?>

İç piyasada tüketilmeyen mavi yengece yurt dışı talebi

Adana’nın karataş ilçesinde bulunan akyatan lagünü’nden çıkartılan mavi yengeçler, dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor. Yılda ortalama 100 tonun üzerinde ihraç edilen yengecin kilosu ise 20 avrodan alıcı buluyor.

Ekonomi - 3 hafta önce

Adana’nın Karataş ilçesinde bulunan Akyatan Lagünü’nden çıkartılan mavi yengeçler, dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor. Yılda ortalama 100 tonun üzerinde ihraç edilen yengecin kilosu ise 20 avrodan alıcı buluyor.

Dünyada nadir bölgelerde yetişen mavi yengeç, yüksek protein içermesi nedeniyle ticari olarak önemli bir değer taşıyor. Adana’nın Karataş ilçesinde yer alan Türkiye’nin en büyük lagünü Akyatan, onlarca kuş türünün yanı sıra mavi yengeçlere de ev sahipliği yapıyor. Bölgedeki balıkçıların lagünden doğal yöntemlerle yakaladığı, rengi ve boyutuyla dikkati çeken mavi yengeçler, yurt içindeki turistik tesislerin yanı sıra Çin, Japonya, Hindistan ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor.

Lagünde sadece izinli balıkçıların avladığı mavi yengeçler, yurt dışına kilosu ortalama 20 avrodan gönderiliyor. Yılda ortalama 100 tonun üzerinde ihraç edilen mavi yengeçler, ülke ve bölge ekonomisine katkı sağlıyor. “Ticari değeri çok yükseldi”

Akyatan Lagünü’nde İhlas Haber Ajansı’na açıklamalarda bulunan Karataş Belediye Başkanı Ali Bedrettin Karataş, “Mavi yengeçlerimizi eski yöntemlerle doğaya zarar vermeden avlıyoruz. Türkiye’de yetişen ve ihraç edilen mavi yengeçlerin yüzde 90’ı Adana’dan gönderiliyor. Mavi yengeçler eskiden ticari bir değeri olmayan, Türkiye’de tüketimi olmadığı içinde balıkçılarımız tarafından yakalanıp geri atılan bir türdü. Ancak Çin başta olmak üzere Uzak Doğu ülkelerinden talep gelince ticari değeri çok yükseldi” ifadelerini kullandı. “Yengeçler canlı ihraç ediliyor”

Mavi yengeçlerin ihraç edileceği ülkeye kadar canlı olarak gönderildiğini belirten Başkan Karataş, daha sonra şunları söyledi:

“Mavi yengeç ihracı çok hassasiyet isteyen bir iş. Mavi yengeçler yakalandıktan sonra gönderileceği yere kadar canlı olarak gönderilmeli. Aksi halde salgıladığı zehirli maddeyle sağlığa zarar veriyor. O nedenle Karataş’taki balıkçılar bu tekniği çok iyi biliyor ve mavi yengeçleri ihraç edileceği ülkeye gönderiyor. Mavi yengeç ve balıkçılık hem bölgemize hem de ülkemiz ekonomisine ciddi bir katkı sağlıyor.” “Mavi yengeçler çok lezzetli”

Mavi yengeçlerin son yıllarda yurt içinden de talep gördüğünü anlatan Karataş Belediye Başkanı Ali Bedrettin Karataş, “Karataş’ın mavi yengecinin lezzeti gerçekten çok güzel. Keşfedenler mutlaka her zaman tüketmek istiyor. Bu lagünümüzden çıkan su ürünleri çok kaliteli. Türkiye’nin en büyük lagünü olma özelliği taşıyan Akyatan Lagünü’nde canlı çeşitliliği çok fazla. Biz de bunun tanıtımını yapıp ekonomik getiri hedefliyoruz” dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep’te 1,5 Kilo Metamfetamin Ele Geçirildi

2025-01-15 09:44 - Asayiş

2 kilogram metamfetamile yakalanan zehir tacirleri tutuklandı

2025-01-13 09:13 - Asayiş

Kütahya’da Bonzai ve Metamfetamin Ele Geçirildi

2025-01-10 10:22 - Asayiş

MARMARİS’TE ANAYOL ÜZERİNDEKİ GİZEMLİ SÜRGÜLÜ KAPI

2025-01-11 14:40 - Marmaris

Kömür Yüklü Tırda 50 Kilo Metamfetamin Ele Geçirildi

2025-01-13 09:50 - Asayiş

Meta’nın CEO’su Zuckerberg’den Biden yönetimine "baskı" suçlaması

2025-01-11 11:49 - Siyaset

331 Gram Metamfetamin ve 30 Bin Hap Ele Geçirildi

2025-01-13 11:01 - Asayiş

Abdülkerim Bardakcı 3. golünü kaydetti

2025-01-08 22:37 - Spor

İngiltere Sokaklarında Marmaris Rüzgarı

2025-01-12 13:20 - Marmaris

Dua ile Çay, Şifa ile Sohbet

2025-01-13 09:40 - İnsan

İlgili Haberler

EGİAD ve ESİAD işbirliği güçleniyor

12:57 - Ekonomi

Otowatt ile elektrikli araçlar yeşil enerjiyle buluşuyor

12:52 - Ekonomi

Bursalı işadamları Kıbrıs’ta depremde vefat eden sporcuları andı

12:40 - Ekonomi

Besicilere çare ‘gebe düve’

12:29 - Ekonomi

Akbank’ın sürdürülebilir finansman elçileri yeşil dönüşüm için göreve hazır

12:14 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Galatasaray, UEFA Avrupa Ligi için Kadrosunu Güncelledi

13:00 - Spor

Habur’da 370 Kilo Uyuşturucu Ele Geçirildi

13:00 - Asayiş

Yapay Zeka Yardımıyla Cezayı İptal Ettirdi

12:43 - Asayiş

Anneye 27 Yıl 9 Ay Hapis Cezası

12:10 - Asayiş

Beşiktaş, Sivasspor Deplasmanında 3 Puan Peşinde

12:09 - Spor