Türkiye, güneş enerjisi alanında büyük bir başarıya imza atarak, 2025 yıl sonu hedefini 2024'te geride bıraktı. İklimhaber.org’daki Ember’in son raporuna göre, Türkiye’nin güneş enerjisi kurulu gücü, Ağustos 2024 itibariyle 18 Cigawhat (GW) seviyesini geçti. Bu gelişme, Türkiye’nin yenilenebilir enerji sektöründe daha iddialı hedefler belirlemesi için önemli bir zemin oluşturuyor. 2,5 yılda kapasitesini iki katına çıkaran Türkiye, bu hızla 2025 hedefini çok daha önce yakalayacak gibi görünüyor.
ADİL GEÇİŞ SÜREÇLERİ
Öte yandan, enerji yoğun sektörlerdeki adil geçiş süreçleri üzerine yapılan yeni bir araştırma, fosil yakıtlara dayalı sektörlerin düşük karbonlu ekonomiye geçişte ciddi zorluklarla karşılaştığını ortaya koydu.
Çimento sektörünün adil geçiş uygulamalarında en gelişmiş performansı sergilediği belirtilirken, fosil yakıtla çalışan elektrik üretim sektörünün bu konuda en zayıf performansı gösterdiği vurgulandı. Çalışma, enerji yoğun sektörlerde acil olarak adil geçiş politikalarının uygulanması gerektiğini bir kez daha gündeme taşıdı.
AFŞİN ELBİSTAN TERMİK SANTRAL PROJESİ İPTALİ İÇİN DAVA AÇILDI Afşin-Elbistan’daki kömürlü termik santral projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu kararının iptali için Elbistan, Nurhak ve Ekinözü Belediyeleri, Türk Tabipleri Birliği (TTB), TEMA Vakfı ve Greenpeace Türkiye, bölge halkıyla birlikte dava açtı. Ayrı ayrı açılan davalarda, Afşin-Elbistan’da hâlihazırda faaliyet gösteren santralların çevre ve halk sağlığına verdiği zararlar vurgulanarak iki yeni ünitenin bu olumsuz etkileri daha da artıracağı belirtildi. Kahramanmaraş’ta 40 yıldır kömürün gölgesinde yaşayan bölge halkı, Afşin-Elbistan A ve B Santrallarının halihazırda 8 ünitesi bulunduğunu ve toplamda 2795 MW kapasiteyle büyük bir kirlilik yükü oluşturduğunu ifade ediyor. Ancak Afşin-Elbistan A Termik Santralı’na, toplam 688 MW kapasiteli 2 ünite daha eklenmesi planlanıyor. YATAĞAN TERMİK SANTRALİN MADEN ARAMA RUHSATI İPTAL EDİLDİ Muğla Büyükşehir Belediyesi, Yatağan’da bulunan termik santralin yeraltı maden arama ruhsatının iptali için açtığı davayı kazandı. Yatağan’da bulunan termik santralin yeraltı maden arama ruhsatı, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı dava sonucunda iptal edildi. İzmir Bölge Mahkemesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı yeraltı maden arama ruhsatı iptali davasında önceki yargı kararlarıyla “ÇED gerekli değildir” yönündeki karar ve izinlerin iptal edilmiş olmasını dikkate alarak, ruhsatın geçerliliği için gerekli koşulların sağlanmadığına hükmetti. Bu doğrultuda, termik santralin yeraltı maden arama ruhsatı iptal edildi. AŞIRI HAVA OLAYLARININ 2024 MALİYETİ 368 MİLYAR DOLARA ULAŞTI Aon Küresel Doğal Afetler Raporu sonuçlarına göre 2024 yılında küresel doğal afetler, özellikle ABD’deki kasırga ve şiddetli fırtınalar nedeniyle 368 milyar dolarlık ekonomik kayba yol açarken sigorta pazarının yaptığı toplam ödeme 145 milyar dolar oldu. Sigorta kültürü daha yüksek olan Amerika kaynaklı afetlerin ağırlığına rağmen, toplam ekonomik zararın ancak yüzde 40’ı sigorta pazarı tarafından karşılanabildi. Sigortasız risklerin yarattığı ekonomik zarar toplumlar, işletmeler ve hükümetler için ciddi bir mali yük oluşturdu.