?>

Herkesin terk ettiği memleketine Almanya’yı bırakıp yerleşti

Kahramanmaraş’tan 49 yıl önce almanya’ya giden 73 yaşındaki gurbetçi vatandaş, vatanım ve toprağım dediği dulkadiroğlu ilçesi doğanlıkarahasan mahallesine 6 şubat depremleri sonrası tekrar yerleşti

İnsan - 7 ay önce

Almanya’da 49 yıl yaşadıktan sonra memleketi Kahramanmaraş’ı özleyen 73 yaşındaki gurbetçi, depremden sonra Almanya’yı terk edip memleketinde konteynerde yaşamaya başladı.

Yarım asır önce, tahta valizleriyle Almanya’nın yolunu tutanlardan birisi de Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesi Doğanlıkarahasan Mahallesi’nde yaşayan 73 yaşındaki Oruç Yağbasan oldu. 1975 yılında 24 yaşındayken bir umutla köyünden ayrılarak Almanya’ya giden ve aynı zamanda eşini de götüren Yağbasan, hem Alman hem de Türk vatandaşı olarak 49 yıldır Almanya’da yaşamını sürdürdü.

’Vatanım, toprağım’ dediği Doğanlıkarahasan Mahallesi’nde depremin acılarını, geçmişteki hatıralarıyla unutmaya çalışan gurbetçi vatandaş, zor da olsa konteynerde hayata tutunmaya çalışıyor. Çocuklarının, ailesinin henüz Almanya’da olduğunu ifade eden Yağbasan, 6 Şubat depremleri sonrası köyüne yerleşti.

Konteyner önüne diktiği çiçekler ve yine barakadan oluşturulan kahvehanede günlerini geçiren Yağbasan, “70 sonrası yurt dışına çıktım ve orada ticaret ile uğraştım. Biz kendi tarihi köklerimizden kopmadan, depremin verdiği zayiata rağmen yeniden köyümüze ve evimize döndük. Evimizi inşa etmeye çalışıyoruz. Bizim köyümüz örnek bir köydü 150 civarında ev vardı ve sonuç itibarıyla 30 civarında ev kaldı. Şu anda konteynerde yaşıyoruz ve temennimiz evlerimizin tamamlanıp evimize geçmek” dedi. "Yurdumuzdan kopmak istemiyoruz"

Köyünde günlerinin güzel geçtiğini ve arkadaşlarıyla vakit geçirdiğini de ifade eden Yağbasan, “Köyümüzdeki yaşantı bizleri üzdü bizler yurt dışında yaşıyorduk ve burayı unutmadık. En azından ilk elden maddi yardım yapmaya başladık. Her şeyi devletten beklemek yerine vatandaşın da bu işin altına girmesinin doğru olduğuna inandık. 4 çocuğum var 55 yıla yakın bir süredir yurt dışında kaldım. Yurdumuzdan kopmak istemiyoruz, ülkemiz güzel bir ülke. Dünyanın çok yerini dolaştım buranın havası ve suyu beni canlandırıyor. Ben orada sürekli hasta oluyordum. Burada çok rahatım ve neredeyse ilaç kullanmıyor, hasta olmuyorum. Muhtarlık ve bir bakkal var bir masamız var orada toplanıp sohbetler ediyoruz güzel vakit geçiriyoruz” diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

MUĞLA’NIN BAŞI SAĞ OLSUN ÇEVRE DOSTU OĞUZ ALTINBAŞ'I KAYBETTİK

2024-09-14 13:25 - Gündem

MUĞLA’DA GÖL VE DAĞ ARASINDAKİ GİZEMLİ KÖY

2024-09-16 12:14 - Gezi

TARİH VE MİLLİ MÜCADELESİYLE KARADENİZ’İN İNCİSİ SAMSUN

2024-09-14 14:41 - Gezi

Galatasaray’da Victor Osimhen ilk antrenmanına çıktı

2024-09-13 00:33 - Spor

Fenerbahçe, Süper Lig’de Kasımpaşa’ya konuk olacak

2024-09-14 09:35 - Spor

Muğla’da şaşırtan “tıraş” fiyatları

2024-09-12 17:08 - Marmaris

200 YILLIK 3 BİN PARÇALI YÖRÜK ÜZESİ

2024-09-11 10:52 - Kültür Sanat

Galatasaray, Gaziantep FK ile 11. Kez Karşılaşacak

2024-09-16 13:32 - Spor

Sonat ve Efekan yaşam boyu ödüllerini aldı

2024-09-10 11:58 - Magazin

Trendyol Süper Lig: Kasımpaşa: 0 - Fenerbahçe: 0

2024-09-15 17:16 - Spor

İlgili Haberler

Haliliye’de çok amaçlı kültür evi hizmete açıldı

10:56 - İnsan

Kınıkspor maçında tribünleri dolduran kadınlara teşekkür

10:56 - İnsan

DMD kas hastası Görkem Efe’nin spor arabayla drift hayali gerçek oldu

10:50 - İnsan

Vatandaş sordu, Başkan Tekin cevapladı

10:36 - İnsan

Ölenleri bir yanda kalanları diğer yanda sergiliyor

10:27 - İnsan

Günün Manşetleri

Hamile eşini bıçakla rehin aldı

16:38 - Asayiş

Ters Lale Güzelliğiyle Dağcıları Büyüledi

15:12 - Kültür Sanat

4 Yıl Hapis Cezası Bulunan Şahıs Tutuklandı

15:02 - Asayiş

Polis Kayıp Çocukları Kısa Sürede Buldu

14:45 - Asayiş

Vatandaş Araç Muayenesini Zurnayla Kutladı

14:43 - Genel