?>

Köyceğiz’de krom madeni projesine tepkiler büyüyor

Eti Krom AŞ’nin Muğla Köyceğiz’deki krom madeni işletmeciliği için başlattığı ÇED süreci, yerel halkın büyük tepkisini çekti.

Gündem - 6 ay önce

Muğla'nın Köyceğiz ilçesine bağlı Ağla Yayla köyünde Eti Krom AŞ’nin planladığı yeraltı krom madeni işletmeciliği, çevre aktivistleri ve yerel halktan yoğun tepkiler almaya devam ediyor. Şirket, 25 hektarlık bir alanda patlatmalı yer altı madeni işletmek için ÇED sürecini başlatmış durumda. Vatandaşlar tepkili.

Sandras'ı Koruma Platformu’ndan Neşe Yüzak, toplantıda yaptığı açıklamada, maden ruhsatı için başvurulan alanın koruma altındaki Kartal Gölü doğal sit alanına kadar uzandığını vurguladı. Yüzak, sürecin 2022 yılında başladığını ve Bakanlığın "ÇED gereklidir" kararını verdiğini belirtti.

 

SALGIN DÖNEMİNDE OLDUBİTTİYE GETİRİLDİ

O dönem pandemi nedeniyle 60 yaş üstü bireylerin sokağa çıkamadığı saatler için yapılan toplantı duyurusunun, katılımı olumsuz etkilediğini ifade eden Yüzak, “Krom madeni ruhsatı için Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğüne başvurarak 25 hektar altında, patlatmalı yeraltı madeni için ÇED süreci başlatmak istediğini Bakanlığın ise "ÇED gereklidir" kararı verdiğini belirtti. Yüzak, yine o dönemde pandemi koşullarında 60 yaş üstünün sokağa çıkamadığı saatler için toplantı duyurusu yapıldığı ve toplantı koşullarının sağlanamaması sonucu yapılamadığını hatırlattı.

 

AYNI GÜN 2 AYRI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

Eti Krom AŞ’nin Muğla'nın Köyceğiz ilçesindeki krom madeni projesi, Menteşe Karacaören Köyü’nde düzenlenen halkın katılımı toplantısıyla birlikte yeniden tartışma konusu oldu. Neşe Yüzak, toplantının aynı gün Köyceğiz’deki diğer toplantıyla çakıştığını belirtti.

Yüzak, toplantıda bariz eksiklikler ve yetersizliklerin dile getirildiğine dikkat çekti. Buna rağmen, Karacaören'in Sandras eteklerinde maden işletmesinin devam ettiğini vurguladı. “İkinci bir işletme köye açılmak istenmekte ve gelecekte köyü de içine alacağı görülmektedir,” diyen Yüzak, projenin yerel halk için büyük bir tehdit oluşturduğunu ifade etti.

Yerel aktivistler, krom madeni işletmeciliğinin çevresel etkileri ve köy yaşamına olan olumsuz yansımaları konusunda endişelerini dile getirirken, halkın bu tür projelere karşı direnişini sürdüreceği bildirildi.

 

ÇED RAPORU HİDROLOJİK VE FLORA-FAUNA AÇISINDAN YETERSİZ

Yüzak, toplantıya konu olan ÇED raporunun hidrolojik değerlendirme ve flora-fauna çalışmaları açısından yetersiz olduğunu belirtti. “Ayrıca 2022’ye ait finansal değerlerin korunduğu için maliyet ve ücret bilgileri tamamen gerçek dışı kalmıştır” diyen Yüzak, şirketin rezerv tenör tespitini kendi laboratuarında yaptırdığını da ifade etti.

Yüzak, raporun Erzincan'daki Kartaltepe firmasına ait verilerden kopyalandığını iddia ederek, acil durum planları gibi kritik belgelerde Erzincan projesinin yüklenicisinin adının geçtiğini vurguladı. Bu durumun, projenin ciddiyetine ve yerel halkın güvenliğine zarar verdiğini belirten Yüzak, maden projesinin yerel ekosistem ve topluluk üzerindeki olumsuz etkileri konusunda halkı bilinçlendirmeye devam edeceklerini açıkladı.

 

PROJE, KESİN KORUNAN DOĞAL SİT ALANINA SADECE 180 METRE Projenin kesin korunan doğal sit alanına sadece 180 metre mesafede yer alması nedeniyle ciddi endişelere yol açtığını belirten Yüzak, “Bölge, önemli endemik değerler taşımasının yanında önemli bir su havzası. Karaçam gibi bölgemizde geniş yayılımı olmayan asırlık ağaçlar barındırıyor. Kartal Gölü ve civarı, buzul çağı fosilleri içeriyor” diyerek, toplantıya katılan Köyceğiz Belediye Başkanı ve Beyağaç Belediyesi yetkililerinin projeden haberdar olmadıklarını hatırlattı. Neşe Yüzak, Muğla halkının anayasanın 56. maddesi uyarınca “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir” hakkını savundu.

Halkın katılımı toplantısının, proje tanıtım dosyası niteliğinde bile olmayan bir çalışma ile yapılmak istenmesi üzerine, “toplantı yapılamadı” tespit tutanağı düzenlendi. Katılımcılar, dilekçe vererek ÇED sürecinin devamı halinde yeniden halkın katılımı toplantısı yapılması gerektiğini kayda aldırdı. Yerel halk, çevresel etkilerin dikkate alınmasını ve projeye karşı duruşlarını sürdürmeye kararlı.

 

 

Haftanın Öne Çıkanları

Samsun’da 730 gram metamfetamin ele geçirildi

2024-10-13 21:44 - Asayiş

Metalik eserler sergisi ‘Art-ık Sanat’ OSM’de açılıyor

2024-10-14 12:44 - Kültür Sanat

Uludağ iş dünyasının buluşma noktası haline geliyor

2024-10-15 13:01 - Ekonomi

Halk Kafe Marmaris'te emeklinin imdadına yetişti

2024-10-17 14:51 - Marmaris

Muğla’da keşfedilmeyi bekleyen cennet: Çandır

2024-10-17 12:04 - Gezi

BU ZAKKUMDAN DÜNYADA SADECE KÖYCEĞİZ’DE VAR

2024-10-14 14:21 - Genel

Bodrum’daki villa projesine tepki: TFF Başkanı istifa etmeli

2024-10-17 13:53 - ÇEVRE

Marmaris’te turizm sezonu 15 gün uzadı

2024-10-18 11:59 - Marmaris

Muğla'da orman yangınlarına müdahale devam ediyor

2024-10-19 13:34 - Asayiş

Marmaris’te şehrin göbeğindeki palalı kavga cep telefonu kameralarına yansıdı

2024-10-14 01:05 - Asayiş

İlgili Haberler

Erzincan’da kış uykusundan uyanan ayı havadan görüntülendi

00:05 - Gündem

Erzincan seralarında yılda 3 ürün dönemi

23:07 - Gündem

Muğla İletişim Bölge Müdürlüğünde Bayrak Değişimi

19:05 - Gündem

Kokarca bilgilendirme toplantısı

18:08 - Gündem

Çarşamba’da TMO fındıkları satışa çıktı

17:34 - Gündem

Günün Manşetleri

Elektronik Sigara Çocuk Yaşta Akciğer Kanseri Yapıyor

15:29 - Sağlık

Boşanma Aşamasındaki Eşini Sokak Ortasında Öldürdü

15:06 - Asayiş

Epilepsi Hastası Minik Aras'ın Hayali Gerçekleşti

13:44 - İnsan

Bıçaklı Kavgada Bir Genç Hayatını Kaybetti

13:18 - Asayiş

Temizlikçi Kılığında Ayakkabı Hırsızlığı

13:09 - Asayiş