?>

Et fiyatlarındaki artış, endüstriyel yemekte ’vejetaryen menü’yü gündeme getirdi

Ramazan ayı öncesinde kırmızı et fiyatlarında yaşanan sert artış, endüstriyel yemek sektörünü yeni bir maliyet krizine sürükledi. Beyaz et fiyatlarında henüz resmi bir artış olmamasına rağmen, endüstriyel yemek üreticileri, beyaz et sektörünün kırmızı etteki yükselişi gerekçe göstermesinden ve yaklaşan mangal sezonunun da beyaz et fiyatlarını artırmasından tedirgin oldu. Tüm bu gelişmeler, endüstriyel yemek firmalarını alternatif çözümler aramaya yöneltirken bunların başında ise geçici olarak "vejetaryen menü" uygulaması geliyor.

Ekonomi - 3 gün önce

Ramazan ayı öncesinde kırmızı et fiyatlarında yaşanan sert artış, endüstriyel yemek sektörünü yeni bir maliyet krizine sürükledi. Beyaz et fiyatlarında henüz resmi bir artış olmamasına rağmen, endüstriyel yemek üreticileri, beyaz et sektörünün kırmızı etteki yükselişi gerekçe göstermesinden ve yaklaşan mangal sezonunun da beyaz et fiyatlarını artırmasından tedirgin oldu. Tüm bu gelişmeler, endüstriyel yemek firmalarını alternatif çözümler aramaya yöneltirken bunların başında ise geçici olarak "vejetaryen menü" uygulaması geliyor.

Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Başkanı Coşkun Dönmez, bu yıl Ramazan ayı öncesinde et fiyatlarında yaşanan artışın önceki yıllara göre çok daha belirgin olduğunu söyledi. "Kırmızı et fiyatları zaten uzun süredir yüksek seyrediyordu. Her yıl Ramazan öncesinde başlayıp Kurban Bayramına kadar süren artışlar ile fiyatlar aşırı arttı" diyen Dönmez, endüstriyel yemek üreticilerinin bu nedenle menü maliyetlerini dengelemekte çok zorlandığını vurguladı.

"Vejetaryen menü bir zorunluluk olabilir"

Maliyet artışları karşısında kurumsal müşterilerden gelen fiyat baskısıyla mücadele ettiklerini belirten Başkan Dönmez, bazı firmaların geçici bir çözüm olarak et içermeyen, sebze ağırlıklı menülere yönelmek zorunda kalabileceğini ifade etti. Ancak bu modelin sürdürülebilir olmadığını vurgulayan Dönmez, şöyle devam etti;

"Sanayi bölgelerinde çalışan binlerce kişi beden gücüyle üretim yapıyor. Bu çalışanların dengeli ve yeterli protein alması gerekiyor. Bu nedenle etin menülerden tamamen çıkarılması, hem bireysel sağlık hem de iş gücü verimliliği açısından ciddi sorunlar oluşturabilir."

"Tüm kalemlerde artış var"

Yalnızca et değil; yağ, bakliyat, sebze ve meyve gibi pek çok temel gıda ürününde de ciddi fiyat artışları yaşandığını da belirten Coşkun Dönmez, endüstriyel yemek firmalarının hem maliyetleri kontrol altında tutmaya çalıştığını hem de müşteri memnuniyetini sağlama çabası içinde olduğunu belirtti. Coşkun Dönmez, "Bu dengeyi korumak her geçen gün daha da zorlaşıyor. Geçici olarak bazı alternatifler değerlendirilebilir; ancak sanayi yemeklerinde uzun vadeli vejetaryen menü uygulamaları, sektörün gerçekleriyle uyuşmuyor ve sürdürülebilir değil. Kalıcı çözümler için üretim ve tedarik zincirindeki maliyet baskısının hafifletilmesi şart" şeklinde konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Turizmde Rekor Gelir Ama Düşük Harcama

2025-04-12 10:44 - Turizm

YOLLAR VE KALDIRIMLAR SEZONA HAZIRLANIYOR

2025-04-11 11:26 - Marmaris

Ergun : “Suriye’de Türkmenler Yok Sayıldı”

2025-04-11 13:22 - Gündem

"Öğretmenime Dokunma"

2025-04-14 13:45 - Marmaris

Muğlalı Doktor Antalya'da Hayatını Kaybetti

2025-04-09 10:43 - Asayiş

Hisarcık’ta "Sağlık İçin Hep Birlikte Yürüyoruz" etkinliği

2025-04-11 12:41 - Sağlık

Marmaris’te öğretmenlerin görevden alındığı iddiaları asılsız

2025-04-11 17:05 - Marmaris

Ticari yatta göçmen kaçakçıları ve düzensiz göçmenler yakalandı

2025-04-09 21:18 - Asayiş

Cihat Arslan: "Zorluk derecesi yüksek bir maçtı"

2025-04-12 22:14 - Spor

Akyaka'nın Doğal Mirası Tehdit Altında

2025-04-15 13:13 - ÇEVRE

İlgili Haberler

’Türkiye’nin Kahramanları Konya Buluşması’ düzenlendi

18:16 - Ekonomi

Nitelikli personel ihtiyacı liselerden karşılanacak

18:03 - Ekonomi

Ulusal Kan ve Kemik İliği Nakli Kongresi KKTC’de gerçekleşti

17:43 - Ekonomi

4. Yalova Oto Show kapılarını açtı

17:49 - Ekonomi

Elazığ’da e-ihracat ve ticaret konferansı

17:23 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Alacak Verecek Kavgası Kanlı Bitti

16:08 - Asayiş

Yeşilay'dan Bağımlılık Farkındalığı Çalışması

16:05 - Sağlık

Ele Geçirilen 20 Ton Esrar Yakılarak Yok Edildi

15:23 - Asayiş

7 Asırlık Ahilik Geleneği Çocuklarla Yaşatıldı

15:22 - Kültür Sanat

Türkiye’nin ilk 2. El Oto Zirvesi

15:20 - Ekonomi