?>

Kanatlı etleri pişirildikten sonra hemen tüketilmeli

Artvin çoruh üniversitesi gastronomi ve mutfak sanatları bölümü öğretim üyesi prof. Dr. Hüdayi ercoşkun, kırmızı ete göre daha çabuk bozulan kanatlı etinin pişirilmesinden tüketilmesine kadar her aşamasında dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Sağlık - 1 hafta önce

Artvin Çoruh Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hüdayi Ercoşkun, kırmızı ete göre daha çabuk bozulan kanatlı etinin pişirilmesinden tüketilmesine kadar her aşamasında dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Ercoşkun yaptığı açıklamada, son günlerde medyada geniş yer bulan tavuk döner zehirlenmesi vakasının, yüzlerce kişinin hastaneye kaldırılmasına, iki kişinin entübe edilmesine yol açtığını hatırlattı. Bu üzücü olayın, hazır gıda sektöründe gıda güvenliğinin ne denli titizlikle sağlanması gerektiğini yeniden gözler önüne serdiğini vurgulayan Ercoşkun, üretim süreçlerindeki kritik eksikliklere ve alınması gereken önlemlere dikkat çekti. Ercoşkun, tavuk döner üretiminde genellikle etin yeterince pişirilmediğini, soğuk zincirin aksadığını ve hijyen standartlarının ihmal edildiğini belirterek, "Tavuk döner, özellikle salmonella ve campylobacter gibi patojenlerin üremesine elverişli bir ortam sunuyor. Üretim sırasında etin tam olarak 75 dereceye kadar ısıtılmaması, bakterilerin hayatta kalmasına ve çoğalmasına neden oluyor. Bu da tüketicilerimizin sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor" dedi. "Kanatlı etleri pişirdikten sonra hemen tüketilmeli"

Restoran, askeri birlik, okul ve hastane yemekhaneleri gibi toplu tüketim merkezlerinde gıda güvenliği açısından en riskli gıdaların kanatlı etleri olduğunu dile getiren Ercoşkun, şöyle devam etti:

"Bunun sebebi kanatlı etlerin yüksek PH’sıdır ve diğer etlere göre daha gevşek et yapısına sahip olmasıdıdır. Yüksek PH’larda genellikle insanlarda zehirlenmelere yol açan mikroorganizmalar gelişebilmektedir. Bu mikroorganizmaların kırmızı etlerde gelişmesi çok daha düşüktür. Toplu tüketim merkezlerinde büyük çaplı kanatlı etlerin pişirilmesinde tüm aşamalara dikkat edilmelidir. Ekipman kullanımı ve çapraz bulaşmanın önlenmesi büyük önem taşımaktadır. Kanatlı etleri pişirildikten sonra tüketilmelidir, muhfafaza edilmeye uygun değildir." "Tavuk döner 20 santimetreden kalın olmamalı"

Tavuk dönerin 20 santimetreden daha kalın olmaması gerektiğine işaret eden Ercoşkun, dönerin yüzeyindeki sıcaklığın 350 dereceye ulaşabildiğini ancak etin bir iki milimetre altında ise sıcaklığın zararlı bakterilerin gelişimi için ideal sıcaklıklarda olduğunu ve kesimin kalın yapılması halinde dönerin ateşe değmeyen tarafının çiğ kalabildiğine dikkat çekti.

Ercoşkun, üretim personelinin düzenli hijyen eğitim almasının da önemi olduğunu dile getirerek, "Çocuklar, yaşlılar, hamileler ve kronik hastalıkları bulunan bireyler gibi hassas gruplar, gıda zehirlenmesinden en çok etkilenen kesimlerdir. Bu kişilerin maruz kaldığı risk, yetersiz pişirme ve hijyen uygulamaları nedeniyle katlanılmaz boyutlara ulaşabiliyor. Gıda zehirlenmesi vakalarında en sık görülen belirtiler arasında mide bulantısı, kusma, ishal, karın ağrısı ve ateş yer almaktadır" diye konuştu. "Tavuk eti çabuk bozuluyor"

Ercoşkun, tavuk etinin diğer et türlerine kıyasla daha hassas olduğunu, sığır veya koyun etine göre daha çabuk bozulduğunu ve bu yüzden üretim süreçlerinde ekstra özen gösterilmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

"Tavuk etinde oluşan riskler, hijyen eksiklikleri ve ısı kontrolündeki yetersizlikler nedeniyle daha yüksek. Dolayısıyla, üreticiler ve restoranlar için gıda güvenliği standartlarına tam uyum sağlanması kaçınılmazdır. Gıda güvenliğinin sağlanması için yerel yönetimlerin veya özel denetim kuruluşlarının düzenli kontroller yaparak, üretim tesislerindeki eksiklikleri tespit edip gidermesi gerekir. Bu tür vakalar, sadece bireysel sağlık risklerini artırmakla kalmıyor, aynı zamanda gıda sektörünün itibarını da derinden sarsıyor. Tüm paydaşların üzerine düşeni yaparak, daha disiplinli bir üretim süreci oluşturması gerekmektedir."

Yaşanan tavuk döner zehirlenmesi vakasının, gıda üretiminde hijyenin, ısı kontrolünün ve denetimlerin ne kadar hayati olduğunu ortaya koyduğunu vurgulayan Ercoşkun, "Gıda güvenliği, ülkemizin geleceği için vazgeçilmez bir önceliktir. Tüketicilerimizin sağlığı için hiçbir ayrıntının göz ardı edilmemesi gerekiyor" ifadesini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

36 Bin Metrekarelik Gençlik Parkı İnşaatı Başladı

2025-04-07 09:33 - Gündem

Marmaris’te otopark çilesi otogarda da devam ediyor

2025-04-05 15:29 - Marmaris

40 bin metrekarelik Millet Bahçesini vatandaşlar kullanmaya başladı

2025-04-03 09:39 - Gündem

MEHMET OKTAY'DAN DİSİPLİN SORUŞTURMASINA SİTEM

2025-04-02 10:41 - Siyaset

Erzincan’da meyve fidanı satışına yoğun ilgi

2025-04-02 20:26 - Gündem

Ahmet Aras ve Gonca Köksal Dünyaevine Girdi

2025-04-01 17:02 - Gündem

Köyceğizli Öğrenciler Öykü Yarışmasında Birinciliği Paylaştı

2025-04-01 12:11 - Kültür Sanat

MARMARİS’TE SAĞANAK YAĞIŞ DEVAM EDİYOR

2025-04-02 14:46 - Marmaris

Kastamonu’da yunus balıklarından görsel şölen

2025-04-05 13:41 - Gündem

Kütahya OBM’ye 122 geçici işçi alımı için kura çekimi yapıldı

2025-04-04 09:57 - Ekonomi

İlgili Haberler

Söke Devlet Hastanesi’nde "Her Gebeye Bir Ebe" projesi başladı

17:35 - Sağlık

Akşehir’de döner satış yerleri denetlendi

17:29 - Sağlık

Gebe Okulu eğimini başarıyla tamamlayan ebeveyn adaylarına sertifika verildi

17:10 - Sağlık

Beyşehir’de gıda dedektifleri denetimde

16:13 - Sağlık

DİLKOM’da "Ses Bozukluklarında Planlama Nasıl Yapıyorum" semineri

15:40 - Sağlık

Günün Manşetleri

Ayı Arı Kovanlarını Parçaladı

16:37 - Asayiş

Galatasaray'da Bodrum FK Maçı Hazırlıkları Başladı

16:05 - Spor

Terörist Mağarası TSK Tarafından İmha Edildi

16:02 - Asayiş

Ayrılmak İstediği Erkek Arkadaşı Tarafından Bıçaklanarak Öldürüldü

15:57 - Asayiş

Sağlık çalışanı evinde ölü bulundu

14:18 - Asayiş