?>

Kızılcapınar Barajı’nda sular çekilince terk edilmiş yapılar ortaya çıktı

Zonguldak'ta 31 yıl önce işletmeye alınan kızılcapınar barajı'nda suların çekilmesiyle birlikte terk edilmiş yapılardan bazıları gün yüzüne çıktı. Yapılar dron ile havadan görüntülendi

Gündem - 4 ay önce

Zonguldak’ta 31 yıl önce işletmeye alınan Kızılcapınar Barajı’nda suların çekilmesiyle birlikte terk edilmiş yapılardan bazıları gün yüzüne çıktı.

Karadeniz Ereğli ilçesine bağlı Ova köyü mevkisindeki çay üzerine 1994 yılında inşa edilerek işletmeye alınan 36 milyon metreküp kapasiteli Kızılcapınar Barajı’nda suların azalmasıyla birlikte eski yapılan gün yüzüne çıktı. Su seviyesi 100 kotunda olan barajda, suların çekilmesiyle birlikte ortaya çıkan manzara dron ile havadan görüntülendi.

Barajın inşası sebebiyle evlerin terk edilerek köyün üst bölgedeki yamaca inşa edildiğini; bazı köy sakinlerinin de ilçe merkezine taşındığını anlatan Ova Köyü Muhtar Azası Osman Sevim, "Bu yapılar 1975’li yıllarda yapıldı. 1992 yılından sonra baraj inşaatının başlamasıyla birlikte bazı köy sakinleri başka yere taşındı. İlçe merkezine taşınanlar oldu. Yeri olanlar köyü yukarı taşıyarak evlerini yaptı. Baraj geldikten sonra kullanılmayan bu evler su altında kaldı. Sular çekildi. Su evlerin sınırına kadar geliyordu. Dolduruyordu. Bu yapılar gözükmüyordu. Sular çekilince evler gözükmeye başladı. Bu suyun altında insanların arsası vardı, fındığı vardı. Mezarlıklar vardı. Hepsi suyun altında kaldı. Yolda vardı. Köyün bir başından giriyordu Kızılcapınar istikametine kadar gidiyordu. Mezarlıkları çıkartılabilenler çıkartıldı. Daha eskiden defnedilenler kaldı. Çünkü yerleri belli değildi. Yerleri bilinen definler alındı" diye konuştu.

Barajdaki suyun Nisan ayına kadar beklenen yağışlarla birlikte yeniden yükselmesi öngörülürken vatandaşların özellikle bahçe sulama, araç yıkama konularında duyarlı davranmaları, suyu tasarruflu kullanmaları istendi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Operasyonda 40 Gram Metamfetamin ve Av Tüfeği Ele Geçirildi

2025-01-29 11:58 - Asayiş

Yastık İçine Saklanmış Metamfetamin Ele Geçirildi

2025-02-01 11:09 - Asayiş

Sakarya’da uyuşturucu operasyonları: 76 kilo metamfetamin ele geçirildi

2025-02-04 12:49 - Asayiş

ANTALYA’DA 13 KİLOGRAM SKUNK VE METANFETAMİN ELE GEÇİRİLDİ

2025-01-29 14:43 - Asayiş

Yolbulan metal işçilerine Başkan Amaç’tan destek

2025-01-30 16:51 - Genel

MUĞLA’DA  METAMFETAMİN, KOKAİN COK ÇEŞİTLİ UYUŞTURUCU MADDE ELE GEÇİRİLDİ

2025-02-01 12:30 - Asayiş

Zehir tacirlerine darbe: 15,5 kilo metamfetamin ele geçirildi

2025-02-01 12:29 - Asayiş

Yeni Rakip DeepSeek, Yapay Zeka Pazarını Salladı

2025-01-28 15:38 - Ekonomi

Samsun’da Extacy, Bonzai ve Metamfetamin Yakalandı

2025-01-29 15:20 - Asayiş

Muğla’nın Ocak ayı ihracatı 80,5 milyon dolar

2025-02-04 11:31 - Ekonomi

İlgili Haberler

Bakan Kurum, Malatya’da tamamlanan konutları paylaştı

21:07 - Gündem

Tatvan’da gökyüzü kızıla büründü

19:31 - Gündem

Nilüfer Çayı için Bursa Platformu’ndan çözüm önerisi

19:06 - Gündem

Şanlıurfa Valiliği, sel ve su baskınları konusunda uyardı

18:16 - Gündem

Beyşehir’de hububat ekili alanlara yakın takip

17:43 - Gündem

Günün Manşetleri

3 kişinin cinayet olayında yeni gelişme

15:13 - Asayiş

Eşini Ayırmak İsteyen Kadın Yaralandı

13:26 - Asayiş

Doktor Evinde Ölü Bulundu

13:17 - Asayiş

Kadın Kooperatifi Türkiye Pazarına Açılıyor

13:11 - Genel

Dünya Plaj Voleybolu Alanya etabı başladı

13:06 - Spor