?>

Hurda araçlar onların elinde hayata dönüyor

çocukluğundan bu yana arabaların içinde büyüdüklerini belirten adem demirkaya, “bu iş baba mesleği. Okul zamanında, evden çantayı bıraktığımız gibi kendimizi sanayide buluyorduk. çocukluğumuzun filmlerinde bu arabalar vardı" dedi.

İnsan - 6 ay önce

Otomobil tamircisi babası sayesinde klasik otomobillerle tanışan Adem ve Haydar Demirkaya kardeşler, şehir şehir gezerek ulaştıkları hurda araçlara can vererek onları yeni bir görünüme kazandırıyor.

İzmir’de yaşayan ve Buca ilçesindeki tamirhanelerinde baba mesleğini sürdüren Adem (43) ve Haydar Demirkaya (47) kardeşler, sayıları az olan klasik otomobil ustaları olarak biliniyor. İki kardeş, şehir şehir gezerek, hurdaya çıkmış klasik araçları topluyor ve onları yenileyerek, ilk üretildikleri zamanki haline getiriyor. Ortalama 1 ile 3 yılda, ‘kullanılamaz’ denilen araçları ilk günkü yeniliğe kavuşturan iki usta, araçların bir kısmını satsa da çoğunu günlük hayatta kullanmak için garajlarında tutuyor. “Bu iş baba mesleği”

Çocukluğundan bu yana arabaların içinde büyüdüklerini belirten Adem Demirkaya, “Bu iş baba mesleği. Okul zamanında, evden çantayı bıraktığımız gibi kendimizi sanayide buluyorduk. Çocukluğumuzun filmlerinde bu arabalar vardı. Baba mesleğimiz olması, çevremizde bu arabaların olması, televizyonda bu arabaları izlememiz herhalde bizi buraya yönlendirdi. Uzun süreden beri hep sanayide, bu dükkanın içinde devam ediyoruz” diye konuştu. Çevresindekiler ‘Hurdacı Adem’ olarak tanıyor

Tamirhanedeki araçların birçoğunun yürümeyecek durumda olduğunu ve bakımını yaptıktan sonra hala kullandıklarını aktaran Demirkaya, şunları kaydetti:

“Bu kadar eski arabayla uğraştığım için herkes bana ‘bu arabalar hurda vaziyette. Sen hurdacı mısın?’ diye diye adım ‘Hurdacı Adem’ olarak kaldı. Yürümeyen, kötü durumda, milletin hurda dediği arabaları alıp restorasyon sürecinden geçirip yeniden trafiğe kazandırmayı seviyoruz.”

Hurda araçları bulmak için Türkiye’nin her yerine gittiklerini vurgulayan Demirkaya, “Daha önce internet de yoktu. Arabaya binip köy köy, şehir şehir, mahalle mahalle gezdiğimiz oluyordu. Birçok şehir gezdiğimiz için artık tanınıyoruz. Bizi arayıp ‘burada bir araba var, bunu da alır mısın?’ diyenler oluyor. İnsanların aracını alıp yürür hale getirince onların da hoşuna gidiyor” ifadelerine yer verdi. Temin edemedikleri parçaları kendileri üretiyor

Dükkana getirdikleri araçları ‘sil baştan’ yaptıklarını ifade eden Demirkaya, “Kaporta süreci, boya, döşeme, elektrik, mekanik, aksesuar, krom işleri, cam işleri, bunlar çok uzun bir süreç. Ortalama 1 ile 3 yıl süren arabalar var. Bulunmayan parçaları da elde yapıyoruz. Süreç uzun ama keyifli. Sevdiğimiz için bize zor gelmiyor” diye konuştu. Hurda bir aracın toplanma masrafı 2,5 milyon TL’yi buluyor

Depolarında 100’ün üstünde hurda aracın olduğunu söyleyen Demirkaya, trafiğe dönmeyecek durumda olan araçları donör olarak kullandıklarını anlattı. Sözlerini sürdüren Demirkaya, “Mesela Adana’da Konya’da bir araba var, yürümüyor. Bizden parça istiyorlar. Bizde de olmayan parça varsa bunları yurt dışından getirtiyoruz. Bir araca; işçiliğine ve yapım süresine göre değişmekle birlikte; 500 bin ile 2,5 milyon TL arasında masraf etmişliğimiz var. Yaptığımız araçları çoğu zaman garajımıza koyuyoruz ve daha sonra kullanmak için saklıyoruz. Satmaya kıyamıyoruz. Şu an yapılmayı bekleyen çok aracımız var. Yapıp da satmadığımız ise 15-20 adet aracımız garajda bekliyor” dedi. “Yeni araç yerine eski araçları kullanıyoruz”

Demirkaya, kendisinde de yeni model araçların olduğunu ama bir yerden sonra onları kullanmanın rahatsızlık verdiğini ifade ederek şöyle devam etti:

“Yeni arabamızı kenara bırakıp eski arabaya biniyoruz. Biz eski arabalarımızı daha kullanılır hale getiriyoruz. Direksiyon sistemlerini yeni modele çeviriyoruz. Frenleri, daha güvenli hale getiriyoruz. Yeni araç kullanmak belki güzel ama biz genelde araçlarımızı yeni gibi, günlük kullanıma uygun hale getirdiğimiz için bize daha çok keyif veriyor.”

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Kurtalan’da motosiklet ile hafif ticari araç çarpıştı: 2 yaralı

2024-07-19 10:36 - Asayiş

İngiliz Kraliçesi’nin portresini dokuttuğu ünlü modacı, genç yetenekleri yetiştirecek

2024-07-19 10:25 - Eğitim

Antalya’da şehir bostanlıklarında ilk hasat gerçekleşti

2024-07-19 11:41 - Gündem

Bayram: “Adana konteyner limanı ile dünya şehri olacak”

2024-07-19 09:36 - Ekonomi

Trump, "Tarihin en büyük işgali şu anda ülkemizde gerçekleşiyor"

2024-07-19 11:26 - Siyaset

Tulum peyniri konusunda yürütülen çalışmalar ile ilgili koordinasyon toplantısı yapıldı

2024-07-19 08:36 - Genel

MUĞLA DİŞ HEKİMLERİ ODASI İLE ÜNİVERSİTE ARASINDA İŞBİRLİĞİ

2024-07-19 11:15 - Sağlık

Formula 1’de sıradaki durak Macaristan

2024-07-19 11:25 - Spor

32. Uluslararası Akçaabat Müzik ve Halk Oyunları Festivali başladı

2024-07-19 09:29 - Kültür Sanat

Pazarspor, Yavuz Alemdar’ın sözleşmesini yeniledi

2024-07-19 10:36 - Spor

İlgili Haberler

Kırıkkale’de komisyon kuruldu, denetimler sıklaştırılıyor: KYK yurtları, oteller ve apart evler mercek altında

19:06 - İnsan

Malazgirt’te jandarmadan öğrencilere yönelik tarih ve kültür gezisi

18:30 - İnsan

Karadeniz Ereğli’de İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yeni hizmet binası açıldı

17:43 - İnsan

Kızılay Muş Şubesi, ihtiyaç sahiplerine yardım ulaştırmaya devam ediyor

17:08 - İnsan

Özhan Market, Bursaspor Yörsan’lı basketbolcuları ağırladı

16:56 - İnsan

Günün Manşetleri

Seçil Erzan Davasında Ara Karar

16:25 - Asayiş

Grand Kartal Otel Yangınında Skandal İfade

16:08 - Asayiş

Eski Bekçi, Şimdi Kedilerin Koruyucusu

16:07 - Gündem

Nükleer Tıp, Tanı ve Tedavide Etkin Rol Oynamaya Devam Ediyor

16:03 - Sağlık

9 Yıldır Firari Olan Eski Hakim Tutuklandı

15:40 - Asayiş