?>

Giresun’un Kulakkaya Yaylası’nda geleneksel armut pekmezi yapımı başladı

Giresun'un kulakkaya yaylası'nda, doğal olarak yetişen armutlar geleneksel yöntemlerle pekmeze dönüştürülüyor

Gündem - 6 ay önce

Giresun’un Kulakkaya Yaylası’nda doğal olarak yetişen armutlar geleneksel yöntemlerle pekmeze dönüştürülüyor.

Kış aylarında birçok hastalığa karşı korunmak ve kansızlığı gidermek amacıyla kullanılan armut pekmezi, aynı zamanda kahvaltı sofralarının da vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Giresun’un Dereli ilçesine bağlı Yavuzkemal Beldesi sınırlarında bulunan yaylada, bu dönemde kazanlar kaynıyor ve olgunlaşan armutlar pekmeze dönüşüyor.

Doğal olarak yetişen armutları toplayıp, belirli aşamalardan geçirerek pekmez yaptıklarını anlatan Hatice Çakır, “Kış yaklaştığında, mis gibi havasıyla yeşilin her tonunu barındıran yaylalarımızda yetişen armutların pekmezini yapıyoruz. Farklı armut çeşitleriyle yapılabiliyor ancak olgunlaşmış olanlar en lezzetli pekmezi elde etmemizi sağlıyor. Önce armutları topluyor, ardından yıkıyoruz. Bir kez kaynatarak yumuşatıyoruz ve yumuşayan armutların suyunu posasından ayırarak geniş bir tavada yavaş yavaş pekmez kıvamına gelene kadar pişiriyoruz” dedi.

İhtiyaç fazlasını Kulakkaya Yaylası’ndaki pazarda sattıklarını da belirten Hatice Çakır, “Doğada organik olarak yetişen armutlardan elde ettiğimiz pekmezi önce kendi ihtiyacımız için yapıyoruz. Fazla olursa, onu da aile ekonomisine katkı sağlamak amacıyla satıyoruz. Genellikle Kulakkaya Yaylası’ndaki pazara çıkarıyoruz. Geçen sene kilogram fiyatı 300 TL civarındaydı ancak bu yıl fiyat ne olacak, henüz bilemiyorum” diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

TBMM Başkanı Kurtulmuş: "İsrail Netanyahu ve çetesi barbardır, zalimdir, katildir, soykırımcıdır, savaş suçlusudur"

2024-10-04 22:52 - Siyaset

DOĞA VE TARİHİN BULUŞTUĞU CENNET: ARAPAPIŞTI KANYONU

2024-10-02 13:08 - Gezi

SAHİL GÜVENLİK, GÜNEY EGE GRUP KOMUTANI HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

2024-10-02 15:38 - Asayiş

Semih Çelik’in Oda Fotoğrafları Ortaya Çıktı

2024-10-07 11:44 - Asayiş

İki genç kızı canice öldüren Semih Çelik’in odasının fotoğrafları ortaya çıktı

2024-10-05 20:17 - Asayiş

DOĞASEVERLER, DEĞİRMENDERE KANYONU’NA YÜRÜDÜ

2024-10-07 12:05 - Gezi

Datça’da öğretmen sürgününe karşı eylem

2024-10-01 12:43 - Eğitim

Marmaris’te Cengiz Nalbant’a saldırıya büyük tepki

2024-10-03 15:20 - Marmaris

Trendyol Süper Lig: Adana Demirspor:1 - Samsunspor:0 (Maç devam ediyor)

2024-10-06 16:20 - Spor

Muğla’da insanlık dışı davranış

2024-10-03 14:35 - Gündem

İlgili Haberler

’Ovaya bakan adam’ ziyaretçi akınına uğradı

12:41 - Gündem

Muğla Büyükşehir’den Minik Ustalara Kuş Yuvası Atölyesi

12:36 - Gündem

Şehit öğretmenin adı müzik parkında yaşayacak

12:29 - Gündem

Engerek yılanı avlanırken görüntülendi

12:31 - Gündem

Trabzon’da kahverengi kokarca için seferberlik çağrısı

12:19 - Gündem

Günün Manşetleri

Papa Francis adına lokma döktürdü

15:26 - Genel

Eski Brandalar Umut Dolu Çantalara Dönüştü

15:21 - Eğitim

8 Aylık Hamile Kadının Katil Zanlısı Meydanda Yakalandı

15:01 - Asayiş

Emekli Polis Silahla Vurduğu Yaralıya Tekme attı

14:40 - Asayiş

Tüp Bebek Tedavisinde Yeni Ufuklar

13:24 - Sağlık