?>

Kastamonu’daki Pompeipolis Antik Kenti’nde bin 800 yıl önceki gıdalar araştırılıyor

Kastamonu'nun taşköprü ilçesinde bulunan karadeniz’in efes’e olarak gösterilen ve 1800 yıl önce kullanımına başlanılan pompeipolis antik kenti’nde bulunan villada insanların beslenme şekilleri ile o döneme ait böcek çeşitlerinin araştırılmasına başlandı.

Kültür Sanat - 10 saat önce

Kastamonu’da Karadeniz’in Efes’i olarak gösterilen Pompeipolis Antik Kenti’ndeki villada insanların beslenme şekilleri ile o döneme ait böcek çeşitleri araştırılmaya başlandı.

Roma döneminde yayıldığı alan bakımından Paflagonya bölgesinin en büyük kentlerinden biri olan Pompeipolis’teki kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mevlüt Eliüşük başkanlığında yürütülüyor. Kastamonu’nun Taşköprü ilçesine bağlı Zımbıllı Tepe mevkiinde yer alan tarihi Paflagonya bölgesinin başkenti Pompeipolis Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarının yanı sıra, bulunan villa bölümünde insanların beslenme şekilleri ile böcek çeşitlerinin araştırılmasına başlandı.

Yaklaşık bin 600 metrekare alana sahip Roma villasında tuvalet kanalında yürütülen çalışmalarda toplanan tohumlar, Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Nuri Tatbul tarafından laboratuvarda incelenerek ayrıştırılıyor. İnsanların bin 800 yıl önce nasıl beslendikleri ve o döneme ait hangi besinlerin yenildiğinin ortaya çıkarılacağı çalışma çerçevesinde böcek çeşitleri de araştırılıyor. Elde edilen verilerle birlikte o dönemdeki çevresel arkeolojik çalışmalara katkı sağlanması hedefleniyor. Yapılan incelemelerde şu ana kadar 50 farklı bitki türünü tanımlanırken, bin 800 yıl öncesine ait olduğu düşünülen arı da kazı çalışmalarında tespit edildi. "Bitki kalıntıları aracılığı ile yerleşimin beslenme alışkanlıklarını anlamaya çalışıyorum"

Çalışmalarla ilgili bilgi veren Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Nuri Tatbul, "Bu projede ben çevresel arkeoloji çalışmalarıyla ilgileniyorum ve bir alt disipline olan arkeobotanik çalışmaları yürütüyorum. Bu çalışmanın kapsamında yerleşimdeki villada bulunan çöp çukuru, yanık alanlar, mutfak alanı, depolama alanı, su sistemi, kanalizasyon gibi ortamlardan örnekler alıyorum ve toprak örneklerini suda yüzdürme yöntemini uyguluyorum ve bitki kalıntılarını ayırıyorum. Bu ayırdığım bitki kalıntıları aracılığı ile yerleşimin beslenme alışkanlıklarını anlamaya çalışıyorum. Bu birinci amacım. Bu çalışmanın sonucunda da yerleşiğindeki insanların ekonomik olarak kullandıkları tahıllar, baklagiller, meyve türleri gibi bitkileri yani ekonomik önemi olan bitkileri değerlendirerek yerleşimin ekonomisini anlamaya çalışıyorum. Aynı zamanda üretim, tüketim, atık gibi davranışları da gözlemleyebiliyoruz, tanımlayabiliyoruz" dedi. "Şimdiye kadar yaklaşık 50 farklı bitki türünü tanımlayabildik"

Çalışmaların döneme ışık tutacağını kaydeden Tatbul, "İkinci amacım bu yerleşimde yerleşimin etrafındaki mikrofauna yani küçük hayvan türleri ve aynı zamanda flora yani yerleşim etrafındaki geçmişteki bitki örtüsünü tanımlamaya çalışıyorum. Böylece yerleşimin etrafında geçmiş dönemdeki çevresel şartları anlayabileceğiz. Bunun için de ikinci öneme sahip olan yabani bitki türleri, bu bitki türleri şimdiye kadar yaklaşık 50 farklı bitki türünü tanımlayabildik. Bu yerleşimin de yaşamın sürdüğü, terk edildiği, tekrar yerleşildiği ve tekrar terk edildiği gibi yaklaşık 800-900 yıllık bir süre kullanılmış. Bu sayede bu yerleşim süreci içinde geçmiş çevrenin yeniden kurgulanmasını, bilimsel veriler aracılığıyla yapmayı planlıyorum" diye konuştu. "Geçmiş dönemden günümüze kalan böcekleri de inceliyoruz"

Böcek türlerini tespit ederek dönemin çevresel şartlarını tespit etmeye de çalıştıklarını kaydeden Tatbul, "Bir diğer alan böcek bilimi. Bizim bu aldığımız örneklerde böcekler de çıkıyor. Bunun için de yine biyologlarla birlikte çalışarak başka bilgilere ulaşacağız ve böylelikle hem bitki hem de mikrofaunayı analiz ederek geçmiş doğal şartları daha iyi anlayabileceğiz. Yabani bitki türleri çok önemli, çünkü her bir türün yaşam şartları var. Örneğin yaşadığı bir sıcaklık aralığı var. Bir yağış rejimi var, bir nem oranı var ve bu açıdan bakarak belki geçmiş iklim ve çevresel şartları da öğrenebiliriz" ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

MARMARİS'TE SU FATURALARINA İSYAN BÜYÜYOR

2025-02-07 11:50 - Marmaris

Abdülkerim Bardakcı, bilinçli kart görme sebebiyle PFDK’ya sevk edildi

2025-02-04 23:52 - Spor

MUĞLA TARİHİNİ BÜYÜLEYEN MUHTEŞEM EFSANELERİ

2025-02-10 11:23 - Turizm

Samsun’da 292 gram metamfetamin ele geçirildi: 2 gözaltı

2025-02-05 18:31 - Asayiş

6 Şubat felâketini unutmadık, unutturmayacağız!

2025-02-06 13:08 - Gündem

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nde en düşük maaş 46 bin TL oldu

2025-02-07 18:19 - Ekonomi

Kastamonu’da seyir halindeki otomobil alev alev yandı

2025-02-05 00:05 - Asayiş

Mersin Erdemli’de budanan dallar odun oluyor vatandaşların evleri ısınıyor

2025-02-08 11:09 - İnsan

MUĞLA'DA ERKEN ÇİÇEK AÇAN BADEMLERDE DON KORKUSU

2025-02-08 12:58 - Marmaris

Minibüs zamlarına tepki

2025-02-07 12:36 - İnsan

İlgili Haberler

Aydın Büyükşehir’den Söke’de iki kültür etkinliği

15:59 - Kültür Sanat

Usta sanatçı, Mehmet Akif’in oğlu Emin Ersoy’u andı

15:56 - Kültür Sanat

M1 Konya AVM’den Sevgililer Günü’ne özel etkinlikler

15:33 - Kültür Sanat

11 kursiyerin 47 bastonu sergilendi

15:13 - Kültür Sanat

Konyaaltı’nda senfonik rock rüzgarı

13:59 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Ofis Boynu Riskine Karşı 12 Etkili Öneri

17:52 - Sağlık

Atık pili getir, hediyeyi götür

15:54 - Gündem

Oğlu tarafından bıçaklanan baba hayatını kaybetti

15:31 - Asayiş

Dolandırıcılık Davasında Savunma Tarihleri Belli Oldu

16:38 - Asayiş

Erdoğan'a Malezya'dan Akademik Onur

16:38 - Dünya