?>

Konutta amortisman süreleri kısaldı

Mustafa hakan özelmacıklı

Ekonomi - 6 ay önce

İSTANBUL (İHA) – Kira ücretlerinin ülke genelinde artmasına konut fiyatlarındaki reel bazlı düşüş eklenince amortisman süreleri kısaldı. Kira ücretleri ülke genelinde özellikle de büyükşehirlerde ciddi oranda artış gösterdi. Merkez Bankası’nın Konut Fiyat Endeksi verisine göre de kasım ayında konut fiyatlarının reel bazlı yüzde 12 oranında düştüğü görüldü. 10 aydır konut fiyatlarında reel bazlı düşüş sürüyor. Konut fiyatlarındaki reel bazlı düşüşe kira fiyatlarındaki artış da eklenince amortisman süreleri kısaldı. Geçtiğimiz yıllarda 25-30 yıla kadar çıkan amortisman süreleri İstanbul, Ankara ve İzmir’de ortalama 15 yıla kadar düştü. Amortisman sürelerinin kısaltan faktörlere ilişkin açıklamalarda bulunan Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Maliyet artışları ve sıfır konutlara erişmenin daha zor olması nedeniyle vatandaşlar uygun fiyatlı ikinci el konutlara yoğun talep gösteriyor. Bu noktada düşen amortisman süresi etkili oluyor. Ülkemizde 2-3 yıl öncesine kadar kira, konut fiyatını ortalama 25 yılda amorti ediyordu. Bu dönemde 25 yıllık amortisman süresi 14-15 yıla kadar düştü. Şu anda konutlarda kira ücretlerinin artmasından dolayı, diğer yatırım enstrümanları arasında da trend haline geldi. Yüzde 25 kira artış sınırının kalkmasıyla kira yatırım getirisi olarak değerlendirilmeye başladı. Reel olarak konut fiyatlarının düşüş göstermesi de bu durumda etkili oluyor" dedi. "Kiralık konut sayısı ilanı arttı, satılık konut ilanını azaldı"

Kiralık konut ilanlarının satılık konut ilanlarına oranla arttığını belirten Özelmacıklı, "Satılık dairelerde konut portföyü sayısı azaldı. Kiralık daire sayısında artış yaşanıyor. Bu durum da önümüzdeki dönemde kira ücretlerinin yatay seyredeceğini gösteriyor" ifadelerini kullandı. İpotekli konut satışlarında artış

İpotekli satışlarda da artış olduğunu kaydeden Özelmacıklı, "Bu yıl konut tarafında 1 milyon 500 bin bandında satış olmasını bekliyoruz. İpotekli satışlarda yüksek faiz oranlarına rağmen geçtiğimiz yıla göre ciddi artış var. Önümüzdeki dönemde enflasyonda yaşanan gerilemenin ardından konut kredilerinde düşüş görülebileceği beklentisi var. Bunun sonucunda konut fiyatlarının artacağını düşünen vatandaşlar bu dönemde yüksek kredi oranlarına rağmen ipotekli konut satın alıyor" diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Metal atölyesinde çıkan yangında paralar yandı

2024-12-15 14:10 - Asayiş

Kanada Maliye Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Chrystia Freeland istifa etti

2024-12-16 23:20 - Siyaset

FETHİYE GÜNLÜKLÜ KOYU'NDAKİ YAPILAŞMA İPTAL EDİLDİ

2024-12-18 16:40 - Asayiş

Marmaris'in Doğal Cenneti, Turgut Şelalesi

2024-12-20 12:33 - Marmaris

KIZKUMU: DÜNYACA BİLİNEN EFSANEVİ GÜZELLİK

2024-12-16 12:16 - Marmaris

Mersin’de otoban yol kenarları ağaçlandırılıyor

2024-12-14 10:25 - Gündem

Erzurum Valiliği ile Atatürk Üniversitesi arasında, ortak çalışma alanlarına yönelik iş birliği protokolü imzalandı

2024-12-14 10:37 - İnsan

Ankara Deneyap Proje Şenliği Sincan’da başladı

2024-12-15 14:18 - Teknoloji

Yenişehir’e dev yatırımda sona yaklaşıldı

2024-12-17 15:52 - Genel

Bakan Bak, bütçesinin sunumunu yaptı

2024-12-14 10:16 - Siyaset

İlgili Haberler

Türkiye ile Venezuela arasında ticaret hacmi hedefi 3 milyar dolar

13:44 - Ekonomi

Kepez Belediyesi’nden örnek tasarruf

13:43 - Ekonomi

Erzurum’da bir ayda 694 uçuş gerçekleşti

13:42 - Ekonomi

Samsun’un ticaret kalbi, gurbetçileri bekliyor

13:30 - Ekonomi

Ahlatlı çiftçi 30 ton karpuz dağıttı

12:29 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Yaz mevsiminin gelmesiyle gondol turlarına talep arttı

11:16 - İnsan

Köpeğe çarpmamak için manevra yapan sürücü kaza yaptı

11:14 - Asayiş

Sigara içen çocuklar otları tutuşturdu

11:06 - Asayiş

Otomobil mağazaya daldı

17:58 - Asayiş

İş yeri kurşunlayan 2 kişi tutuklandı

17:36 - Asayiş