?>

Gıda zehirlenmeleri sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte artıyor

Gıda zehirlenmeleri sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte artıyor

Sağlık - 8 ay önce

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yıl 600 milyon kişi besin zehirlenmelerinden etkileniyor. Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, yaz aylarında sıcaklığın artması ile birlikte besin zehirlenmesi vakalarının artığını söyledi.

Besinler aracılığı ile insan organizmasına taşınan bakteri, virüs, parazit, toksin ve kimyasal maddeler besin zehirlenmelerine neden olabiliyor. Artan sıcaklıkların etkisiyle birlikte yaz aylarında görülen besin zehirlenmesi vakaları ciddi oranda artıyor. Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, besin zehirlenmelerine sebep olan dört bakteri çeşidi olduğunu söylüyor. Bunlardan ilki, en çok görülen bakteri çeşidinin “stafilokok”. Bu bakterinin et, süt, süt ürünlerinde ve iyi yıkanmamış malzemelerden yapılan salatalarda ortaya çıktığını ifade eden Gültaç Dayı Çamır, bakterili besin alındıktan iki veya üç saat sonra zehirlenme belirtilerin başladığını ve vücutta kusma reaksiyonunun görüldüğünü söyledi.

Bakteriler ölümcül zehirlenmelere neden olabiliyor

Et, süt ve salatanın neden olduğu besin zehirlenmelerinde en çok görülen bir diğer bakteri türünün “shigella” olduğunu söyleyen Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, bu bakterinin neden olduğu zehirlenmelerde belirtilerin ortaya çıkma süresinin bir veya iki gün olduğunu belirtti. Gültaç Dayı Çamır, “Bu bakteri bulantı, kusma, ateş, kramplar, karın ağrıları ve dışkıda kan şeklindeki belirtiler ile görülür” diyor. En ciddi ve ölümcül besin zehirlenmesine neden olan bakterilerden biri de “clostridium botilinum”. Bu bakteri konservelerde, ette, sebze ve meyvede bulunabiliyor. Gültaç Dayı Çamır, “Bu bakteri felç yapabilir, solunumu engelleyebilir ve ölümle sonuçlanabilir” dedi.

Et tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler

Öncelikle fiyatı düşük diye nasıl ve nerden geldiği belli olmayan aynı zamanda da nasıl muhafaza edildiği bilinmeyen, denetlenmemiş ve de açık bir şekilde tezgahlarda satılan ürünlerin satın alınmaması gerektiğini söyleyen Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, et tüketecek kişilerin etleri standartlara uygun şekilde işletilen şarküterilerden alması gerektiğini belirtti. Güvenilir markaların paketli ürünlerinin de alınabileceğini söyleyen Diyetisyen Gültaç Dayı, “Paketli ürün alırken de paketin hasar görmediğinden emin olun. Mutlaka etiket okuma alışkanlığı edinin. Üzerinde yazılı olan üretim ve son tüketim tarihlerini kontrol edin. Hayvanlardan geçebilecek hastalıklar nedeniyle sütü çiğ tüketmeyin” ifadesini kullandı.

Besinleri koruma önerileri

Besinlerin bozulmasını önlemek için en pratik yöntemin buzdolabında veya dondurucuda saklamak olduğunu söyleyen Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, pişmiş besinlerin hemen tüketilmeyecek ise iki saat içinde buzdolabına konulması gerektiğini söyledi. Buzdolabında olan ve tüketilmesi için çıkarılacak yemeğin, yetmiş derece üzerinde ısıtılması gerektiğini söyleyen Gültaç Dayı Çamır, aynı yemeğin tekrar tekrar ısıtılmaması gerektiğini söyledi. Çamır, “Dondurucudan çıkardığınız besinleri çözüldükten sonra tekrar buzluğa koymayın. Pişmiş yiyeceklerle çiğ yiyeceklerin birbirine temasından kaçının. Kişisel hijyeninize dikkat edin. Besin hazırlığını yapan bireylerin ellerini mutlaka sabunla en az iki dakika yıkamaları besin zehirlenmelerini önlemek açısından önemlidir. Ayrıca elinde kesikler veya açık yaralar bulunan kişilerin besin hazırlığı yapmamaları, zorunlu durumlarda ise bu yaraların hiçbir şartta besinlerle temas etmeyecek şekilde sararak mutlaka eldiven kullanmaları gerekmektedir” açıklamasını yaptı.

Sebze ve meyveler iyice yıkandıktan sonra tüketilmeli

Özellikle kişilerin çiğ et, yumurta veya kümes hayvanları gibi besinleri hazırladıktan sonra ellerini mutlaka iyice yıkaması gerektiğini söyleyen Çamır, bu tür riskli besinler ile pişirilmeden tüketilecek sebze ve meyveleri hazırlarken ayrı doğrama tahtası ve bıçakların kullanılması gerektiğini söyledi. Çamır sözlerine şöyle devam etti: “Sebze ve meyveler iyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir. Besinlerinizin iyi piştiğinden emin olun. Yeterli süre ve sıcaklıkta pişmeyen yiyecekler zararlı bakterilerin sindirim sistemine taşınmasına yol açabilir. İshal ve kusma durumunda mutlaka dinlenmeli ve temiz su, ayran, maden suyu, şekersiz çay ile sıvı alımınızı artırmalısınız. İshaliniz varsa; pirinç lapası, yoğurt, muz, şeftali, haşlanmış patates tüketmelisiniz.”

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

MARMARİS’TE DOMUZ TEHDİDİ

2024-06-22 14:56 - Marmaris

Yumoş İsrail malı mı ?

2024-06-22 16:15 - Genel

MARMARİS'TE DOLUNAY BAKANI HAYRAN BIRAKTI

2024-06-22 14:44 - Marmaris

KÖYCEĞİZ'İN SAKLI CENNETİ : YUVARLAKÇAY

2024-06-17 20:32 - Marmaris

“TATVAN TRENİ” 24 HAZİRAN’DA YOLA ÇIKIYOR

2024-06-20 16:05 - Turizm

DATÇA YOLUNDAKİ EŞEK VE ATLARA DİKKAT

2024-06-20 15:57 - Yaşam

MUĞLA DEŞTİN'DE KARŞILIKLI SUÇLAMALAR SÜRÜYOR

2024-06-19 11:29 - ÇEVRE

İTFAİYE ’DEN ŞÖVALYE SAKİNLERİNE EĞİTİM 

2024-06-21 14:11 - Asayiş

Samsunspor’da geleneksel bayramlaşma töreni yapıldı

2024-06-18 16:24 - Spor

AKYAKA’DA İZDİHAM YAŞANDI

2024-06-20 15:48 - Turizm

İlgili Haberler

FETHİYE’DE YENİ YAPAY ZEKA DESTEKLİ MR CİHAZI HİZMETE GİRDİ

15:11 - Sağlık

Türk doktorlar, TİKA’nın desteğiyle Kamboçya’da şifa dağıttı

14:48 - Sağlık

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan: "25-30 bin ailenin her yıl kanserle karşı karşıya kalması durumuyla yüz yüzeyiz"

14:43 - Sağlık

Meme kanserine karşı kendini kontrol et

14:42 - Sağlık

Elazığ’da normal doğumu teşvik eğitimi

14:27 - Sağlık

Günün Manşetleri

SBTÜ, Havacılık ve Uzay İçin Geleceği Yaratıyor

14:34 - Eğitim

Soğuk Hava Bakterileri Durdurmaz

14:34 - Sağlık

Enerji ve Nakil Kablosu Hırsızlığına Büyük Darbe

13:36 - Asayiş

Galatasaray UEFA Avrupa Ligi Kadrosunu Güçlendirdi

13:00 - Spor

Habur’da 370 Kilo Uyuşturucu Ele Geçirildi

13:00 - Asayiş