?>

Göç yolundaki leylekler bu evde şifa buluyor

Avrupa'dan afrika'ya uzanan zorlu göç yolculuğunda birçok tehlike atlatan leylekler, "avrupa'nın en büyük doğal yaşam parkı" ormanya'da şifa buluyor. Göç yolculuğunda devam edemeyen leylekler, düşkün leylekler evi'nde ağırlanıp, bakım ve tedavileri yapılıyor.

Gündem - 4 ay önce

Avrupa’dan Afrika’ya uzanan zorlu göç yolculuğunda birçok tehlike atlatan leylekler, "Avrupa’nın en büyük doğal yaşam parkı" Ormanya’da şifa buluyor. Göç yolculuğunda devam edemeyen leylekler, Düşkün Leylekler Evi’nde ağırlanıp, bakım ve tedavileri yapılıyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından şehre kazandırılan Ormanya, her yıl binlerce leyleği misafir ediyor. Osmanlı dönemindeki ilk hayvan hastanesi olan "Gurabahane-i Laklakan"dan esinlenilerek oluşturulan Düşkün Leylekler Evi’nde yaralı halde getirilen veya göç yorgunu, göçe katılamamış leylekler ağırlanıyor. Veteriner hekimler tarafından alana düşen leyleklerin tedavileri yapılıyor.

Bu alanlarda ayrıca leylekler için tünekler, ısıtma sistemleri, kum havuzu, su havuzu gibi zenginleştirmeler yapıldı. Beslenmeleri de kontrol edilen leylekler için özel yem rasyonları uygulanıyor. Avrupa’dan Afrika’ya binlerce kilometrelik mesafe kateden leylekler, göç döneminin en yoğun olduğu mayıs-eylül arasında Ormanya’da vatandaşlarla bir araya geliyor. Yerden ısıtmalı barınaklarda şifa

Ormanya Doğal Yaşam Parkı Doğal Yaşam Alanları Şefi Önder Alioğlu, oluşturulan bu özel alanda göç yorgunu ve yaralı leyleklerin ağırlandığını belirterek, "Leyleklerin tedavisi, rehabilitasyonu ve doğaya salınımı konusunda çalışmalar yürütmekteyiz. Yaklaşık 800 metrekarelik alanımızın 90 metrekaresi kapalı alan. İçinde gölet ve benzer alanların bulunduğu, yerden ısıtmalı barınakların yer aldığı bir alanımı mevcut. Leyleklerimiz tedavi amacıyla burada bulunuyorlar" dedi.

Önder Alioğlu, leyleklerin mayıs ayında Düşkün Leylekler Evi’ne geldiğini, eylülde ise göç ettiklerine dikkat çekerek, "Çok uzun bir göç yolculuğu. Bu uzun yolculukta bazı tehlikelerle karşı karşıya kalabiliyorlar. Elektrik çarpabiliyor, yaralanabiliyorlar. Böyle durumlarda Ormanya’nın Yaban Hayat Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde çalışmalar gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

Düşkün Leylekler Evi’nde halkalama çalışması da yaptıklarını ifade eden Alioğlu, "Bu alanın en önemli özelliklerinden biri de, leyleklere yapılan halkalama çalışmasıdır. Türkiye’de halkalanan leyleği, Afrika’ya göç yolculuğuna uğurluyoruz" ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Samsun’da 730 gram metamfetamin ele geçirildi

2024-10-13 21:44 - Asayiş

Metalik eserler sergisi ‘Art-ık Sanat’ OSM’de açılıyor

2024-10-14 12:44 - Kültür Sanat

Uludağ iş dünyasının buluşma noktası haline geliyor

2024-10-15 13:01 - Ekonomi

Halk Kafe Marmaris'te emeklinin imdadına yetişti

2024-10-17 14:51 - Marmaris

BU ZAKKUMDAN DÜNYADA SADECE KÖYCEĞİZ’DE VAR

2024-10-14 14:21 - Genel

Muğla’da keşfedilmeyi bekleyen cennet: Çandır

2024-10-17 12:04 - Gezi

Taksim’de Türk bayrağını kullanarak duygu sömürüsü ile vatandaşlardan para alan 3 kadına para cezası

2024-10-20 07:07 - Asayiş

Bodrum’daki villa projesine tepki: TFF Başkanı istifa etmeli

2024-10-17 13:53 - ÇEVRE

Erciyes 38 FK deplasmanda

2024-10-19 16:26 - Spor

Muğla'da orman yangınlarına müdahale devam ediyor

2024-10-19 13:34 - Asayiş

İlgili Haberler

Vali Aydoğdu Erzincan- Refahiye karayolu uygulama noktalarını denetledi

18:26 - Gündem

Vali Aydoğdu Refahiyeli vatandaşlarla buluştu

18:27 - Gündem

Kastamonu’da vatandaşlara çağrı: ’2000 yılından sonra yapılan binalar tercih edilmeli’

17:28 - Gündem

Malatya’da yaralı bulunan dağ keçisi koruma altına alındı

17:17 - Gündem

Aksaray’da 1 ilçe, 2 köy yolu kardan kapandı

17:01 - Gündem

Günün Manşetleri

Meme Kanserinde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor!

16:07 - Sağlık

Manisa FK, Birama Toure’yi Transfer Etti

15:53 - Spor

Sahte Sözleşmelerle 60 Milyon Lira Vurgun

15:41 - Asayiş

SBTÜ, Havacılık ve Uzay İçin Geleceği Yaratıyor

14:34 - Eğitim

Soğuk Hava Bakterileri Durdurmaz

14:34 - Sağlık