?>

Kurbanlık alırken bu detaylara dikkat

Kurbanlık alırken bu detaylara dikkat

Ekonomi - 10 ay önce

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Ayvalık ve Gömeç Ziraat Odaları Başkanı Hasan Baysal, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık satın alacak vatandaşların dikkat etmesi gerekenlere dikkat çekti.

Ayvalık’ın en büyük çiftliğinin de sahibi olan Baysal yaptığı açıklamada, “Vatandaşlarımız kurbanlıklarını alırken dikkat etmesi gereken en önemli husus; satın alınacak büyükbaş bir kurbanlığın 2 yaşını doldurmuş olmasıdır. Biz buna halk arasında; ‘çapak attı’ deriz. Büyükbaş hayvanların öndeki alt iki dişinin 2 yaşına ulaştıktan sonra dökülmesi, çapak attı olarak tanımlanmaktadır. Bu bakımdan kurbanlık hayvanın çapak atması, kurbanlık için o hayvanın seçilmesi adına oldukça önemlidir. Çapak atmamış yani diş dökmemiş hayvanlar kurban olarak seçilemez. Bu nedenle 2 yaş itibarıyla dişlerini döken ve süt dişlerinden kurtulan hayvanlar, kurbanlık için seçilmesi adına uygun hale gelmektedir” dedi. “Burun akıntısı olan kurbanlığı satın almayın”

Küçükbaş hayvanların kurbanlık olabilmesi için ise en az 6 ayı doldurmuş olması ve anasının boyunu aşmış olması gerektiğine işaret eden Baysal, “Bunun yanı sıra da hayvanın hiçbir uzvunun eksik olmaması önem taşır. Mesela; boynuzu kırık olmamalı, besisi yerinde ve görünüş itibarıyla sağlıklı olması gerekir. Kurbanlık satın alınırken önemli olan noktalardan biri de; salyalarının akmaması ve ayaklarının da ağrımamasıdır. Hayvanın burun akıntısı varsa, mutlaka bir hastalığa sahiptir. Belki de üşütmüştür ama Allah korusun bu bir şap hastalığının da habercisi olabilir. O yüzden de kurbanlık satın alınırken, bu tür hayvanlardan uzak durulmasında fayda vardır. Zira zaten bu tür hayvanlar kurbanlık olmaz ve insan sağlığı açısından da ciddi risk taşırlar” diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

KARAMAKA MARMARİS TARİHİNE IŞIK TUTUYOR

2024-05-31 14:12 - Yaşam

Marmaris Barlar Sokağı

2024-05-27 11:53 - Marmaris

KÖYCEĞİZ GÖLÜ'NÜ BESLEYEN SU KAYNAKLARI KURUYOR

2024-06-01 14:55 - ÇEVRE

SOKAK DOSTLARI İÇİN TÜRKİYE AYAKTA

2024-05-27 10:59 - Gündem

TEPKİLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR: ÖLÜM FERMANINA HAYIR!

2024-05-29 11:08 - Gündem

ESNAF ODASİ TANITIM ATAĞINDA

2024-05-26 21:01 - Marmaris

BASINA BİR DARBE DE SGK’DAN

2024-05-28 17:23 - Gündem

MUĞLALI ÇEVRECİLER: KİRLETİYOR KAPAT

2024-05-29 12:41 - Gündem

MESLEKTAŞIMIZIN ACI KAYBI

2024-05-27 15:06 - Asayiş

MARMARİS'TE KUŞLARIN RESİTALİ

2024-05-29 13:52 - Marmaris

İlgili Haberler

Doğadaki taşlar Tokatlı kadınların ellerinde sanata dönüşüyor

13:37 - Ekonomi

Dünya sofralarını süsleyen ‘Napolyon’ kirazını don vurdu

13:16 - Ekonomi

İYİ Parti'li Ergun'dan Faiz Uyarısı

13:11 - Ekonomi

Burhaniye de Kaymakam Memiş tohum takasına katıldı

13:17 - Ekonomi

Zirai don cennet hurmasını vurdu

13:00 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Av yasağı başladı, küçük teknelerin getirdiği balıklar mezatta satıldı

11:55 - Ekonomi

Jandarma uyuşturucu satıcısını yaptığı takiple yakaladı

11:51 - Asayiş

Kapalı havalar depresyona neden oluyor, sinir ve öfke artıyor

11:50 - Sağlık

"Kraliyet kirazı" bu yıl çok az olacak

11:28 - Ekonomi

Hac hazırlık seminerleri başladı

11:23 - İnsan