?>

Ev sahipleri TÜFE’ye takıldı

Avukat mücahit küçük

Genel - 10 ay önce

Avukat Mücahit Küçük, konut kiralarında 1 Temmuz’dan itibaren kaldırılan yüzde 25 sınırının ardından ev sahiplerinin TÜFE oranını geçmeyecek şekilde zam yapabileceklerini söyleyerek, “Genel hükümler gereği konut kirası artış oranı TÜFE’deki 12 aylık değişim oranı olacak” dedi.

Yapılan değişikliğin Temmuz öncesinde yapılan sözleşmeleri etkilemeyeceğini söyleyen Avukat Mücahit Küçük, “Bakanlık bir kanunla 1 Temmuz 2024 tarihine kadar konut kiralarındaki artışa yüzde 25 sınır koymuştu. Bu tarihten sonra artık genel hükümlere göre artışlar yapılmaya başlanacak. Genel hükümlerde de artış oranı TÜFE’deki 12 aylık değişim oranında olacak. 1 Temmuz 2024’ten sonra ev sahiplerinin doğrudan kiraya bu oranda zam yapabilecekleri anlamına gelmiyor. Çünkü artışlar kira döneminde yapılıyor. Mesela kira dönemi Haziran ayında bitti ve yüzde 25 zamla 7. ayın kirasını ödendi diyelim. Ertesi yıl yani 2025’in Haziran ayına kadar yüzde 25 kirasını öderse bu saatten sonra ev sahibine karşı herhangi bir sorumluluğu olmayacak. Fakat Eylül ayında kira dönemi doluyor ve yüzde 25 sınırı kalktığı için bundan sonrasında aralarında başka bir sözleşme yoksa mesela ÜFE-TÜFE bölü 2 ya da başka harici bir oran belirlemişlerse ve o oran değişim oranından fazla ise değişim oranı kadar ev sahipleri zam yapabilir. Fakat kararlaştıkları oran altındaysa yani yüzde 20-30 gibi bir oran varsa o oran geçerli olarak kiralarında artış yapmaları gerekmektedir” dedi.

Küçük, ev sahiplerinin kafalarına göre zam yapamayacağını söyleyerek, “Ev sahipleri genellikle kafalarına göre zam yapamazlar. Burada da hakimden müdahale isteyerek sözleşmenin güncel oranlara göre yeniden kira bedelinin belirlenmesinin istenmesi gerekiyor. Bunun öncesinde de zaten arabuluculuk süreci zorunlu. 2023 Eylül ayından beri kira anlaşmazlıklarına arabuluculuk getirilmişti mahkemelerin iş yükünü azaltmak amacıyla. Bundan dolayı da hukuki haklarını kullanırken biraz da empati yapmaları gerekiyor hem ev sahiplerinin hem de kiracıların makul bir oranda anlaşmaları her ikisi için de daha faydalı olacaktır. Bizim borçlar kanunumuz genelde kiracıyı koruyan bir kanundur hükümlerde genellikle. Konut kiralarında kafasına göre zam yapılma durumu hiçbir zaman olmadı. Zaten öncesinde de yüzde 25 sadece bir sınırdı ve zaten üst sınırı vardı. Yüzde 25 sadece rakamsal olarak getirilen bir sınırdı” ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

DALAMAN'DA REVİZYON İMAR PLANI TEPKİSİ

2024-07-03 13:50 - Gündem

MARMARİS’E DOĞALGAZ İÇİN BÜYÜK KAMULAŞTIRMA

2024-06-28 10:32 - Gündem

Fransa'da Macron'un Aldığı İkinci Yenilgi Avrupa Gündeminin Merkezinde

2024-07-01 14:42 - Ulusal

AKKÖPRÜ SANTRALİ ÖZELLEŞTİRİLME İHALESİ İPTAL EDİLDİ

2024-07-02 13:45 - ÇEVRE

DÜNYA İKİNCİSİ SULTANİYE KAPLICASI’NA İLGİ BÜYÜK

2024-06-29 12:20 - ÇEVRE

MUĞLA ORTACA'DA KENT KONSEYİ YÜRÜTME KURULU SEÇİLDİ

2024-07-04 12:42 - Gündem

İran'da Cumhurbaşkanlığı Seçimi Sonuçları: İkinci Tura Kalan Adaylar

2024-06-29 13:40 - Ulusal

CHP’Lİ BELEDİYE SATMAK İSTİYOR, CUMHUR İTTİFAKI KARŞI ÇIKIYOR

2024-07-04 12:24 - Marmaris

Joe Biden Tartışması: Adaylık Krizi ve Muhtemel İstifa

2024-07-01 12:56 - Ulusal

Peru'da 7 Büyüklüğünde Şiddetli Deprem ve Tsunami Uyarısı

2024-06-28 12:25 - Ulusal

İlgili Haberler

Kooperatif Başkanı Ergün’den ’tamamlanmayan konut’ tepkisi: "Teslim edilmeyen konutlarla hüsrana uğradık"

18:49 - Genel

Efeler’in çocukları şenlikte buluştu

18:28 - Genel

Binlerce vatandaş Filistin için yürüdü

18:09 - Genel

Beypazarı’nda vatandaşlar yağmur duasına çıktı

18:11 - Genel

Türk Yıldızları Ekibi Vali Toros ve Başkan Seçer’i ziyaret etti

17:51 - Genel

Günün Manşetleri

Hamile eşini bıçakla rehin aldı

16:38 - Asayiş

Ters Lale Güzelliğiyle Dağcıları Büyüledi

15:12 - Kültür Sanat

4 Yıl Hapis Cezası Bulunan Şahıs Tutuklandı

15:02 - Asayiş

Polis Kayıp Çocukları Kısa Sürede Buldu

14:45 - Asayiş

Vatandaş Araç Muayenesini Zurnayla Kutladı

14:43 - Genel