?>

Gediz’in ilk kitabesinin kayıp olduğu iddia edildi

Gedizli tarihçi prof. Dr. Ahmet sağlam, kitabenin germiyan beyliği'nin erken dönemine ışık tuttuğunu belirterek, “bu taş kitabe, gediz'in fethinin simgesidir. Fethi gerçekleştiren umur bey'in ismi ve fetih tarihi bu kitabe üzerinde yer alır. Kütahya ve çevresinin türk-islâm yurdu olarak kalıcılığını gösteren bu belge, adeta fethin mührü niteliğindedir. Ancak bu önemli taş kitabenin bugün nerede olduğu bilinmemektedir" ifadelerini kullandı.

İnsan - 4 ay önce

Kütahya’nın Gediz ilçesinde, Germiyan Beyliği dönemine ait olduğu bilinen ve Gediz’in fethedilmesi sonrası Umur Bey tarafından yaptırılan ilk Ulu Camii’nin kitabesinin kayıp olduğunu iddia edildi.

Gedizli tarihçi Prof. Dr. Ahmet Sağlam, kitabenin Germiyan Beyliği’nin erken dönemine ışık tuttuğunu belirterek, “Bu taş kitabe, Gediz’in fethinin simgesidir. Fethi gerçekleştiren Umur Bey’in ismi ve fetih tarihi bu kitabe üzerinde yer alır. Kütahya ve çevresinin Türk-İslâm yurdu olarak kalıcılığını gösteren bu belge, adeta fethin mührü niteliğindedir. Ancak bu önemli taş kitabenin bugün nerede olduğu bilinmemektedir" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Sağlam, kitabenin depoda mezar taşları arasında kaybolmuş olabileceğini belirtiyor. 2024 Temmuz ayında yaptıkları incelemelerde kitabenin bulunması için yetkililerle görüşme yaptıklarını dile getiren Sağlam, “Depo karışık ve dolu bir haldeydi. Kitabeyi bulmak imkânsız görünüyor. Ancak depo detaylıca kontrol edilirse, mezar taşları arasında bulunma ihtimali oldukça yüksek” dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

MUĞLA'DA “DEŞTİN ÇİMENTOSUZLUK BAYRAMI”

2024-09-28 16:08 - Gündem

CHP’li meclis üyesinin alkollü mekanında hesap kavgası

2024-09-25 10:46 - Asayiş

Söke’de tarımı koruma için tuzak kontrolleri sıkı tutuluyor

2024-09-27 09:35 - Genel

Sosyal medya fenomeni Kübra Aykut’un ölmeden önce evini temizlediği görüntüler ortaya çıktı

2024-09-24 03:05 - Asayiş

“Vekil” sucuk yerken “Asıl” 120 liraya kemik bile alamıyor

2024-09-24 13:06 - Gündem

DOĞANIN EŞSİZ HEDİYESİ: SALDA GÖLÜ

2024-09-27 13:46 - Gezi

MUĞLA’DA ÇİMENTOSUZLUK FESTİVALİ HALAYLARLA KUTLANDI

2024-09-30 11:39 - Gündem

Çamlık Bulvarı Pazar günleri trafiğe kapatılacak

2024-09-27 15:44 - Gündem

Cem Garipoğlu'nun Mezarı Açılıyor

2024-09-27 16:44 - Gündem

PROF. ERCAN: BİNALARA DEPREME DAYANIKLILIK RAPORU ŞART

2024-09-23 12:38 - Yaşam

İlgili Haberler

Başkan Doğan: "Samsun’a yakışacak bir altyapı için 17 ilçemizde titiz bir çalışma süreci yürütüyoruz"

17:52 - İnsan

Başkan Doğan: "Kahverengi kokarcaya karşı mücadele çalışmalarına destek oluyoruz"

17:49 - İnsan

Eskişehir’deki Bilecikliler Mevlid-i Şerif ve Kur’an-ı Kerim okuttu

17:22 - İnsan

ETÜ’den hastanede tedavi gören çocuklar için anlamlı etkinlik

17:24 - İnsan

Kütahya’da İl Güvenlik ve Asayiş Toplantısı yapıldı

17:24 - İnsan

Günün Manşetleri

Dolandırıcılık Davasında Savunma Tarihleri Belli Oldu

16:38 - Asayiş

Erdoğan'a Malezya'dan Akademik Onur

16:38 - Dünya

Aydın’da Metamfetamin ve Esrar Ele Geçirildi

15:01 - Asayiş

11 Yıl Önce İşlenen Cinayette Sanıklara Yeniden Müebbet

14:55 - Asayiş

Taşköprü’de Şüpheli Araçtan Metamfetamin ve Tabanca Çıktı!

14:32 - Asayiş