?>

Hayal edilen bölüm ve üniversite için ikinci fırsat: Yatay Geçiş başlıyor

Doğuş üniversitesi

Eğitim - 7 ay önce

Tercih Uzmanı Ergin Sarar, üniversite adaylarına yatay geçiş imkânları hakkında önemli bilgiler sundu. Öğrencilerin hayal ettikleri bölüme ve üniversiteye geçiş yapabilmeleri için ikinci bir şans niteliği taşıyan yatay geçiş, üç farklı yöntemle gerçekleştirilebiliyor.

Bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı olan öğrencinin, aynı düzeydeki diğer diploma programlarında öğrenimine devam etme hakkı kazanmasını sağlayan yatay geçiş, "Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik" kapsamında gerçekleştirilir. Bu kapsamda, yatay geçiş üç farklı yöntemle yapılabilir.

Yatay geçişin yöntemleri hakkında bilgi veren Doğuş Üniversitesi Tercih Uzmanı Ergin Sarar, şu ifadeleri kullandı:

“Kurumlar Arası Yatay Geçiş, öğrencinin yurtiçi veya yurtdışında denkliği olan bir öğretim kurumunun lisans programında (hazırlık sınıfları hariç) en az bir yılını veya önlisans programında en az bir dönemini tamamlamış olması şartıyla yapılabilir. Doğuş Üniversitesi’ne kurumlar arası yatay geçiş yapabilmek için genel not ortalamasının en az 2,29/4.00 (60/100) olması gerekmektedir. Eşdeğer diploma programı için ise isimleri aynı olan veya içeriklerinin en az yüzde sekseni aynı olduğu tespit edilen programlar arasında geçiş yapılabilir.”

Başarı sıralaması şartı olan bölümler

Merkezi Yerleştirme Puanı ile Yatay Geçiş (Ek Madde-1) imkanından da bahseden Sarar, “Öğrencinin kaydolduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği bölümün taban puanına eşit veya yüksek olması şartıyla gerçekleştirilir. Örneğin, Doğuş Üniversitesi İnşaat Mühendisliği programında kayıtlı bir öğrencinin merkezi yerleştirme puanı, geçmek istediği Psikoloji programının taban puanına eşit veya yüksekse, yatay geçiş yapabilir. Merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş hakkı bir defaya mahsus kullanılabilir ve kayıt dondurmuş olmak yatay geçiş için engel teşkil etmez. Hukuk, mühendislik, mimarlık, tıp, eczacılık, diş hekimliği ve öğretmenlik bölümlerine yatay geçiş yapabilmek için ise belirli başarı sıralamaları şartı bulunmaktadır” dedi.

“Kurum İçi Programlar Arası Yatay Geçiş ise öğrencinin kaydolduğu yıldaki ÖSYM sınav sonucu ile aynı veya farklı bir bölüme geçiş yapmak istemesi durumunda uygulanır” diyen Sarar, “Öğrencinin merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği bölümün taban puanına eşit veya yüksek olması gerekmektedir. Yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara kurum içi yatay geçişlerde, diğer şartların yanı sıra yetenek sınavında da başarılı olma şartı aranır” ifadelerini kullandı.

Yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin, 10-30 Temmuz 2024 tarihleri arasında başvurularını gerçekleştirmeleri gerekiyor. Başvuruda istenen evraklar arasında öğrenci belgesi, İngilizce yeterlik belgesi, disiplin durumunu gösterir belge, resmi transkript, ders tanım ve içerik bilgileri, ÖSYS/DGS yerleştirme ve sonuç belgesi, kimlik belgesi kopyası, lise diploması ve iki adet vesikalık fotoğraf bulunuyor.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

MARMARİS DENİZ KENARINDA 3 BİN KİŞİLİK ÇADIR KAMPI

2024-07-06 14:17 - Marmaris

DALAMAN'DA REVİZYON İMAR PLANI TEPKİSİ

2024-07-03 13:50 - Gündem

MARMARİS’TE MARİNA KAPASİTE ARTIŞI PROJESİNE İPTAL

2024-07-06 19:36 - Marmaris

AKKÖPRÜ SANTRALİ ÖZELLEŞTİRİLME İHALESİ İPTAL EDİLDİ

2024-07-02 13:45 - ÇEVRE

ANADOLU'DA MUHTEŞEM BİR RÜYA: BALLICA

2024-07-08 11:14 - Gezi

MUĞLA ORTACA'DA KENT KONSEYİ YÜRÜTME KURULU SEÇİLDİ

2024-07-04 12:42 - Gündem

MUĞLA’NIN DİREKSİYONU TOPUKLU EFELER’E EMANET

2024-07-05 10:55 - Gündem

CHP’Lİ BELEDİYE SATMAK İSTİYOR, CUMHUR İTTİFAKI KARŞI ÇIKIYOR

2024-07-04 12:24 - Marmaris

YENİ SAYFA İLE İTALYA GEZİSİ

2024-07-06 12:44 - Ulusal

Erdoğan: "Putin ile Beşar Esed’e bir davetimiz olabilir"

2024-07-05 16:47 - Ulusal

İlgili Haberler

Sincik’te okullar öğleden sonra tatil edildi

14:58 - Eğitim

Kırklareli’nde 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Üniversite Güvenlik Koordinasyon toplantısı yapıldı

14:32 - Eğitim

’Toplumsal Katkı Faaliyetleri Birim Temsilcileri Bilgilendirme Toplantısı’ düzenlendi

14:37 - Eğitim

Emet’te eğitim ve tarımı bir arada yürüten okulda bilgilendirme çalışması

14:38 - Eğitim

Zeytin budamayı uygulamalı öğrendiler

14:28 - Eğitim

Günün Manşetleri

Meme Kanserinde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor!

16:07 - Sağlık

Manisa FK, Birama Toure’yi Transfer Etti

15:53 - Spor

Sahte Sözleşmelerle 60 Milyon Lira Vurgun

15:41 - Asayiş

SBTÜ, Havacılık ve Uzay İçin Geleceği Yaratıyor

14:34 - Eğitim

Soğuk Hava Bakterileri Durdurmaz

14:34 - Sağlık