?>

Kanuni Sultan Süleyman’ın Ramazan ayında sofrasından eksik etmediği güllaç için coğrafi işaret başvuru yapıldı

Kanuni sultan süleyman'ın ramazan ayında sofrasından eksik etmediği güllaç için bilecik'te 'geleneksel ürün ad' tescil başvurusu yapılırken, kültürel korunma hedefleniyor.

Kültür Sanat - 1 hafta önce

Kanuni Sultan Süleyman’ın Ramazan ayında sofrasından eksik etmediği güllaç için Bilecik’te ’Geleneksel Ürün Ad’ tescil başvurusu yapılırken, kültürel korunma hedefleniyor.

1489 yılında saray mutfağına giren ve gül suyunun eklenmesiyle ortaya çıkan ’güllü aş’ ismi daha sonra iki kelimenin kaynaşarak tek kelimeye dönüşmesiyle güllaç şekline dönüşmüştür. II. Murad devrine yani 1400’lü yıllara ait kayıtlarda güllacın Osmanlı mutfağına girdiği ve kitaplarda yer aldığı görülen güllaç artık Bilecik’te coğrafi işaret alınarak, ’Geleneksel Ürün Adı Tescili’ yapıldı.

"Güllaç üzeri nar meyvesi ile süslenir"

Şeyh Edebali Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Gıda İşletme Bölümü Öğretim Görevlisi Mesut Kaplan, Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nin iş birliğiyle, Türkiye’nin köklü tarihi ve gastronomik mirasının önemli bir parçası olan güllaç için ’Geleneksel Ürün Ad’ tescil başvurusu yapıldığı söyledi. Kaplan, "Güllaç için süt hazırlıyoruz, sütün kıvamını biraz arttırmak için krema koyuyoruz. Sütü ilave edip yeniden karıştırmaya devam edeceğiz. Mısır nişastası, buğday nişastası ve buğday unundan elde ediliyor. Birkaç aşama ile elde ediliyor ve ince yaprak haline getiriliyor. Bunu sütle beraber tepside ıslatıyoruz ve yumuşuyor üzerine ceviz ve diğer meyvelerden özellikle nar var ise nar ile diğer meyvelerle üzerini süslüyorum" dedi.

"Güllaç 15’nci yüzyıldan günümüze kadar gelmiş bir ramazan lezzeti"

Şeyh Edebali Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Gıda İşletme Bölümü Öğretim Görevlisi Mesut Kaplan, açıklamasının devamında, "Güllaç 15’nci yüzyıldan günümüze kadar gelmiş bir ramazan lezzeti. Ramazanların vazgeçilmez bir lezzeti desek daha iyi olacak güllaç hem yapımı basit hem de sadece güllaç yapraklarını alıyoruz süt ya da sütü biraz koyulaştırdıktan sonra yaprakları ıslatıyoruz. Biraz ceviz ve meyvelerle hazır hale getiriyoruz. Hem yapımı kolay hem de lezzeti çok üstün lezzetli olan bir ürünümüz. Güllaç, Osmanlı’dan gelen bir miras olduğu kadar günümüzde de ramazanlarda da en fazla tüketilen bir tatlı olma durumunda" dedi.

"Türk Patent ve Marka Kurumuna ’Geleneksel Ad’ olarak tescil başvurusunu yaptık"

Kaplan, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Ticaret ve Sanayi Odası İşbirliği ile güllacı koruma altına aldıklarını anlatarak, "Bu geleneksel ürünün formasyonunu, üretim ve tüketim özelliklerini standardize edip bunu gelecek nesillere iletilmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmalar kapsamında Türk Patent ve Marka Kurumu’na ’Geleneksel Ad’ olarak tescil başvurusunu yaptık. Türkiye’nin her tarafında güllaçlar bu tescil başvurusu standardına uygun halde üretilecek" dedi.

"Kanuni Sultan Süleyman’ın ramazan sofralarında eksik etmediği tatlılardan bir tanesiydi"

Kaplan son olarak, "Güllaç Osmanlı Saray mutfağının en lezzetli olması yanında, halk tarafından da en fazla tüketilen tatlıydı. Kanuni Sultan Süleyman zamanında ki saray kayıtlarında güllaçtan sıkça bahsediliyor. Ondan sonraki dönemlerde de güllacı hemen hemen her belgede de görebiliyoruz ilgili kayıtlarda da, Kanuni Sultan Süleyman’ın ramazan sofralarında eksik etmediği tatlılardan bir tanesiydi ve bu gelenek her dönem devam etti günümüze kadar geldi" ifadelerine yer verdi.

Genelde mevsimin de nar tanesi kullanılıyor özellikle Bilecik nar konusunda Türkiye’nin önde gelen üreticilerinden, İnhisar bölgesi nar konusunda iyi ama şuan nar zamanı olmadığı için frambuazları kullandık.

Öte yandan, Bilecik’ten güllaç için coğrafi işaret başvurusunda bulunulmasına tepki gösteren Kastamonulu ustalar, "Bilecik ile güllacın hiçbir alakası yok" demişlerdi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris'te Taksicilerin Park Çilesi

2025-03-18 14:41 - Marmaris

ERGUN'DAN DEMOKRASİ VE HUKUK ELEŞTİRİSİ

2025-03-24 12:39 - Siyaset

MARMARİS BELEDİYE BAŞKANI ACAR ÜNLÜ, DESTEK SIRASINDA BİBER GAZINA MARUZ KALDI

2025-03-19 16:04 - Marmaris

Başkan Ünlü: "Mağduriyetimizle ilgili şikayetçi olduk"

2025-03-20 10:03 - Siyaset

İmamoğlu’nun kasası Adem Soytekin’e savcıdan "çakar" kıyağı

2025-03-22 15:57 - Asayiş

MARMARİS'TE BİNLERCE KİŞİ İMAMOĞLU İÇİN YÜRÜDÜ

2025-03-19 15:29 - Marmaris

Ortaca'da Türk Mutfağı Kursu

2025-03-18 15:55 - Eğitim

Bodrum’da kan donduran cinayet

2025-03-21 00:55 - Asayiş

MİLLETVEKİLİ ERGUN'DAN İMAMOĞLU'NA DESTEK

2025-03-19 15:06 - Siyaset

Yem karma makinesine düşen şahıs hayatını kaybetti

2025-03-20 21:49 - Asayiş

İlgili Haberler

Emniyet Müdürü Yılmaz, görevli polislerin bayramını kutladı

17:47 - Kültür Sanat

Odunpazarı Belediye Tiyatrosu’ndan Nisan ayına özel program

14:38 - Kültür Sanat

Bayramda çocukluk özlemlerini giderdiler

13:13 - Kültür Sanat

Damak çatlatan geleneksel gırniş yemeğini tadan bir daha unutamıyor

12:33 - Kültür Sanat

Fren yok, heyecan çok, geleneksel tahta araba yarışı nefesleri kesti

12:33 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Fenerbahçe, Galatasaray maçı hazırlıklarını sürdürdü

13:00 - Spor

Adı börek kendi tatlı

12:58 - Kültür Sanat

Dolandırıcılıktan aranan şahıs yakalandı

12:47 - Asayiş

Fenerbahçe - Galatasaray derbisini Cihan Aydın yönetecek

12:33 - Spor

Türk Telekom teknolojisi kütüphanelerle buluşuyor

12:08 - Kültür Sanat