?>

GİRGİN: KIYILARIMIZ YAĞMALANIYOR

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Göcek’teki koylarda mapa ve şamandıra sistemi kurulmasını ve işletilmesini içeren, yapılacak ihaleyle ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bir soru önergesi verdi. Girgin, “Bu ihale yerel yönetimlerden, derneklerden, ilgili odalardan ve halktan onay alıncaya kadar ertelenmelidir. Kıyılar halkındır, yağmalanmasına izin vermeyiz! Rant odaklı plansız ihalelerle kıyılarımız yağmalanıyor” dedi.

Yaşam - 3 yıl önce

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Göcek’teki koylarda mapa ve şamandıra sistemi kurulmasını ve işletilmesini içeren, yapılacak ihaleyle ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bir soru önergesi verdi.

Girgin şunları söyledi:  “Bugün Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Ankara’da yapılacak ihale, Osmanağa, Boynuzbükü, Günlüklü ve İnce Burun koylarında tekne bağlama amaçlı 99 adet mapa ve 59 adet deniz yüzeyi şamandıra sistemi kurulmasını ve işletilmesini içeriyor.

10 yıl süreyle Göcek koylarının kiralanmasına dair böyle bir ihale yapılmadan önce başta yerel yönetimlerden görüş alıp, istişareler gerçekleştirmek gerekir. Bu sürece, yerel STK’ların ve ilgili odaların katılması gerekir. Göcek’te bunların hiçbiri yapılmadı.

İhalesi yapılan alanda doğal ve arkeolojik sit alanları bulunmaktadır. Bu sit alanlarının derecelendirilmesiyle ilgili herhangi bir çalışma yapılmamıştır.

Koylar bizim gelecek kuşaklara bırakacağımız miras. Bu nedenle, koylara kullan-at mantığıyla yaklaşılamaz. Uzun vadeli, çevre dostu, kamu çıkarı odaklı projelerle koylarımız değerlendirilmelidir. Bu da ancak yerel yönetimlerin, STK’ların ve odaların katılmasıyla mümkündür.”

NEDEN DUYMAZDAN GELİNİYOR?

CHP’li Süleyman Girgin sözlerine şöyle devam etti: “Özel firmalar kâr amacıyla işletmecilik yaparlar. Koruma-kullanma dengesini olumsuz yönde bozarak çevre tahribatına yol açtıkları önceki bir çok tecrübeyle sabittir. Yerel yönetimlerin ihale konusu mapa ve şamandıraların işletilmesinin kendilerine verilmesiyle ilgili talepleri olduğu bilinmektedir.

İlgili yönetmelik (Tabiat Varlıkları ve Doğal Sit Alanları İle Özel Çevre Koruma Bölgelerinde Bulunan Devletin Hüküm ve Tasarrufu Altındaki Yerlerin İdaresi Hakkında Yönetmelik) hükümleri böylesi bir uygulamaya da açık olmasına karşın, işletmenin özel şirketlere verilmesi yönündeki ısrarın sebebi nedir? Aslında cevabı çok iyi biliyoruz: koylarımıza kamu çıkarı odaklı değil, kime nasıl peşkeş çekebiliriz mantığıyla yaklaşılıyor.”

TEKNE İŞLETMECİLER BÖLGEYİ TERK EDECEK

Tekne işletmecilerinin durumu kötü olduğunu dil getiren Girgin , “Göcek Belediye İskelesi’nin özel bir şirkete devredilmesiyle bölgede deniz turizmi işletmeciliği yapan günübirlik tur tekneleri ve ticari yat işletmeleri bağlama yeri sorunu yaşamaya başladılar.

Koyların özelleştirilmesiyle, günübirlik tur tekneleri ve ticari yatların koylara girişiyle ilgili herhangi bir düzenleme öngörülmüş müdür? Bunu bilmiyoruz. İşletmeci tarafından fahiş fiyat uygulaması yapılmasına bir engel var mı? Yok. Böyle bir durumda hali hazırda bağlama yeri sorunlarıyla boğuşan ve ekmeğini denizden kazanan tekne işletmecileri yerlerini tamamen lüks özel yatlara bırakarak bölgeyi terk edecek. Vebali bu ihaleyi yapanlarındır.

SULARIN BERTARAFI NASIL YAPILACAK?

İhale şartnamesinde teknelerden pis su alınması ve bu suların bertarafı için filtrasyon sistemleriyle donatılmış bir Atık Kabul ve İşletme Gemisinin kullanılması şartı yer almaktadır. Yürürlükteki mevzuat hükümlerinde yer almayan bu bertaraf usulü ile ilgili yasal bir düzenleme yok. Bu husus taraf olduğumuz Barselona Sözleşmesi ve MARPOL gibi uluslararası sözleşmelere aykırıdır. Denizlerimizin geleceği açısından hayati olan bu konuda, çevre odaklı bir düzenleme yapılmalıdır.

Bu ihale yerel yönetimlerden, derneklerden, ilgili odalardan ve halktan onay alıncaya kadar ertelenmelidir. Kıyılar halkındır, yağmalanmasına izin vermeyiz!”

Haftanın Öne Çıkanları

Paslı çifti cinayetinde 12 gözaltı!

2022-03-08 18:39 - Yaşam

MAHKEME MUÇEV’E DUR DEDİ

2022-03-09 11:22 - Marmaris

GİRGİN: KIYILARIMIZ YAĞMALANIYOR

2022-03-15 17:17 - Yaşam

DUBAİ ATAĞI

2022-03-11 16:29 - Turizm

ARICILIK SEFERBERLİĞİ

2022-03-15 08:25 - Yaşam

Şehit kadınlar için fidan dikildi

2022-03-09 11:20 - Yaşam

İKRA DENİZ YAŞASIN

2022-03-11 16:28 - Yaşam

“BU TAMAMEN İHANETTİR”

2022-03-15 17:14 - Yaşam

‘Oyunun Adı Yok’ ayakta alkışlandı

2022-03-15 08:22 - Kültür Sanat

ZEYTİNLİK ARAZİLERİ İÇİN ÖLÜM FERMANI

2022-03-15 17:09 - Gündem

İlgili Haberler

PROF. ERCAN: BİNALARA DEPREME DAYANIKLILIK RAPORU ŞART

12:38 - Yaşam

MUĞLALI KADINLAR ERKEKLERDEN DAHA UZUN ÖMÜRLÜ

14:46 - Yaşam

Muğla Dalyan'da yiyeceğin gözdesi: Mavi Yengeç

15:09 - Yaşam

12 Eylül’de 100 yıldız kayacak

12:07 - Yaşam

Yunanlıların Marmaris’teki kutsal adası: Kameriye

15:00 - Yaşam

Günün Manşetleri

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Tehlikesi

17:07 - Sağlık

Tüfekle Vurularak Öldürülen Şahsın Katili Tutuklandı

16:57 - Asayiş

Endemik Ters Lalelere Vahşet

16:25 - Gündem

Yeni Bir "Böğü" Türü Keşfedildi

16:23 - Gündem

Ütü Yapan Kadının Başına Tavan Çöktü

16:20 - Genel