?>

Kadın çalışanları rahatlatacak çalışma

Manisa hür sen konfederasyonu başkanı ve hürriyetçi eğitim sen manisa şube başkanı taner çetin yaklaşan 8 mart dünya emekçi kadınlar günü öncesi kadın çalışanların en önemli sorunlarından biri olan doğum izniyle ilgili yaptıkları çalışmayı tamamlayarak çalışma bakanlığı ve milletvekillerine ulaştırmak üzere olduklarını söyledi.

Eğitim - 12 saat önce

Manisa Hür Sen Konfederasyonu Başkanı ve Hürriyetçi Eğitim Sen Manisa Şube Başkanı Taner Çetin yaklaşan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesi kadın çalışanların en önemli sorunlarından biri olan doğum izniyle ilgili yaptıkları çalışmayı tamamlayarak çalışma bakanlığı ve milletvekillerine ulaştırmak üzere olduklarını söyledi.

Gerçekleştirdikleri kurum ziyaretleri sırasında eğitim çalışanlarının büyük sıkıntılarla boğuştuğunu gördüklerini kaydeden Hürriyetçi Eğitim Sen Manisa Şube Başkanı Taner Çetin, yaşanan en önemli sıkıntılardan birinin doğum izni olduğunu anlatarak, "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yaklaşması münasebetiyle bu çalışmamızı tamamladık ve çalışmamızı hem çalışma bakanlığına hem de milletvekillerine ulaştırmak üzereyiz. Ülkemizde doğum izni doğumdan önce 8 hafta doğumdan sonra da 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta uygulanmaktadır. 24 aya kadar da ücretsiz izin uygulaması vardır. Doğum sonrası 8 hafta bitiminde ne yazık ki memur arkadaşlarımızı hastane kapılarında görüyoruz. Bir aylık raporlarla mazeret izinleri almaya çalışıyorlar. Biz de Hürriyetçi Eğitim Sen Manisa ailesi olarak diğer ülkelerdeki uygulamaları araştırdık. İsveç’te çocuk 8 yaşına gelene kadar ebeveyne 480 gün izin hakkı vardır. Bunun 360 günü aileye maaş ödenir, geri kalan günlerde maaşın yüzde 80’i ödenir. Danimarka’da her bir ebeveyn 32 hafta izinlidir. Slovakya’da 15 günlük doğum izninden sonra 260 günlük bir izin süresi var ve yine 3 yaşında doldurana kadar kullanabiliyorlar. Hollanda’da her ebeveyne çocuk 8 yaşında doldurana kadar 26 hafta izin veriliyor. Norveç’te bu izin süresi 47 ile 57 hafta arasında değişiyor. Macaristan’da 2 yaşını doldurana kadar kazancın yüzde 72’si ödeniyor. Finlandiya’da her bir ebeveyne 26 hafta izin veriliyor. Çek Cumhuriyeti’nde 9 yaşını doldurana kadar, Polonya’da 4 yaşını doldurana kadar, Portekiz’de yine aynı şekilde 3 yaşını doldurana kadar. Bakın örnekler bitmiyor. Bizi kıskanan Almanya 3 yaşını doldurana kadar izin veriyor. Biz ise 8 hafta sonra iş yaşamına dönmesini istiyoruz." dedi.

"Değişen dünya ve ülke şartları, savaşlar ve salgın hastalıklar yeni şartlara uyum sağlayan uygulamaları zorunlu kılmaktadır." diyen Çetin açıklamasını şöyle tamamladı: "Kuş yavrusu bile 6 haftada yuvadan uçarken çocuğumuzun 8 haftada hazır hale geldiğini düşünmek akla uygun değildir. Diğer devletlerde uygulanan ebeveyn izni ve esnek izin kullanımı bir an önce ülkemizde de uygulanmalıdır. Hem Avrupa biraz da bizi halkımıza sağladığımız sosyal haklarla kıskansa iyi olmaz mı? Hani 3 çocuk isteyip de 8 hafta sonra işe başlatmak pek de uygun olmuyor. Bir an önce Türkiye’de de en az üç yaşına kadar ve esnek ebeveyn izni uygulanmalıdır. Taleplerimizi Çalışma Bakanlığına yollayacağız. Tüm partilerin temsilciliklerine ileteceğim."

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

MARMARİS PAZARLARI CEP YAKIYOR

2025-02-28 14:36 - Marmaris

Soma’da "Ya santral kapatılsın ya filtre takılsın"

2025-02-25 14:12 - ÇEVRE

Artvin’de kar kalınlığı 2 metreyi aştı

2025-02-26 13:13 - Gündem

Marmaris Belediyesi’nden her gün 3 çeşit iftarlık

2025-03-02 20:47 - Genel

Milas’ta Oto Galerinin Önünde Silahlı Saldırı

2025-02-27 16:36 - Asayiş

MUĞLA’NIN BELEDİYE BAŞKANLARI EVLİLİK KARARI ALDI

2025-02-28 13:21 - Gündem

Milas’ta oto galeri önündeki cinayetin faili tutuklandı

2025-02-28 17:52 - Asayiş

KİLİMANJARO DAĞI’NDA TÜRK BAYRAĞI DALGALANDI

2025-02-25 13:11 - Marmaris

Durali ve Hanife’nin 77 yıllık efsane evliliği

2025-02-25 13:30 - Marmaris

Beyhan Benardete evinde Ölü Bulundu

2025-02-27 09:26 - Asayiş

İlgili Haberler

Anadolu Üniversitesi Rektörü Adıgüzel 4 bine yakın öğrenci ile iftar yaptı

22:09 - Eğitim

MTK Koleji’nde erken kayıt dönemi başladı

17:00 - Eğitim

2025 Aile Yılı’nda, NÖHÜ’den Aile Üniversitesi Projesi

17:01 - Eğitim

SUBÜ’de iş dünyasının ihtiyaçları karşılanacak

16:23 - Eğitim

Anadolu Üniversitesi ve Yeşilay’dan bağımlılıkla mücadelede önemli iş birliği

16:07 - Eğitim

Günün Manşetleri

Yanlış Tedavi Yöntemleri Ölüme Götürebilir

15:42 - Sağlık

Türkiye Siber Vatan Programı Tamamlandı

15:41 - Teknoloji

Sahte İçkiden Ölenlerin Sayısı 81’e Yükseldi

14:30 - Asayiş

Spil Dağı’nda Kardelenler İkinci Kez Çiçek Açtı

13:59 - Gündem

Suda Doğumu Deneyen Anneler Memnun Kaldı

13:31 - Sağlık