?>

Köylüler, kül yağdıran termik santral için eylem yaptı

Adana'nın yumurtalık ilçesine bağlı sugözü köyünde yaşayan vatandaşlar emba termik santralinden dolayı çevrenin kirlendiğini, kül ve toz yağdığını, işe alınan köylülere kötü davranıldığını, işe başvuran mühendislerin çöpçü olarak alınmak istendiğini öne sürdü.

Gündem - 3 hafta önce

Adana’nın Sugözü köyünde bulunan Emba Termik Santrali’nin çevreyi kirlettiğini, köye kül ve toz yağdığını ileri süren yöre sakinleri eylem yaptı. Yöre sakinleri, eylemde ayrıca işe alınan köylülere kötü davranıldığını öne sürdü.

Yumurtalık ilçesine bağlı Sugözü köyünde 2014 yılında yapımına başlanan ve 2020 yılının sonunda faaliyete giren Emba Termik Santrali önünde köylüler eylem yaptı. Jandarmanın geniş güvenlik önlemi aldığı eylemde bölge sakinleri, Emba Termik Santrali’nden dolayı çevrenin kirlendiğini, kül ve toz yağdığını, işe alınan köylülere kötü davranıldığını, iş başvurusu yapan mühendislerin ise çöpçü olarak alınmak istendiğini öne sürdü. "Bunlar sadece tespit değil, mahkeme kararıyla belgelenmiş gerçeklerdir"

Yöre sakinlerinden Turgay Özarslan, "Günlük yüzlerce ton kül ve toz kontrolsüzce çevreye yayılmakta, araçlar yasal sınırların çok üstünde yükle köy yollarımızdan geçmekte, yollarımız harabeye dönmektedir. Proses sistemleri arızalı, biyomakları çökmüş, atık ve kimyasal sular derelerimize ve denizimize salınmaktadır. Santralin kül sahalarında tehlikeli atıklar, yasal sınırın çok üzerinde ve sulama yapılmaksızın depolanmaktadır. Toz fırtınaları köyümüzü boğmakta, topraklarımızı çoraklaştırmakta, tarım rekoltemizi yerle bir etmektedir" dedi.

Özarslan, enerji üretimi bahanesiyle kükürt dioksit salınımının artırılarak sağlık ve çevrenin hiçe sayıldığını öne sürerek şöyle devam etti:

"Üstelik bunlar sadece tespit değil, mahkeme kararıyla belgelenmiş gerçeklerdir. Emba hakkında lisans iptal davası açılmıştır. Güneş panellerinin tamamı hazineye aittir. Köy halkından arazileri aldılar ve güneş panelleri koydular. Bunların hiçbir yasal statüsü yoktur. Buraya özel bölge ilan ettik diyerek buradaki köylülerin geçim kaynağı olan ve devlete ait olan arazileri gasp ettiler."

Köy sakinlerinden Nusret Naci Gökoğlu da, "Üniversite mezunu çocuklarımız buraya gelip çalışmak istediklerini söylüyorlar. İşe alım şartı düz işçi, yani çöp yükleyeceksin diyorlar" diye konuştu.

78 yaşındaki Cennet Ayas ise, "Tırnaklarımızla kazıdık, biz burada neler çektik neler. Biz çektik bari çocuklarımız rahat etsin. Burada kanser oranı yüksek. Bu da işletmeden kaynaklanıyor" iddiasında bulundu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Şehitkamil’den yeni mesire alanı

2025-04-17 16:46 - Gündem

Grekoromen Güreş Milli Takımı, Kazakistan’dan 5 madalya ile döndü

2025-04-19 20:04 - Spor

Üniversite öğrencisi hayatını kaybetti

2025-04-20 10:11 - Asayiş

İYİ Parti'li Ergun'dan Faiz Uyarısı

2025-04-16 13:11 - Ekonomi

Üzerinden tüfek ve tabanca çıktı

2025-04-20 09:42 - Asayiş

Gümüşhane’de Aile Yılı kapsamında veliler ve öğrenciler birlikte kitap okudu

2025-04-19 16:18 - Eğitim

100 milyon liralık 17 araç, SASKİ filosuna eklenecek

2025-04-18 12:43 - Gündem

Marmaris'te Erken Deniz Keyfi

2025-04-20 15:38 - Marmaris

Gazeteci Murat Ersan’a sokak ortasında saldırı

2025-04-15 20:11 - Marmaris

Vatandaşlar ‘işe alma taahhüdü verip sözünde durmadığını’ iddia etikleri şirkete tepki gösterdi

2025-04-19 12:33 - Gündem

İlgili Haberler

Ağrı’da Anneler Günü’ne özel "Anne Akademisi Hatıra Ormanı" oluşturuldu

23:06 - Gündem

Tokat’ta sele kapılan 25 küçükbaş hayvan telef oldu

21:54 - Gündem

Başkan Sürücü: "Çok nadir ve önemli bir türü daha kaybettik"

20:00 - Gündem

Elazığ’da fırtına etkili oldu

19:03 - Gündem

Bodrum’da fidanlar anneler için kök saldı

18:58 - Gündem

Günün Manşetleri

Yeşilin Binbir Tonu Fotoğrafçıları Büyüledi

15:33 - Gündem

Kardiyorenal Sendrom Alarmı

15:28 - Sağlık

80 yıllık giysiler yeniden hayat buldu

14:23 - Genel

Mehir Vakfı'ndan Evlilik Çağrısı

14:21 - İnsan

Özel Öğrencilere Şiddet Uygulayan Öğretmen Tutuklandı

13:53 - Asayiş