?>

Kıbrıs şehidi Zeki Alpsoley’in ailesi hatıralarını anlattı

Türk tarihinin unutulmaz kahramanlarından biri olan muhabere çavuşu zeki alpsoley, 1974 kıbrıs barış harekatı’nda gösterdiği cesaretle vatanı uğruna canını feda eden kahraman askerlerimizden biri oldu. Yalovalı alpsoley, harekatın ilk gecesinde beşparmak dağları’ndaki atak tepe’ye düzenlenen rum komando taarruzu sırasında tim arkadaşları ve kıbrıslı mücahitlerle birlikte şehit düştü. Aradan geçen 50 yıla rağmen, ailesinin ve milletimizin yüreğinde derin izler bıraktı.

İnsan - 7 saat önce

Türk tarihinin unutulmaz kahramanlarından biri olan Muhabere Çavuşu Zeki Alpsoley, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nda gösterdiği cesaretle vatanı uğruna canını feda eden kahraman askerlerimizden biri oldu. Yalovalı Alpsoley, harekatın ilk gecesinde Beşparmak Dağları’ndaki Atak Tepe’ye düzenlenen Rum Komando Taarruzu sırasında tim arkadaşları ve Kıbrıslı mücahitlerle birlikte şehit düştü. Aradan geçen 50 yıla rağmen, ailesinin ve milletimizin yüreğinde derin izler bıraktı.

Zeki Alpsoley’den geriye siyah-beyaz fotoğraflar ve ailesi için bıraktığı ses kaydı kaldı. O kayıt, ailesinin yıllar sonra dinlediği bir veda niteliği taşıyordu. Ancak kahraman çavuş, o mesajından kısa bir süre sonra Kıbrıs topraklarında şehadet şerbetini içti. 1930 doğumlu olan Şehit Zeki Alpsoley’in annesi Şükriye Alpsoley, Atatürk’ü görme fırsatı bulan nadir isimlerden biriydi. 2 Kasım 1938’de Bursa’da Merinos Fabrikası’nın açılışına giden Şükriye Alpsoley, o anları şu sözlerle anlattı: "Atatürk, Merinos Fabrikası’nı açmak için Bursa’ya gelmişti. O açılışta Atatürk’ü görmüştüm. Hayal-meyal hatırlıyorum ama hatırlıyorum. Fabrika evimizin oradaydı. Herkes açılışa gidiyordu. Ben de takıldım peşlerine gittim. Atatürk heybetliydi. Heybetini hatırlıyorum. Sesini hatırlıyorum."

Ancak yıllar sonra, bir anne için en büyük acılardan biri olan evlat acısını yaşadı. Zeki Alpsoley, üniversite sınavlarını kazanamayınca askere gitmeye karar verdi. Kimseye danışmadan başvurusunu yaptı ve acemi birliğini İskenderun’da tamamladı. Ardından Kıbrıs Barış Harekatı’na katılarak cepheye gönderildi. O günlerde aileler çocuklarından mektuplar yoluyla haber alıyordu. Zeki Alpsoley de ailesine birçok mektup yazmıştı.

Zeki Alpsoley’in kız kardeşi Figen Alpsoley Taca, şehadet haberini nasıl aldıklarını şu sözlerle anlattı: "Her zaman abimden haber alamadığımız için gelmesine yakın babamla birlikte postaneye gitmiştik. Haber alamıyoruz, ulaşamıyoruz diye. Postanede bekledik, sıramız geldi. Babam, askerlik yaptığı yeri aradı. Sonuç tabii üzücü oldu. Postanede şehit haberini aldık. Eve geldik ama nasıl geldik hatırlamıyorum. Bitik, perişan haldeydik. Ben o zaman daha küçüğüm. Anneme de babam vermiş o kara haberi. Ben gittim komşulara haber verdim. Bursa’dan akrabalara haber verildi. Herkes geldi. Kendimizde değildik o zaman hiç. Herkes perişandı." Taca, kardeşinin şehit olduktan sonra Kıbrıs’ta defnedildiğini ve ilk ziyaretlerini harekat bittikten 1-1,5 yıl sonra gerçekleştirebildiklerini belirtti. İlk mezar yeri Lefkoşa’da olan Zeki Alpsoley’in naaşı, daha sonra diğer şehitlerle birlikte Boğaz Şehitliği’ne taşındı. Aile, naaşını Türkiye’ye getirmek istese de izin verilmedi. Ağabeyini anlatan Alpsoley, "Ağabeyim çok şen şakrak biriydi. Güldürürdü hepimizi. Tek biz değil; bütün aileyi güldürdü. Çok yakışıklıydı. 1.92 boyunda, yeşil gözlü, esmer; çok güzeldi. Ağabeyim çok mektup yazdı askerdeyken. Türk halkının oradaki karşılamasını bile detaylı anlatırdı" dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Şırnak’ta dağ keçileri dronla görüntülendi

2025-03-13 11:14 - Gündem

Fenerbahçe, ASVEL’i konuk edecek

2025-03-12 11:32 - Spor

Şahinbey Belediyesi’nden öğrencilere sahur ikramı

2025-03-16 17:39 - Kültür Sanat

Galatasaray, Antalyaspor maçı hazırlıklarını tamamladı

2025-03-14 09:19 - Spor

Ortaca'da Drone Destekli Trafik Denetimi

2025-03-11 11:11 - Genel

Armutalan İçin Yeni İmar Planı Onaylandı

2025-03-13 10:23 - Gündem

Mehmet Oktay: "Siyasi Bir İtibar Suikastine Uğruyorum"

2025-03-12 13:55 - Marmaris

Gazetecilerden Yeni Emniyet Müdürü Özdemir’e Ziyaret

2025-03-11 17:10 - Marmaris

GETOB kendi dergisinin tanıtımını yaptığı toplantıda yeni sezon için olumlu konuştu

2025-03-12 17:02 - Genel

Marmaris’te Kokain ve Metamfetamin Ele Geçirildi

2025-03-13 16:38 - Marmaris

İlgili Haberler

Şehit Yasin Karaca’nın yenilenen babaevi dualarla ailesine teslim edildi

21:02 - İnsan

Belgrad Ormanı’nda ölü bulunan Fahrettin Öter memleketi Hakkari’de toprağa verildi

19:07 - İnsan

Kütahya Kızılay’da genel kurul heyecanı

18:46 - İnsan

İftar sofralarını süsleyen hurmalar, tansiyon dengeleyip, kalp ritmini düzenliyor

17:00 - İnsan

Çarşamba Denetim Serbestlikten şehitlik ziyareti ve seminer

16:56 - İnsan

Günün Manşetleri

Kayıp Fotoğrafçı Evinin Balkonunda Ölü Bulundu

15:30 - Asayiş

Suriyelilerin Dönüşü Konut Piyasasını Nasıl Etkiledi

15:30 - Ekonomi

Sanatçı Züleyha Ortak'ın Evine Gelen Tamirci Öldürüldü

15:30 - Asayiş

Isparta'da Annenin Çocuğuna Şiddet İddiası

15:30 - Asayiş

Limon Tarlada 15 TL

15:30 - Ekonomi