?>

Kalp krizinden korunmanın yolları

Kardiyoloji uzmanı prof. Dr. Alp burak çatakoğlu, kalp krizinden korunmanın yollarına değinirken, kalp damarlarında yağlı plak oluşumunu kolaylaştıran 7 faktörü de açıkladı.

Sağlık - 1 gün önce

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alp Burak Çatakoğlu, kalp krizinden korunmanın yollarına değinirken, kalp damarlarında yağlı plak oluşumunu kolaylaştıran 7 faktörü de açıkladı. Kalp krizleri genellikle kalbi besleyen koroner damarlarda oluşan yağlı plakların üzerinde milimetrik yırtılmaların oluşması ve saniyeler içinde üzerinde pıhtı birikerek damarı tıkaması sonucu görülür. Hemen teşhis konulamazsa öldürücü olabilir. Liv Hospital Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alp Burak Çatakoğlu, kalp kriziyle ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.

Göğüste baskı tarzında bir ağrı hissedildiğinde mutlaka doktor kontrolü, EKG ve kalp enzimi ismi verilen kan testleri ile teşhisin kesinleştirilmesi gerektiğini aktaran Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alp Burak Çatakoğlu, "Kalp krizi kesinleştiğinde acil olarak koroner anjiyografi yapılması ve tıkanan damarın balon ve stent yöntemi ile hızla açılması hayat kurtarır" dedi.

’’Haftada 5 gün yarım saat yürüyüş ’’

Yürüyüş yapmanın önemine değinen Prof. Dr. Çatakoğlu, ’’Yapılan araştırmalara göre insanların yaklaşık üçte biri hareketsiz bir yaşam sürüyor. Oysa haftada iki buçuk saat aktivite ile kalp hastalıkları azaltılabilir. Yani haftada 5 gün yarım saat yürüyüş yapmak, bisiklete binmek veya yüzmek kalp damarlarının yağlanmasına engel olacaktır’’ diye konuştu.

’’Her gün 1 porsiyon sebze şart ’’

Her gün 1 porsiyon sebze yenilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Çatakoğlu, ’’Modern hayatta hızlı gıda tüketimi ile az yiyerek çok kalori alınıyor. 20 yıl öncesiyle kıyaslandığında içilen kahve veya öğle yemeğinde hızlı tüketilen gıdalarda kalori oranları en az iki kat arttı. Bu nedenle daha kolay kilo alınıyor. 50 yaşın üzerindeki insanların yaklaşık yüzde 70’inin kilolu olduğu biliniyor. Buna engel olmak için doğru gıdaları tercih etmek ve porsiyonları küçültmek gerekiyor. Sebzeyi gıdaların merkezine yerleştirilmeli ve her gün mutlaka 1 porsiyon sebze tüketilmelidir’’ şeklinde konuştu.

’’Sigara içmeyin’’

Prof. Dr. Çatakoğlu, ’’Sigara içenler kalp krizi nedeniyle içmeyenlere oranla 2-3 kat daha fazla ölüm riski ile karşı karşıya. Sadece bıraktıktan sonra 1 yıl içinde bile kalp krizi geçirme ihtimali yarı yarıya azalıyor’’ dedi.

’’Tansiyonunuz varsa hekim kontrolünü ihmal etmeyin’’

Tansiyona dikkat çeken Prof. Dr. Çatakoğlu, ’’Yüksek tansiyonu olanlarda kalp hastalıkları ve kalp krizi riski belirgin olarak artar. 50 yaş ve üzerindeki her 3 kişiden birinde yüksek tansiyon vardır. Teşhis netleştiğinde tansiyonu normalleştirecek ilaçların başlanması kalp hastalığı ihtimalini azaltır. Günlük tuz kullanımını azaltmak, tansiyonu kontrol etmek ve oluşmasını engellemek için en pratik önlemlerden biridir’’ ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Çatakoğlu, Kalp damarlarında yağlı plak oluşumunu kolaylaştıran 7 önemli faktörü şöyle açıkladı: ’’Sigara, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, hipertansiyon, genetik öykü, hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme. Bu risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp hastalıklarının yaklaşık yüzde 80’ini önlemek mümkün olabilir.’’

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

TFF 3. Lig 4. Grup: Turgutluspor: 1- Denizlispor: 1

2025-03-26 16:41 - Spor

Metin Ergun'dan Ekonomik Kriz Uyarısı

2025-03-27 13:58 - Ekonomi

Marmaris Esnaf Odası Başkanı Tefecilikten Tutuklandı

2025-03-28 23:05 - Marmaris

MEHMET OKTAY'DAN DİSİPLİN SORUŞTURMASINA SİTEM

2025-04-02 10:41 - Siyaset

Ahmet Aras ve Gonca Köksal Dünyaevine Girdi

2025-04-01 17:02 - Gündem

Marmaris'te Tefecilik Operasyonu

2025-03-28 11:11 - Asayiş

Başkan Ünlü'den Marmaris'te Yoğun Bayram Mesaisi

2025-03-31 09:44 - Genel

Köyceğizli Öğrenciler Öykü Yarışmasında Birinciliği Paylaştı

2025-04-01 12:11 - Kültür Sanat

Köyceğizli Miniklerden Sıfır Atık Farkındalığı

2025-03-29 11:22 - Gündem

Marmaris Polisi Bayram Trafiğinde Güvenliği Artırıyor

2025-03-31 09:42 - Genel

İlgili Haberler

Nöroloji uzmanı uyardı: "Huzursuz bacağın nedeni beyindeki dopamin dengesizliği"

15:09 - Sağlık

Kefirin Mucizevi Etkiler

14:48 - Sağlık

Fırat Otizm Derneğinden otizmli bireyler için çözüm çağrısı

14:22 - Sağlık

Glokomun Belirtileri ve Erken Teşhis

13:37 - Sağlık

Uzmanından ‘yol hipnozu’ uyarısı: "Yorgunluk, dikkatsizlik riskini artırıyor"

13:23 - Sağlık

Günün Manşetleri

Metamfetaminle Yakalanan Şüpheli Tutuklandı

16:47 - Asayiş

TFF 3. Lig'de Zonguldakspor FK Galibiyeti

16:41 - Spor

Şifalı Kuzu Göbeği Mantarları Çıktı

14:40 - Gündem

Dijital Göz Yorgunluğuna Dikkat

12:49 - Sağlık

Otomobil Şarampole Yuvarlandı

12:14 - Asayiş