Kazdağları’nda, maden ve inşaat projelerinin tehdidi altında olan ekosistem, bu kez 100 yıllık çam ağaçlarının devrilmesiyle bir darbe daha aldı. Kazdağları Ekoloji Platformu, Kazdağları'nın eteklerinde ormanı yok eden testerelerin ve kepçelerin sesinin kuşların cıvıltısının yerine geçtiğini duyurdu. Platform, ağaçların, hayvanların ve yerel halkın yaşam alanlarının yok edilmesine karşı kararlı bir duruş sergileyerek, Kazdağları'ndaki ekosistemi savunma mücadelesine devam edeceklerini belirtti.
BİR KİŞİNİN RANTI İÇİN BU EKOSİSTEM KAYBOLAMAZ
Kazdağları Ekoloji Platformu açıklamasında, “Kazdağları’nın eteklerinde 100 yıllık, 50 yıllık, 30 yıllık çamlar devrildi. Dağların eteklerinde kuş sesleri yerine testerelerin, kepçelerin sesi var. İstiyorlar ki bir kişinin rantına yaşayan capcanlı bir ekosistem kaybolsun ortadan. Köyler, meralar, ektiğimiz, biçtiğimiz topraklar yerle bir olsun. İstiyorlar ki susalım, kulaklarımızı tıkayalım, hiç konuşmayalım bu vahşeti, bu yok edilişi. Hep onlar haklı, biz haksız, hep onlar kazanan, biz kaybeden, hep onların dedikleri hiç bizim değil. Biz bu kurdun, kuşun, bu karacanın, bu yılanın, bu tilkinin, bu sincabın, bu domuzun yanında olacağız” ifadeleri yer aldı.
EVLERİNİ ÇALDIĞINIZ BU CANLILARI SAVUNACAĞIZ
Açıklamanın devamı şöyle: “Evini çaldığınız bu canların hakkını savunacağız.. Her ağacı tek tek savunduğumuz gibi. Atık havuzlarınız, paşa dağlarınız bu coğrafyanın kaderi değil. Suyumuzdan da, toprağımızdan da vazgeçmeyeceğiz. Bu suyun toprağın sahibidir ağaçlarımız, hayvanlarımız, burada yaşayan köylülerimiz, maden değil. İyi bakın fotoğraflara bir yıkımın, bir yok edilişin resmidir bunlar. Susmayın, sessiz kalmayın. Ses çıkarın Kazdağları için her nerde ve nasıl olursa. Sesi çıkmayan ağaçların sesi olun.”
Açıklamada, "İstiyorlar ki, bir kişinin rantı için yaşayan bu canlı ekosistem kaybolsun. İstiyorlar ki biz susalım, bu vahşeti görmeyelim. Ama biz, her ağacı, her canlıyı savunacağız" denildi. Kazdağları Ekoloji Platformu, bölgedeki doğal kaynakların, madenlerin değil, orada yaşayan hayvanların ve köylülerin hakkı olduğunu vurguladı. "Sesi çıkmayan ağaçların sesi olun" diyerek, tüm duyarlı insanları Kazdağları'ndaki bu yıkıma karşı sesini yükseltmeye çağırdı.
Devriye giden 100 yıllık çam ağaçları, bölgedeki ekosistemin bir simgesi olarak büyük bir kayıp oluştururken, yerel halkın ve ekoloji savunucularının tepkisi her geçen gün artıyor. Kazdağları’nın doğal zenginliklerinin yok edilmesine karşı, mücadele devam ediyor.