara yol açan kahverengi kokarca zararlısına karşı eski oda ve borsa başkanı, topyekun mücadele yapılması konusunda çağrıda bulundu.

Çin, Japonya, Kore Yarımadası ve Tayvan’a özgü bir böcek türü olan kahverengi kokarca, Karadeniz Bölgesi’nde tarım alanlarına büyük zarar veriyor. Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası eski Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Kefeli ile Fatsa Ticaret Borsası eski Başkanı Ahmet Koç, kahverengi kokarca ile mücadele çalışmasının yetersiz olduğunu, topyekun bir mücadele gerektiğine, Türk tarımının büyük risk altında olduğuna dikkat çektiler. Kefeli ve Koç, kahverengi kokarca zararlısıyla etkin bir şekilde mücadele etmek için, Tarım ve Orman Bakanlığıyla birlikte, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), bölge ticaret ve sanayi odaları, ticaret borsaları, Karadeniz ihracatçı birlikleri, ziraat odaları ve fındık ihracatçılarının hep birlikte mücadele çalışması gerçekleştirmesi gerektiğine dikkat çekti.

Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası eski Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Kefeli, “2017 yılında ülkemize giriş yapan ve 17 ilimizde görülen kahverengi kokarca zararlısı ile mücadelede, samuray arısı, fenomen tuzaklar ve 4 çeşit de ithal ilaç kullanılmasına rağmen henüz kesin sonuç alınamamaktadır. Kahverengi kokarca zararlısı ülkemiz fındık, meyve ve sebze tarımını olumsuz yönde tehdit etmektedir. Ülkemizin, dünyanın en büyük fındık üreticisi ve ihracatçısı olması nedeniyle, gelecek yıllarda fındık başta olmak üzere tarım ürünleri gelirlerimizde düşüşe neden olacak kahverengi kokarca zararlısıyla etkin bir şekilde mücadele edilmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.

Fatsa Ticaret Borsası eski Başkanı Ahmet Koç ise istilacı kahverengi kokarca zararlısının ülke ekonomisine her yıl milyarlarca dolar döviz girdisini sağlayan fındık için büyük bir risk olduğunu, çiftçilere ilaç desteğinin sağlanarak hızlı bir şekilde topyekun mücadele edilmesi gerektiğini belirtti. Koç, “Devletimiz duruma el atıyor ve atmaya devam edecektir ama oda ve borsa başkanlarının da ellerini taşın altına sokmaları gerekmekte" diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Ulucanlar’da ne canlar gitti

2024-05-06 11:10 - Gündem

100 YILLIK HASRET BÜYÜKŞEHİR İLE SONA ERİYOR

2024-05-06 13:52 - Gündem

11-18 Mayıs 2024 HAFTASINDA MARMARİS ULUSLARARASI KÜLTÜR ve SANAT FESTİVALİ’NDE (MKSF24) SEMİNER, KONSER VE  SANAT SOKAĞI ETKİNLİKLERİ VAR!

2024-05-11 15:51 - Kültür Sanat

MARMARİS'TE YABAN DOMUZLARININ VAHŞİ SALDIRISI

2024-05-09 18:44 - Marmaris

Trafik Haftasında Uçurtma Şenliği düzenlendi

2024-05-05 23:13 - İnsan

EGELİ İŞ İNSANLARINDAN AZERBAYCAN’A ÇIKARMA

2024-05-06 16:10 - Gündem

YENİ MÜFREDAT TARTIŞMALARI SÜRÜYOR

2024-05-07 14:49 - Marmaris

"BİR DENİZ, 1000 ÇOCUK" PROJESİ

2024-05-07 18:28 - İnsan

Beyoğlu’nda Hıdırellez coşkusu

2024-05-05 22:31 - Genel

DALYAN’DA MAHKEME KARARLARI UYGULANSIN

2024-05-06 11:33 - Gündem

İlgili Haberler

Aksaray’da 1 ilçe, 2 köy yolu kardan kapandı

17:01 - Gündem

Bolu dağında sis ve kar etkili oluyor

16:49 - Gündem

Sarıkamış Kayak Merkezi’nde kar kalınlığı 90 santimetreye ulaştı

16:44 - Gündem

SASKİ’den şehrin suyunu güvence altına alacak anlaşma

16:46 - Gündem

Prof. Dr. Şener: "Hasan Dağı’nda volkanik patlama riski yakın gelecekte görünmüyor"

16:39 - Gündem

Günün Manşetleri

Meme Kanserinde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor!

16:07 - Sağlık

Manisa FK, Birama Toure’yi Transfer Etti

15:53 - Spor

Sahte Sözleşmelerle 60 Milyon Lira Vurgun

15:41 - Asayiş

SBTÜ, Havacılık ve Uzay İçin Geleceği Yaratıyor

14:34 - Eğitim

Soğuk Hava Bakterileri Durdurmaz

14:34 - Sağlık